Лазарице уљепшале слику Бијељине

Чланице Српског културно-умјетничког друштва ''Семберија'' и ове године, на платоу испред Градске управе у Бијељини, обредним играма за родну годину обиљежиле су Лазареву суботу и тако најавиле највећи хришћански празник – Васкрс.

Република Српска 08.04.2017 | 14:58
Лазарице уљепшале слику Бијељине
Традиционалним обичајима, раскошном и шареном ношњом, те игром и пјесмом за напредак, благостање и плодност – Лазарице су најавиле долазак прољећа.



Лазарице је према традицији даривао градоначелник Мићо Мићић, истакавши да су овакве манифестације важне за очување српске народне традиције.

''Ово је прилика да у складу са нашим старим обичајима пожелимо да година буде родна и успјешна,а свакако и да културно-умјетничко друштво покаже своје умијеће. Сваке године за Лазареву суботу на тргу је све више и Лазарица и посматрача, што је најбоља потврда да је ова традиција добро прихваћена у нашем граду. Градска управа подржава не само овакве манифестације, него и остале активности СКУД-а „Семберија" и других културно-умјетничких друштава. За резултат имамо да бројна омладина у овим друштвима чува нашу културу и обичаје. Желим да свима пожелим лијепу, родну и успјешну годину'', истакао је Мићић.

Умјетнички руководилац ансамбла игара и пјесама Горан Перкић истакао је да Лазарице својом игром уљепшавају прољећну слику овог града и подсјећају старије људе на лазаричке обичаје, а младе људе уче старим обичајима.



Лазарева субота, у народу Врбица, празник је посвећен успомени на Лазарево васкрсење и Христов улазак у Јерусалим. Слави се у суботу уочи празника Цвијети, који увијек падају шесту недјељу Часног поста.

У храмовима се служи вечерње богослужење а у цркву се уносе врбове гранчице које након освештења свештеник дијели вјерницима. Тим гранчицама се украшавају кандила и иконе у кућама. Овим празником почињу велики васкршњи празници.

БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бн

08.04.2017 14:00

Чуј Миће, а ја мислио да се каже меснтруација

ОДГОВОРИТЕ
Name

лака

08.04.2017 16:18

И зато је из буџета издвојено стотину хиљада марака Бнтв једно десет остатак цицми у дзеп.

Name

атеист

08.04.2017 14:31

Само се ви религијом трујте,далеко цете догурати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

румунија

09.04.2017 05:37

Религија православна Богу угодна,а ко њом манипулисе његов проблем!

Name

атеист 2

09.04.2017 10:16

Аххха Богу угодна :)