"Loši momci ubili dijete na noši"

Od agresije NATO-a prošle su skoro dve decenije, a žrtve nisu dobile dostojno spomen-obeležje. Pokrenuta je inicijativa da se u Beogradu podigne spomen-obeležje žrtvama agresije NATO-a kako bi bila ovekovečena imena poginulih, kidnapovanih i nestalih tokom 78 dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Srbija 08.04.2017 | 12:49
"Loši momci ubili dijete na noši"
Takav spomenik ili spomen-kompleks potreban je kako bismo očuvali kulturu sećanja na nevine žrtve jednog bezumnog vremena u kojem smo se našli. To je nužno i zbog porodica žrtava. To je neophodno zbog kolektivnog sećanja na jedno suludo vreme i na veliki zločin kojem je bila izložena naša zemlja. To je važno i zbog budućnosti.

Roker i pesnik Bora Đorđević poslao je Sputnjiku stihove kojima je podržao inicijativu da se podigne spomenik svim žrtvama NATO agresije 1999:

„Neki momci su dobri
Neki momci su loši,
Koja je od te dve sorte
Ubila dete na noši?
Eto zato
Neću NATO“, napisao je Bora Čorba, dodajući da akciju „podržava svim srcem“. 



Akciju za podizanje spomenika su do sada podržali i Arno Gujon, francuski humanitarac, zatim književnik Ljubivoje Ršumović, patrijarh srpski Irinej, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, režiser Emir Kusturica.

Ovu inicijativu podržali su i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić, akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Ljubomir Simović, istoričar Momčilo Pavlović, scenarista Siniša Pavić, Ljiljana Smajlović iz Udruženja novinara Srbije, Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj i Ivana Prodanović - Ranković, istoričar umetnosti.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mrka

08.04.2017 11:19

Hoce li iko odgovarati za sva ubistva ljudi, i razaranja unistavanje imovine ?

ODGOVORITE
Name

Brziii

08.04.2017 12:02

Nece nikad niko odgovarat,bice pokusaja ali bezuspjezni. samo da se baci prasina narodu u ociii.

Name

Dijagnoza

08.04.2017 12:04

Jedna od rijetko dobrih pozitivnih i veoma značajnih inicijativa koju treba sprovesti u djeli.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

08.04.2017 14:50

Bora Đorđević je legenda Srpskog naroda uvek je bio uz naš narod i u najtežim trenucima počevši od ratova 1991-ve,pa do protesta 1996,1997 protiv S.Miloševića,pa opet protiv NATO bombardovanja 1999-te,podržao je promene protiv S.Miloševića 2000-te i faktički bio je uz naš narod u najtežim trenucima koji su nas pratili. Nadam se da će tome ostati dosledan do kraja svog života.Boro legendo živeo nam ti večno...

ODGOVORITE
Name

mitar

08.04.2017 18:54

Kakav nas narod;pa i on j narod i Srbin,nije marsovac...