Video: Nema veze Piksi, ipak si car!

Stojković bio na pragu čuda kakvo Kina nije videla! Legenda srpskog fudbala devalvira sva brutalna ulaganja u kineski fudbal.

Fudbal 09.04.2017 | 08:00
Video: Nema veze Piksi, ipak si car!
Na jednoj strani suvereni vladar kineskog i azijskog fudbala. Guangdžou Evergrande. Najskuplji projekat u istoriji fudbala na Dalekom istoku, vlasnik skoro svih rekorda u kineskom fudsbalu, sedmostruki uzastopni prvak države, dvostruki prvak Azije u poslednje četiri godine, tim na čijoj klupi sedi svetski prvak Luiz Felipe Skolari, a za koji igraju zvezda brazilske reprezentacije Paulinjo i njegovi zemljaci Gular i Alan (takođe sjajni i skupoceni igrači), vlasništvo svetskih divova Evergrandea i Ali Baba grupe koje spadaju u najbogatije kompanije na planeti…

A na drugoj strani mali gradski rival Guangdžou R&F. Koji nema zvezde ako tu ne računamo Arona Zahavija koji je zvezda mogao da bude samo u svom izarelu. Nema budžet ni približan velikoj osmorki prebogatih kineskih klubova…  

Ali na klupi ima genijalnog Dragana Stojkovića Piksija!

I to je sasvim dovoljno da David baci Golijata na kolena, satera ga u ćošak i da samo pukom srećom veliki favorit izbegne poraz u fudbalskoj lekciji koju mu je očitao lokalni autsajder.

Piksijev Guangdžou je makar sa dva gola razlike trebalo da savlada lokalnog velikog brata, ali je pukom nesrećom primio gol u nadoknadi vremena i morao da se zadovolji remijem - 2:2. Čak i sa tim remijem je ostao na prvom mestu kineskog šampionata posle pet kola što niko ni u ludilu nije mogao da očekuje.

Piksi je naučio anonimne Kineze i trojicu stranaca da novac ne igra ključnu ulogu na terenu. Piksi je prošle sezone šokirao Kinu kada je svoj eftini tim doveo do šestog mesta i bio ispred Šandonga ili Hebeja koji su po nekoliko puta skuplji.

A ove sezone ih je naučio da mogu da igraju protiv svih u Kini pa čak i protiv tima koji je za klasu izand ostalih i samo jedan mu igrač vredi kao ceo Piksijev tim. Jer osim brazilskih asova, Evergrande je pokupio i najbolje Kineze što je velika prevaga i zemlji koja oslkudeva dobrim igračima.

I pored svega toga, na terenu se pevala druga pesma. Guangdžou Evergrande koji je dočekao utakmicu sa serijom od 41 meča bez poraza na svom terenu je poveo u devetom minutu golom Alana, ali je usledio preokret. Prvo je Zahavi u u finišu poluvremena iz penala poravnao rezultat, da bi Renatinjo majstorijom iz slobodnjaka u 64. minutu doneo potpuno zasluženo vođstvo gostujućem timu.

Imao je Stojkovićev tim još nekoliko prilika u finišu da pogodi za 3:1 i reši sve dileme, promašivao je zicere i stigla je nezaslužena kazna u nadoknadi vremena kada je Lin spasap šampione šokantnog poraza…

Ali i pored nesrećnog epilogu i finišu meča, Piksi može da bude zadovoljan. U četiri meča ima tri pobede i ovaj remi, drži prvo mesto na tabeli.

Koliko je ovo čudo najbolje govori procena da ceo Stojkovićev tim vredi oko 10.000.000 evra. U redovima gradskog rivala, samo Paulinjo vredi makar 15.000.000 evropskih novčanica. 



Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar