Свјетски дан Рома, "Ђелем, ђелем"

Свјетски дан Рома, 8. април, обиљежава се у част првог Свјетског конгреса Рома, одржаног од 8. до 12. априла 1971. године у Лондону, једног од најважнијих догађаја у историји ромског народа.

Свијет 08.04.2017 | 11:07
Свјетски дан Рома, "Ђелем, ђелем"
На том конгресу усвојене су одлуке о ромској застави и службеној химни. Службеном химном проглашена је позната ромска пјесма “Ђелем, ђелем” („идем, идем“).

Први конгрес Рома у Лондону резултирао је и проглашењем службеног ромског језика (романи цхиба), као и службеним прихватањем назива „Ром“, што на ромском језику значи човјек.

На четвртом Свјетском конгресу Рома одржаном 1990. године у Пољској, одлучено је да се 8. април, дан када је отворен 1. Конгрес у Лондону, прогласи за Свјетски дан Рома који ће се сваке године обиљежавати у цијелом свијету.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

1/4 Ромкиње

08.04.2017 09:32

Како је то било у Босни: зенило се и удавало се без разлике на религију. Мој прадјед Халил је озенио најљепсу Ромкињу у Бијељини. Добили су петеро дјеце: 2 кцерке и 3 сина. Моја бака- мајка је лицила на своју матер пуно. Ја имам њихову косу. Моја мама се удала за Србина и ето мене каква је Босна била. Залосн је кад се људи стиде и лазу. Не треба красти нити просити то је срамота друго није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанка

13.10.2017 12:19

Мој прадјед је Ром и имао је 5 синова и једну кцерку. Његова кцерка тј. моја нана није лицила на Роме осим сто је имала црну и густу косу. Само један син лици на Роме тј. тамнопут је. Никакве слицности немају са осталим Ромима. Моја мама је тамнопута али не лици на Роме. Сестра и ја смо на оца и маминог оца. Нама нана к'о да ниста не додје. Знаци само прадјед са мамине стране Ром али нисам сигурна јесу ли његови сви Роми или су измијесани. Тако да нисам сигурна имам ли ромске крви.