Prijava špijuna - 70.000 evra!

Stanovnicima Pekinga danas je ponuđena nagrada od 500. 000 kineskih juana (68. 470 evra) za pružanje pomoći vlasti da se osujete aktivnosti infiltriranih stranih špijuna.

Svijet 10.04.2017 | 15:30
Prijava špijuna - 70.000 evra!
Građani bi mogli da dobiju ovu sumu novca ukoliko bi vlastima dostavili podatke o infiltraciji, podrivanju ili krađi informacija, piše "Gardijan".

Ova inicijativa je bila objavljena u glasilu Komunističke partije kao deo nove kampanje protiv stranih špijuna.

Zvaničnici službe za javnu bezbednost u saopštenju su naveli da se nadaju da će im obični građani pomoći da se izgradi "Veliki Zid" koji bi pomogao da se Kina zaštiti od "izdajnika i špijuna".

Kao kulturna i politička prestonica Kine, Peking je postao "omiljena destinacija za prekomorske špijune i druge neprijateljske snage (u nadi da) izvrše infiltraciju, subverziju, razdore, uništenja i krađu informacija", navodi se u saopštenju.

Angažovanje mase u borbi protiv ovakvih provokatora bilo je "magično oružje sa kojim se neprijatelj pobeđuje".

Građani koji pruže informacije koje igraju "posebno veliku ulogu u sprečavanju i zaustavljanju špijunskih misija" biće nagrađenji sa 100.000 (13.690 evra) do 500.000 (68.470 evra).

Oni koji dostave informacije imaće 90 dana da pokupe sve nagrade koje su im obećane i moći će da zatraže zastitu ukoliko smatraju da su nakon odavanja informacija oni ili njihove porodice u opasnosti.

Kako se navodi, postoje tri načina na koje građani mogu da šalju informacije o mogućim špijunima.

Mogu izvestiti vlasti telefonskim pozivom na specijalni dežurni broj, poslati poštom informacije na specijalnu adresu ili doći lično na razgovor na tu adresu.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

U Svedskoj

11.04.2017 11:16

Tu bi dobio popust da clstite kriminale. Nema para ni za spijune iako ih oni vide iza svakog coska.

ODGOVORITE