"Лоши момци убили дијете на ноши"

Од агресије НАТО-а прошле су скоро две деценије, а жртве нису добиле достојно спомен-обележје. Покренута је иницијатива да се у Београду подигне спомен-обележје жртвама агресије НАТО-а како би била овековечена имена погинулих, киднапованих и несталих током 78 дана бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Србија 08.04.2017 | 12:49
"Лоши момци убили дијете на ноши"
Такав споменик или спомен-комплекс потребан је како бисмо очували културу сец́ања на невине жртве једног безумног времена у којем смо се нашли. То је нужно и због породица жртава. То је неопходно због колективног сец́ања на једно сулудо време и на велики злочин којем је била изложена наша земља. То је важно и због будуц́ности.

Рокер и песник Бора Ђорђевиц́ послао је Спутњику стихове којима је подржао иницијативу да се подигне споменик свим жртвама НАТО агресије 1999:

„Неки момци су добри
Неки момци су лоши,
Која је од те две сорте
Убила дете на ноши?
Ето зато
Нец́у НАТО“, написао је Бора Чорба, додајуц́и да акцију „подржава свим срцем“. 



Акцију за подизање споменика су до сада подржали и Арно Гујон, француски хуманитарац, затим књижевник Љубивоје Ршумовић, патријарх српски Иринеј, предсједник Србије Томислав Николић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, режисер Емир Кустурица.

Ову иницијативу подржали су и предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић, академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Љубомир Симовић, историчар Момчило Павловић, сценариста Синиша Павић, Љиљана Смајловиц́ из Удружења новинара Србије, Љубиша Ристић, позоришни редитељ и Ивана Продановиц́ - Ранковиц́, историчар уметности.

Извор: Спутњик

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мрка

08.04.2017 11:19

Хоце ли ико одговарати за сва убиства људи, и разарања униставање имовине ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзиии

08.04.2017 12:02

Неце никад нико одговарат,бице покусаја али безуспјезни. само да се баци прасина народу у оциии.

Name

Дијагноза

08.04.2017 12:04

Једна од ријетко добрих позитивних и веома значајних иницијатива коју треба спровести у дјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

08.04.2017 14:50

Бора Ђорђевић је легенда Српског народа увек је био уз наш народ и у најтежим тренуцима почевши од ратова 1991-ве,па до протеста 1996,1997 против С.Милошевића,па опет против НАТО бомбардовања 1999-те,подржао је промене против С.Милошевића 2000-те и фактички био је уз наш народ у најтежим тренуцима који су нас пратили. Надам се да ће томе остати доследан до краја свог живота.Боро легендо живео нам ти вечно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

08.04.2017 18:54

Какав нас народ;па и он ј народ и Србин,није марсовац...