Lazarice uljepšale sliku Bijeljine

Članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva ''Semberija'' i ove godine, na platou ispred Gradske uprave u Bijeljini, obrednim igrama za rodnu godinu obilježile su Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Republika Srpska 08.04.2017 | 14:58
Lazarice uljepšale sliku Bijeljine
Tradicionalnim običajima, raskošnom i šarenom nošnjom, te igrom i pjesmom za napredak, blagostanje i plodnost – Lazarice su najavile dolazak proljeća.



Lazarice je prema tradiciji darivao gradonačelnik Mićo Mićić, istakavši da su ovakve manifestacije važne za očuvanje srpske narodne tradicije.

''Ovo je prilika da u skladu sa našim starim običajima poželimo da godina bude rodna i uspješna,a svakako i da kulturno-umjetničko društvo pokaže svoje umijeće. Svake godine za Lazarevu subotu na trgu je sve više i Lazarica i posmatrača, što je najbolja potvrda da je ova tradicija dobro prihvaćena u našem gradu. Gradska uprava podržava ne samo ovakve manifestacije, nego i ostale aktivnosti SKUD-a „Semberija" i drugih kulturno-umjetničkih društava. Za rezultat imamo da brojna omladina u ovim društvima čuva našu kulturu i običaje. Želim da svima poželim lijepu, rodnu i uspješnu godinu'', istakao je Mićić.

Umjetnički rukovodilac ansambla igara i pjesama Goran Perkić istakao je da Lazarice svojom igrom uljepšavaju proljećnu sliku ovog grada i podsjećaju starije ljude na lazaričke običaje, a mlade ljude uče starim običajima.



Lazareva subota, u narodu Vrbica, praznik je posvećen uspomeni na Lazarevo vaskrsenje i Hristov ulazak u Jerusalim. Slavi se u subotu uoči praznika Cvijeti, koji uvijek padaju šestu nedjelju Časnog posta.

U hramovima se služi večernje bogosluženje a u crkvu se unose vrbove grančice koje nakon osveštenja sveštenik dijeli vjernicima. Tim grančicama se ukrašavaju kandila i ikone u kućama. Ovim praznikom počinju veliki vaskršnji praznici.

BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bn

08.04.2017 14:00

Čuj Miće, a ja mislio da se kaže mesntruacija

ODGOVORITE
Name

laka

08.04.2017 16:18

I zato je iz budžeta izdvojeno stotinu hiljada maraka Bntv jedno deset ostatak cicmi u dzep.

Name

ateist

08.04.2017 14:31

Samo se vi religijom trujte,daleko cete dogurati!

ODGOVORITE
Name

rumunija

09.04.2017 05:37

Religija pravoslavna Bogu ugodna,a ko njom manipulise njegov problem!

Name

ateist 2

09.04.2017 10:16

Ahhha Bogu ugodna :)