Sjaj siromaštva i bogatstvo tame

Juče je bio Svjetski dan Roma. U cijelom svijetu taj dan se obilježava uz manifestacije koje imaju za cilj da poboljšaju životne uslove ove populacije, te da upozore na potrebu obrazovanja što većeg broja Roma.

Republika Srpska 09.04.2017 | 14:24
Sjaj siromaštva i bogatstvo tame
Često, bez razloga smatrani otpadnicima, diskriminisani, građani nižeg reda, drugog jezika, tamne puti. Život na marginama društva, u većini slučajeva i egzistencije. Romi - najbrojnija nacionalna manjina u BiH. A i njihovi problemi su i brojni i veliki. Djeca osmočlane porodice Hučić iz Bijeljine često na spavanje odu gladna…

"Skupljamo flaše, kartone i od toga živimo. Plaćamo kiriju, a život je pretežak, jer nemamo nikakve uslove. Djeci dam pare za užinu kad imam, a nekad nemam ni u kući", priča majka šestoro djece Marizela Hučić iz Bijeljine.

"U javnoj kuhinji dobijem pola kilograma hljeba i kutlaču hrane. Ovdje gdje živim nema struje ni vode. Živim od prodaje kartona", priča Sabija Davidović.

Romi poslove ne biraju...

"Skupljam otpad, flaše i to prodajem", kaže Danijel Bajrić.

Sjaj siromaštva i bogatstvo tame – teško je breme na plećima naroda bez domovine.

Romski život je sve, samo ne ono što gledamo na filmovima...

"Kada sam bila mlada i kopala sam, nema koji posao nisam radila, samo što me mašina nije samljela", prisjeća se Duda Mustafić.

Romi ne ostvaruju ni puna prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao ni na obrazovanje.

Neki nikada nisu išli u školu...

Socijalne razlike su vidljive i među najugroženijima. Dok se na jednoj strani vodi borba za golo preživljavanje, na drugoj se uživa u luksuzu. Raskošna dvorišta i velelepne vile većinom čuče prazni čekajući čuveno “ferje”. Poneki čekaju pomoć gastarbajtera, jer ukoliko bi čekali da domaće vlasti obrate pažnju na njih - dočekali bi jedino nove izbore i možda po koje novo obećanje.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Iscrpljeni

09.04.2017 13:58

Tužno. Jadno. Neprihvatljivo u 21 vijeku.

ODGOVORITE
Name

Dany Stormborn

09.04.2017 14:28

Čuj nemaju šta jesti a razmnožavaju se ko zečevi.

ODGOVORITE
Name

N.N

09.04.2017 23:09

Ti si lud tip.

Name

Mrcevci

10.04.2017 07:04

Svi smo mi ROMI hvala DODIKU.

ODGOVORITE