На помолу рат Руса и Амера?

Рат Руса и Американаца у Сирији могао би да ескалира, упозорава у интервјуу за "Дојче веле" (ДW) стручњак за Блиски исток Михаел Лидерс. Он сматра да САД већ припремају напад на главно упориште Исламске државе у Раки и није сигуран да ће Руси остати суздржани.

Свијет 08.04.2017 | 13:45
На помолу рат Руса и Амера?
На питање колико га је изненадила вест да су САД напале сиријски војни аеродром, овај политиколог, стручњак за ислам и публициста је казао да је био јако изненађен, јер није сматрао могућим да ће "америчка влада стварно бити спремна да уради нешто тако непромишљено".

"Јасно је да ту постоји опасан потенцијал за ескалацију. У Сирији се води прикривени рат - на једној страни су САД, ЕУ, Турска и земље Персијског залива које хоће пад Асада. На другој страни су Русија, Иран и Кина које то не желе ни у којем случају. Ако се, дакле, изведе такав напад какав је сад наредио Трамп, онда наравно постоји опасност да ствар ескалира и да на сиријском тлу врло брзо једни насупрот других стоје Американци и Руси", рекао је Лидерс.

ДW констатује да се већ чула прва критика из Кремља да је тај напад агресија, иако су Руси раније упозорени па су могли да повуку своје војнике. Упитан да процени колико је велика опасност да сад Русија интервенише, немачки стручњак одговара да је "конфронтација ту и очигледно не постоји спремност да се разумно нагоди око интереса и да се преговара на равноправном нивоу".

"Утолико је наравно велика опасност да ће се сукоб наставити. С обзиром да приликом овога напада, по ономе што знамо, није повређен ни један Рус, у Москви ће тај напад остати без реакција. Али, ако буде нових америчких напада, у којима би можда могли настрадати и Руси или руско оружје, онда Москва то неће толерирасти и онда би ствар могла врло брзо да ескалира", оценио је председник Немачко-арапског друштва и саветник немачког Министарства спољних послова.

На питање шта би у најгорем случају могло да се догоди, Лидерс наводи да "САД у Русији тренутно види свог највећег геополитичког противника".

"Те две државе прикривено ратују једна против друге на два ратна попришта: у Украјини и пре свега у Сирији. Асадов режим је поново заузео све веће градове, последњи је био источни Алеп у децембру 2016. Може се рећи да су Американци изгубили ову конфронтацију с Русијом у Сирији. И сад су утицајни центри моћи у Вашингтону очигледно спремни да ту ситуацију промене и иду на конфронтацију у Сирији", рекао је Лидерс.

Он је подсетио да "после уставног референдума у Турској 16. априла, САД намеравају да покрену копнену офанзиву са елитним јединицама према Раки, главном упоришту Исламске државе на истоку Сирије" и да је "400 америчких војника већ стационирано у Сирији".

"Успеће да заузму Раку, али, шта онда? Како даље? Ко ће тамо владати? Шта ће бити следећи захтеви? Хоће ли можда успоставити зону забране летења? То би била тактика малих корака коју Руси не би прихватили. Јер, зона забране летења значи да руски или сиријски авиони више не смеју да узлећу. То би у сваком случају значило конфронтацију. Како ће се то развијати у овом тренутку не знамо, али у сваком случају ситуација је алармантна", сматра Лидерс.

ДW наводи да је америчка влада је реаговала на наводни напад бојним отровом у Идлибу и тај напад приписује Асадовом режиму. Упитан о томе колико је сигурно да иза напада стоји Асадов режим, Лидерс одговара да "нема никаквих сигурних информација о томе шта се у Идлибу стварно догодило" и додаје да је "замислива свака интерпретација, недостају нам једноставно поуздане чињенице".

"Јасно је, међутим, да је Идлиб био само повод за овај војни напад, који геостратешки има другу позадину. Ради се о томе да САД нису спремне да прихвате руску и иранску доминацију у Сирији", каже Лидерс.

"Трампова влада се и даље не слаже да се Иран прихвати као фактор моћи у том региону. Да је било по Трампу већ би био отказан нуклеарни споразум с Ираном, који је склопљен 2015. у време Обаме. Мислим да овде имамо тактику малих корака постепене конфронтације, која, међутим, неће водити ничему осим још већем разарању Сирије", закључује Лидерс.

Извор: Агенције/Дојче веле

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Дијагноза

08.04.2017 11:56

Хајте аналитичари из РС дајте стручне коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.04.2017 12:32

Чекамо вас КЛИX-овце.

Name

Лазовски

08.04.2017 12:41

Ја мислим да це их Амери излупати ко хрдзаву канту!!!!

Name

Ја

08.04.2017 14:44

Мислим да це босње и овај пут узвуци дебљи крај у Сирији.

Name

Прле

08.04.2017 16:18

Попусис ми хрдјав купац јелабали те Амери исто као што су прошли у Вијетнаму.

Name

попара

08.04.2017 12:14

Не смије нико Америци писнути,све је то мала боранија за њих. Сви су исти и Руси и Американци,увијек нападају слабије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.04.2017 12:32

Ма мисеви су једни и други немеју они м--а да притисну дугме,боје се они совојег буљсона, вец тако узјасе на неког трецег пасе силе и исказују бјес. МИСЕВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абцд

08.04.2017 13:46

Ма Руси ду цареви.

Name

Лазански

08.04.2017 13:14

Лазански рекао да нема рата између Руса и Американаца.Уђете на интернет и видите да у последње двије године није ништа правилно процијенио, да не идемо даље,ако он тако каже онда нам се црно пише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

08.04.2017 17:26

Ма ЛАЗАНСКИ НЕМА ПОЈМА, НИКО НЕЗНА ШТА БИ БИЛО КАД БИ БИЛО, СВИ МОГУ САМО ДА НАГАДЈАЈУ...

Name

миле

08.04.2017 13:21

дајјј каква русија они за америцку восјку су као дјеција игра сами себе уздигли имају наурузање старо десетљецима довољан показатељ не то да америка у војску годисње улазе 90 милијарди а руси 11 тако да америка гдје напане брасно правии а руси као могу у сирији ста хоце америка ако се умјеса руси се мјесају хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

фенис

08.04.2017 14:36

Ако медју американцима буду само једног лудака ка ти а да се притоме несто пита она спаса им нема Америка нема минималну сансу са Русијим и они су тога вема свјесни за разлику од букве која писе зеље из неке вукојебине бивсе бих.

Name

кум

08.04.2017 17:29

Па ти немас појма....лепо рече неко у коментарима...па АМЕРИКАНЦИ игубише рат у ВИЈЕТНАМУ...

Name

Неђо.8.Април.2017

08.04.2017 13:45

Задњи догађај у,Сирији тровање цивила,тоје само још јед фарса,Америчке мафије на челу са,Нато багром.Слични сценариј као тржница,Маркале село,Рачка на Косову.Све су то измислили и урадили,Амерички фашисти.Само да имају повод да ратују.Ништа није бољи ни,Трамп од,Клинтона и Обаме.Јер вук длаку мења али ћуди не.Незаборавите да морају,Амери плако да смисле план за,Северну Кореју како да почну рат тамо.Јер треба полако да се заврши рат уСирији јер,Амери немају шта више рушити.Три угледна функционара из ЕУ,неименована су рекли да ће крајем 2018 године,Унија се распасти и даће рато започети преко,Албаније,Косов,Македоније,Црне Горе.Јер,Амери оћу да створе велику,Албанију.Нећу поштедити ни Србију јер оћу пресвојити,Медвеђу такозваном,Косову Републик.Преостаје нам још једна борба за опстанак.Србије.Такваје демократија,Амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зајебант

08.04.2017 14:43

Није НАТО ни Србију напао, измишљено све.

Name

камелеон

08.04.2017 14:21

САД - дрзава која је настала енглеско - немацко - француским геноцидом над северноамерицким индијанцима и то зна цео свет. Према неким подацима побијено је на десетине милиона индијанаца због похлепе Енглеза, Немаца и француза! САД - дрзава која има крацу историју него списак ратова и војних интервенција које је запоцињала, уцествовала или водила! САД - дрзава која је на ратове потросила висе пара него цео свет заједно! САД - дрзава која скоро никада у својој историји није напала неког себи равног или јацег, вецег и бројнијег супарника. скоро увек је нападала висеструко мање, слабије и сиромасније земље. САД - дрзава која је у првом светском рату усла тек 1917 године и то кад се вец назирао и победник и крај рата! САД - дрзава која је у другом светском рату усла тек 1944 године и то опет кад се вец назирао и победник и крај рата! Инаце је водила свој мали прљави рат против Јапана у коме никад неби победила да у јесен 1945 није бацила две атомске бомбе на Јапан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

08.04.2017 14:42

Ситуација прилично јасна: Американци знају да су војно супериорнији од Руса, па не "зарезују" Путина и његова упозорења. С друге стране и Руси су свјесни амричке војне надмоћи те се не усуђују директни сукоб с Америма који су се, тзв. ракетним штитом и другим војним арсеналом практично приближили границама Русије тако да би од евентуалних међусобних ракетних напада дебљи крај извукла Русија, а Европа би била колетарална штета. Било како било, још дуго ћемо гледати углавном међусобна оптуживања и надмудривања Руса и Амера. Свакако, све је боље него рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

08.04.2017 15:16

Треба питати оног лопова Лазанског ста он мисли.

Name

Прле

08.04.2017 16:41

А ти пак се разумеш ко марица у крив купац јебли те амери говеда или да боље разумеш хајвану.

Name

Купус

08.04.2017 20:27

Треба ове Елите из уса и рус затворити у једну јаму пуну Долара и злата па дабогда се најели и поцркали.Или им дати цекице па нек се измлате док мрзња не изадје из њих.Хоцес икад доци глобална свијест обицног цовјека да не слиједе ове болеснике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Растко Вуковић

29.06.2017 13:41

Амери би омекшали када би их прво феминизирали, као што су данас феминизиране земље Европе, нарочито источне. Зашто не покушају прво снажним инистирањем на полној равноправности у САД, а онда економском и војном доминацијом?

ОДГОВОРИТЕ