Видео: Нема везе Пикси, ипак си цар!

Стојковић био на прагу чуда какво Кина није видела! Легенда српског фудбала девалвира сва брутална улагања у кинески фудбал.

Фудбал 09.04.2017 | 08:00
Видео: Нема везе Пикси, ипак си цар!
На једној страни суверени владар кинеског и азијског фудбала. Гуангџоу Евергранде. Најскупљи пројекат у историји фудбала на Далеком истоку, власник скоро свих рекорда у кинеском фудсбалу, седмоструки узастопни првак државе, двоструки првак Азије у последње четири године, тим на чијој клупи седи светски првак Луиз Фелипе Сколари, а за који играју звезда бразилске репрезентације Паулињо и његови земљаци Гулар и Алан (такође сјајни и скупоцени играчи), власништво светских дивова Еверграндеа и Али Баба групе које спадају у најбогатије компаније на планети…

А на другој страни мали градски ривал Гуангџоу Р&Ф. Који нема звезде ако ту не рачунамо Арона Захавија који је звезда могао да буде само у свом изарелу. Нема буџет ни приближан великој осморки пребогатих кинеских клубова…  

Али на клупи има генијалног Драгана Стојковића Пиксија!

И то је сасвим довољно да Давид баци Голијата на колена, сатера га у ћошак и да само пуком срећом велики фаворит избегне пораз у фудбалској лекцији коју му је очитао локални аутсајдер.

Пиксијев Гуангџоу је макар са два гола разлике требало да савлада локалног великог брата, али је пуком несрећом примио гол у надокнади времена и морао да се задовољи ремијем - 2:2. Чак и са тим ремијем је остао на првом месту кинеског шампионата после пет кола што нико ни у лудилу није могао да очекује.

Пикси је научио анонимне Кинезе и тројицу странаца да новац не игра кључну улогу на терену. Пикси је прошле сезоне шокирао Кину када је свој ефтини тим довео до шестог места и био испред Шандонга или Хебеја који су по неколико пута скупљи.

А ове сезоне их је научио да могу да играју против свих у Кини па чак и против тима који је за класу изанд осталих и само један му играч вреди као цео Пиксијев тим. Јер осим бразилских асова, Евергранде је покупио и најбоље Кинезе што је велика превага и земљи која ослкудева добрим играчима.

И поред свега тога, на терену се певала друга песма. Гуангџоу Евергранде који је дочекао утакмицу са серијом од 41 меча без пораза на свом терену је повео у деветом минуту голом Алана, али је уследио преокрет. Прво је Захави у у финишу полувремена из пенала поравнао резултат, да би Ренатињо мајсторијом из слободњака у 64. минуту донео потпуно заслужено вођство гостујућем тиму.

Имао је Стојковићев тим још неколико прилика у финишу да погоди за 3:1 и реши све дилеме, промашивао је зицере и стигла је незаслужена казна у надокнади времена када је Лин спасап шампионе шокантног пораза…

Али и поред несрећног епилогу и финишу меча, Пикси може да буде задовољан. У четири меча има три победе и овај реми, држи прво место на табели.

Колико је ово чудо најбоље говори процена да цео Стојковићев тим вреди око 10.000.000 евра. У редовима градског ривала, само Паулињо вреди макар 15.000.000 европских новчаница. 



Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар