"Британија нема утицај у свијету"

Москва је данас оштро критиковала Лондон након што је британски министар спољних послова Борис Џонсон отказао планирану посјету Русији због подршке коју та земља пружа сиријској влади, при чему је руско Министарство спољних послова саопштило да Британија нема реалног утицаја на међународној сцени и да је “у сјенци партнера”.

Свијет 09.04.2017 | 17:08
"Британија нема утицај у свијету"
Отказивање Џонсонове посјете Москви, наводи се у саопштењу, “још једном потврђује сумње у додату вриједност дијалога с Британцима, који немају свој став о већини актуелних питања”, преноси АФП.

“Британци немају истинског утицаја на ток међународних питања, пошто су остали у сјенци својих стратешких партнера”, истиче руско Министарство, које је изразило увјерење да је Лондону потребнији дијалог с Москвом, него Москви са Лондоном.

Министарство напомиње да постоји “суштински неспоразум или незнање о томе шта се догађа у Сирији, као и о руским напорима да се та криза рјеши”.

Џонсон је у суботу саопштио да неће путовати у Москву идуће недјеље, рекавши да је “развој догађаја у Сирији у основи изменио ситуацију”.

“Жалимо због тога што Русија континуирано брани режим сиријског предсједника Башара ал-Асада чак и послије напада хемијским оружјем на недужне цивиле”, рекао је шеф британске дипломатије, подсјећа британска агенција.

Британски министар одбране Мајкл Фелон изјавио је данас да је Русија “посредно” одговорна за сваку цивилну жртву прошлонедјељног напада хемијским оружјем у Сирији.

“Русија мора да показе рјешеност која је неопходна да би се сиријски режим дисциплиновао. Руси имају утицаја у том региону… Овај најновији ратни злочин догодио се пред њиховим очима”, написао је Фелон у ауторском тексту за британски “Сандеј тајмс”.

Британски министар истиче да, ако Русија жели да буде ослобођена одговорности за будуће нападе, руски предсједник Владимир Путин мора да трајно расходује арсенал хемијског оружја сиријског предсједника Башара ал-Асада и да узме пуно учешће у процесу одржавања мира УН.

Најмање 70 особа погинуло је у ономе за шта САД тврде да је био напад хемијским оружјем у Сирији, због чега су америчке снаге у петак испалиле 59 крстарећих ракета у сиријску ваздухопловну базу из које је, како САД вјерују, изведен напад хемијским оружјем.

Дамаск и Москва негирали су да сиријске снаге стоје иза напада хемијским оружјем, али су западне земље одбациле њихово објашњење да су се хемикалије излиле из побуњеничког складишта оружја послије једног ваздушног напада, подсјећа Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Таг

09.04.2017 20:03

Кад рат поцне, истина прва погине.

ОДГОВОРИТЕ