"Britanija nema uticaj u svijetu"

Moskva je danas oštro kritikovala London nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson otkazao planiranu posjetu Rusiji zbog podrške koju ta zemlja pruža sirijskoj vladi, pri čemu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Britanija nema realnog uticaja na međunarodnoj sceni i da je “u sjenci partnera”.

Svijet 09.04.2017 | 17:08
"Britanija nema uticaj u svijetu"
Otkazivanje Džonsonove posjete Moskvi, navodi se u saopštenju, “još jednom potvrđuje sumnje u dodatu vrijednost dijaloga s Britancima, koji nemaju svoj stav o većini aktuelnih pitanja”, prenosi AFP.

“Britanci nemaju istinskog uticaja na tok međunarodnih pitanja, pošto su ostali u sjenci svojih strateških partnera”, ističe rusko Ministarstvo, koje je izrazilo uvjerenje da je Londonu potrebniji dijalog s Moskvom, nego Moskvi sa Londonom.

Ministarstvo napominje da postoji “suštinski nesporazum ili neznanje o tome šta se događa u Siriji, kao i o ruskim naporima da se ta kriza rješi”.

Džonson je u subotu saopštio da neće putovati u Moskvu iduće nedjelje, rekavši da je “razvoj događaja u Siriji u osnovi izmenio situaciju”.

“Žalimo zbog toga što Rusija kontinuirano brani režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada čak i poslije napada hemijskim oružjem na nedužne civile”, rekao je šef britanske diplomatije, podsjeća britanska agencija.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je danas da je Rusija “posredno” odgovorna za svaku civilnu žrtvu prošlonedjeljnog napada hemijskim oružjem u Siriji.

“Rusija mora da pokaze rješenost koja je neophodna da bi se sirijski režim disciplinovao. Rusi imaju uticaja u tom regionu… Ovaj najnoviji ratni zločin dogodio se pred njihovim očima”, napisao je Felon u autorskom tekstu za britanski “Sandej tajms”.

Britanski ministar ističe da, ako Rusija želi da bude oslobođena odgovornosti za buduće napade, ruski predsjednik Vladimir Putin mora da trajno rashoduje arsenal hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i da uzme puno učešće u procesu održavanja mira UN.

Najmanje 70 osoba poginulo je u onome za šta SAD tvrde da je bio napad hemijskim oružjem u Siriji, zbog čega su američke snage u petak ispalile 59 krstarećih raketa u sirijsku vazduhoplovnu bazu iz koje je, kako SAD vjeruju, izveden napad hemijskim oružjem.

Damask i Moskva negirali su da sirijske snage stoje iza napada hemijskim oružjem, ali su zapadne zemlje odbacile njihovo objašnjenje da su se hemikalije izlile iz pobunjeničkog skladišta oružja poslije jednog vazdušnog napada, podsjeća Rojters.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tag

09.04.2017 22:03

Kad rat pocne, istina prva pogine.

ODGOVORITE