Сјај сиромаштва и богатство таме

Јуче је био Свјетски дан Рома. У цијелом свијету тај дан се обиљежава уз манифестације које имају за циљ да побољшају животне услове ове популације, те да упозоре на потребу образовања што већег броја Рома.

Република Српска 09.04.2017 | 14:24
Сјај сиромаштва и богатство таме
Често, без разлога сматрани отпадницима, дискриминисани, грађани нижег реда, другог језика, тамне пути. Живот на маргинама друштва, у већини случајева и егзистенције. Роми - најбројнија национална мањина у БиХ. А и њихови проблеми су и бројни и велики. Дјеца осмочлане породице Хучић из Бијељине често на спавање оду гладна…

"Скупљамо флаше, картоне и од тога живимо. Плаћамо кирију, а живот је претежак, јер немамо никакве услове. Дјеци дам паре за ужину кад имам, а некад немам ни у кући", прича мајка шесторо дјеце Маризела Хучић из Бијељине.

"У јавној кухињи добијем пола килограма хљеба и кутлачу хране. Овдје гдје живим нема струје ни воде. Живим од продаје картона", прича Сабија Давидовић.

Роми послове не бирају...

"Скупљам отпад, флаше и то продајем", каже Данијел Бајрић.

Сјај сиромаштва и богатство таме – тешко је бреме на плећима народа без домовине.

Ромски живот је све, само не оно што гледамо на филмовима...

"Када сам била млада и копала сам, нема који посао нисам радила, само што ме машина није самљела", присјећа се Дуда Мустафић.

Роми не остварују ни пуна права на социјалну и здравствену заштиту, као ни на образовање.

Неки никада нису ишли у школу...

Социјалне разлике су видљиве и међу најугроженијима. Док се на једној страни води борба за голо преживљавање, на другој се ужива у луксузу. Раскошна дворишта и велелепне виле већином чуче празни чекајући чувено “ферје”. Понеки чекају помоћ гастарбајтера, јер уколико би чекали да домаће власти обрате пажњу на њих - дочекали би једино нове изборе и можда по које ново обећање.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Исцрпљени

09.04.2017 13:58

Тужно. Јадно. Неприхватљиво у 21 вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данy Стормборн

09.04.2017 14:28

Чуј немају шта јести а размножавају се ко зечеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н

09.04.2017 23:09

Ти си луд тип.

Name

Мрцевци

10.04.2017 07:04

Сви смо ми РОМИ хвала ДОДИКУ.

ОДГОВОРИТЕ