Na pomolu rat Rusa i Amera?

Rat Rusa i Amerikanaca u Siriji mogao bi da eskalira, upozorava u intervjuu za "Dojče vele" (DW) stručnjak za Bliski istok Mihael Liders. On smatra da SAD već pripremaju napad na glavno uporište Islamske države u Raki i nije siguran da će Rusi ostati suzdržani.

Svijet 08.04.2017 | 13:45
Na pomolu rat Rusa i Amera?
Na pitanje koliko ga je iznenadila vest da su SAD napale sirijski vojni aerodrom, ovaj politikolog, stručnjak za islam i publicista je kazao da je bio jako iznenađen, jer nije smatrao mogućim da će "američka vlada stvarno biti spremna da uradi nešto tako nepromišljeno".

"Jasno je da tu postoji opasan potencijal za eskalaciju. U Siriji se vodi prikriveni rat - na jednoj strani su SAD, EU, Turska i zemlje Persijskog zaliva koje hoće pad Asada. Na drugoj strani su Rusija, Iran i Kina koje to ne žele ni u kojem slučaju. Ako se, dakle, izvede takav napad kakav je sad naredio Tramp, onda naravno postoji opasnost da stvar eskalira i da na sirijskom tlu vrlo brzo jedni nasuprot drugih stoje Amerikanci i Rusi", rekao je Liders.

DW konstatuje da se već čula prva kritika iz Kremlja da je taj napad agresija, iako su Rusi ranije upozoreni pa su mogli da povuku svoje vojnike. Upitan da proceni koliko je velika opasnost da sad Rusija interveniše, nemački stručnjak odgovara da je "konfrontacija tu i očigledno ne postoji spremnost da se razumno nagodi oko interesa i da se pregovara na ravnopravnom nivou".

"Utoliko je naravno velika opasnost da će se sukob nastaviti. S obzirom da prilikom ovoga napada, po onome što znamo, nije povređen ni jedan Rus, u Moskvi će taj napad ostati bez reakcija. Ali, ako bude novih američkih napada, u kojima bi možda mogli nastradati i Rusi ili rusko oružje, onda Moskva to neće tolerirasti i onda bi stvar mogla vrlo brzo da eskalira", ocenio je predsednik Nemačko-arapskog društva i savetnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Na pitanje šta bi u najgorem slučaju moglo da se dogodi, Liders navodi da "SAD u Rusiji trenutno vidi svog najvećeg geopolitičkog protivnika".

"Te dve države prikriveno ratuju jedna protiv druge na dva ratna poprišta: u Ukrajini i pre svega u Siriji. Asadov režim je ponovo zauzeo sve veće gradove, poslednji je bio istočni Alep u decembru 2016. Može se reći da su Amerikanci izgubili ovu konfrontaciju s Rusijom u Siriji. I sad su uticajni centri moći u Vašingtonu očigledno spremni da tu situaciju promene i idu na konfrontaciju u Siriji", rekao je Liders.

On je podsetio da "posle ustavnog referenduma u Turskoj 16. aprila, SAD nameravaju da pokrenu kopnenu ofanzivu sa elitnim jedinicama prema Raki, glavnom uporištu Islamske države na istoku Sirije" i da je "400 američkih vojnika već stacionirano u Siriji".

"Uspeće da zauzmu Raku, ali, šta onda? Kako dalje? Ko će tamo vladati? Šta će biti sledeći zahtevi? Hoće li možda uspostaviti zonu zabrane letenja? To bi bila taktika malih koraka koju Rusi ne bi prihvatili. Jer, zona zabrane letenja znači da ruski ili sirijski avioni više ne smeju da uzleću. To bi u svakom slučaju značilo konfrontaciju. Kako će se to razvijati u ovom trenutku ne znamo, ali u svakom slučaju situacija je alarmantna", smatra Liders.

DW navodi da je američka vlada je reagovala na navodni napad bojnim otrovom u Idlibu i taj napad pripisuje Asadovom režimu. Upitan o tome koliko je sigurno da iza napada stoji Asadov režim, Liders odgovara da "nema nikakvih sigurnih informacija o tome šta se u Idlibu stvarno dogodilo" i dodaje da je "zamisliva svaka interpretacija, nedostaju nam jednostavno pouzdane činjenice".

"Jasno je, međutim, da je Idlib bio samo povod za ovaj vojni napad, koji geostrateški ima drugu pozadinu. Radi se o tome da SAD nisu spremne da prihvate rusku i iransku dominaciju u Siriji", kaže Liders.

"Trampova vlada se i dalje ne slaže da se Iran prihvati kao faktor moći u tom regionu. Da je bilo po Trampu već bi bio otkazan nuklearni sporazum s Iranom, koji je sklopljen 2015. u vreme Obame. Mislim da ovde imamo taktiku malih koraka postepene konfrontacije, koja, međutim, neće voditi ničemu osim još većem razaranju Sirije", zaključuje Liders.

Izvor: Agencije/Dojče vele

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

08.04.2017 11:56

Hajte analitičari iz RS dajte stručne komentare.

ODGOVORITE
Name

re

08.04.2017 12:32

Čekamo vas KLIX-ovce.

Name

Lazovski

08.04.2017 12:41

Ja mislim da ce ih Ameri izlupati ko hrdzavu kantu!!!!

Name

Ja

08.04.2017 14:44

Mislim da ce bosnje i ovaj put uzvuci deblji kraj u Siriji.

Name

Prle

08.04.2017 16:18

Popusis mi hrdjav kupac jelabali te Ameri isto kao što su prošli u Vijetnamu.

Name

popara

08.04.2017 12:14

Ne smije niko Americi pisnuti,sve je to mala boranija za njih. Svi su isti i Rusi i Amerikanci,uvijek napadaju slabije.

ODGOVORITE
Name

Joja

08.04.2017 12:32

Ma misevi su jedni i drugi nemeju oni m--a da pritisnu dugme,boje se oni sovojeg buljsona, vec tako uzjase na nekog treceg pase sile i iskazuju bjes. MISEVI.

ODGOVORITE
Name

Abcd

08.04.2017 13:46

Ma Rusi du carevi.

Name

Лазански

08.04.2017 13:14

Лазански рекао да нема рата између Руса и Американаца.Уђете на интернет и видите да у последње двије године није ништа правилно процијенио, да не идемо даље,ако он тако каже онда нам се црно пише...

ODGOVORITE
Name

kum

08.04.2017 17:26

Ma LAZANSKI NEMA POJMA, NIKO NEZNA ŠTA BI BILO KAD BI BILO, SVI MOGU SAMO DA NAGADJAJU...

Name

mile

08.04.2017 13:21

dajjj kakva rusija oni za americku vosjku su kao djecija igra sami sebe uzdigli imaju nauruzanje staro desetljecima dovoljan pokazatelj ne to da amerika u vojsku godisnje ulaze 90 milijardi a rusi 11 tako da amerika gdje napane brasno pravii a rusi kao mogu u siriji sta hoce amerika ako se umjesa rusi se mjesaju hahaha

ODGOVORITE
Name

fenis

08.04.2017 14:36

Ako medju amerikancima budu samo jednog ludaka ka ti a da se pritome nesto pita ona spasa im nema Amerika nema minimalnu sansu sa Rusijim i oni su toga vema svjesni za razliku od bukve koja pise zelje iz neke vukojebine bivse bih.

Name

kum

08.04.2017 17:29

Pa ti nemas pojma....lepo reče neko u komentarima...pa AMERIKANCI igubiše rat u VIJETNAMU...

Name

Neđo.8.April.2017

08.04.2017 13:45

Zadnji događaj u,Siriji trovanje civila,toje samo još jed farsa,Američke mafije na čelu sa,Nato bagrom.Slični scenarij kao tržnica,Markale selo,Račka na Kosovu.Sve su to izmislili i uradili,Američki fašisti.Samo da imaju povod da ratuju.Ništa nije bolji ni,Tramp od,Klintona i Obame.Jer vuk dlaku menja ali ćudi ne.Nezaboravite da moraju,Ameri plako da smisle plan za,Severnu Koreju kako da počnu rat tamo.Jer treba polako da se završi rat uSiriji jer,Ameri nemaju šta više rušiti.Tri ugledna funkcionara iz EU,neimenovana su rekli da će krajem 2018 godine,Unija se raspasti i daće rato započeti preko,Albanije,Kosov,Makedonije,Crne Gore.Jer,Ameri oću da stvore veliku,Albaniju.Neću poštediti ni Srbiju jer oću presvojiti,Medveđu takozvanom,Kosovu Republik.Preostaje nam još jedna borba za opstanak.Srbije.Takvaje demokratija,Amera.

ODGOVORITE
Name

Zajebant

08.04.2017 14:43

Nije NATO ni Srbiju napao, izmišljeno sve.

Name

kameleon

08.04.2017 14:21

SAD - drzava koja je nastala englesko - nemacko - francuskim genocidom nad severnoamerickim indijancima i to zna ceo svet. Prema nekim podacima pobijeno je na desetine miliona indijanaca zbog pohlepe Engleza, Nemaca i francuza! SAD - drzava koja ima kracu istoriju nego spisak ratova i vojnih intervencija koje je zapocinjala, ucestvovala ili vodila! SAD - drzava koja je na ratove potrosila vise para nego ceo svet zajedno! SAD - drzava koja skoro nikada u svojoj istoriji nije napala nekog sebi ravnog ili jaceg, veceg i brojnijeg suparnika. skoro uvek je napadala visestruko manje, slabije i siromasnije zemlje. SAD - drzava koja je u prvom svetskom ratu usla tek 1917 godine i to kad se vec nazirao i pobednik i kraj rata! SAD - drzava koja je u drugom svetskom ratu usla tek 1944 godine i to opet kad se vec nazirao i pobednik i kraj rata! Inace je vodila svoj mali prljavi rat protiv Japana u kome nikad nebi pobedila da u jesen 1945 nije bacila dve atomske bombe na Japan.

ODGOVORITE
Name

Goci

08.04.2017 14:42

Situacija prilično jasna: Amerikanci znaju da su vojno superiorniji od Rusa, pa ne "zarezuju" Putina i njegova upozorenja. S druge strane i Rusi su svjesni amričke vojne nadmoći te se ne usuđuju direktni sukob s Amerima koji su se, tzv. raketnim štitom i drugim vojnim arsenalom praktično približili granicama Rusije tako da bi od eventualnih međusobnih raketnih napada deblji kraj izvukla Rusija, a Evropa bi bila koletaralna šteta. Bilo kako bilo, još dugo ćemo gledati uglavnom međusobna optuživanja i nadmudrivanja Rusa i Amera. Svakako, sve je bolje nego rat.

ODGOVORITE
Name

AR

08.04.2017 15:16

Treba pitati onog lopova Lazanskog sta on misli.

Name

Prle

08.04.2017 16:41

A ti pak se razumeš ko marica u kriv kupac jebli te ameri goveda ili da bolje razumeš hajvanu.

Name

Kupus

08.04.2017 20:27

Treba ove Elite iz usa i rus zatvoriti u jednu jamu punu Dolara i zlata pa dabogda se najeli i pocrkali.Ili im dati cekice pa nek se izmlate dok mrznja ne izadje iz njih.Hoces ikad doci globalna svijest obicnog covjeka da ne slijede ove bolesnike.

ODGOVORITE
Name

Rastko Vuković

29.06.2017 13:41

Ameri bi omekšali kada bi ih prvo feminizirali, kao što su danas feminizirane zemlje Evrope, naročito istočne. Zašto ne pokušaju prvo snažnim inistiranjem na polnoj ravnopravnosti u SAD, a onda ekonomskom i vojnom dominacijom?

ODGOVORITE