Шетња сагоријева више кцал него што се мислило

Иако су ХИТТ тренинзи популарни већ неко време, то не значи да треба да подцењујете моћи добре старе шетње.

Здравље 10.04.2017 | 11:26
Шетња сагоријева више кцал него што се мислило
Нова студија спроведена на Јужњачком методистичком универзитету, показала је да се ходање досад потцењивало као сагоревач калорија, а новоутврђена формула за израчунавање потрошње објављена је у часопису "Јоурнал оф Апплиед Пхyсиологy".

Како би добили формулу за предвиђање потрошње калорија током ходања по равној чврстој подлози, истраживачи су употребили постојећу литературу и 10 научних радова објављених између 1960. и 2010.

Они су утврдили да су досадашњи стандарди у 97 одсто случајева потцењивали калоријску потрошњу, јер нису у обзир узимали висину и тежину човека.

"Што сте виши, то вам је потребно мање енергије по килограму телесне масе да пређете километар. У преводу, спорије сагоревате калорије док ходате, за разлику од некога ко шета истом брзином, али је нижи", објашњава Питер Вејанд, један од аутора студије.

Пошто су утврдили које компоненте су потребне за тачно предвиђање, истраживачи су направили нову формулу:

Број кцал које сагоревате током једног минута = (0,035* ваша тежина у килограмима) + ((квадрат брзине у м/с2 /висина у метрима))*(0,029*тежина у килограмима)

Како би утврдили брзину ходања, Вејанд предлаже да користите траку за трчање, педометар или просто штоперицу док прелазите познату раздаљину.

"Сагоревање калорија је важно за здравље", каже Вејанд. "Ипак, мерење сагоревања није баш прецизно, јер су стандарди успостављени у време када истраживачи нису имали довољно услова за проучавање", каже он.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар