Svjetski dan Roma, "Đelem, đelem"

Svjetski dan Roma, 8. april, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda.

Svijet 08.04.2017 | 11:07
Svjetski dan Roma, "Đelem, đelem"
Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Službenom himnom proglašena je poznata romska pjesma “Đelem, đelem” („idem, idem“).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

1/4 Romkinje

08.04.2017 09:32

Kako je to bilo u Bosni: zenilo se i udavalo se bez razlike na religiju. Moj pradjed Halil je ozenio najljepsu Romkinju u Bijeljini. Dobili su petero djece: 2 kcerke i 3 sina. Moja baka- majka je licila na svoju mater puno. Ja imam njihovu kosu. Moja mama se udala za Srbina i eto mene kakva je Bosna bila. Zalosn je kad se ljudi stide i lazu. Ne treba krasti niti prositi to je sramota drugo nije.

ODGOVORITE
Name

Bosanka

13.10.2017 12:19

Moj pradjed je Rom i imao je 5 sinova i jednu kcerku. Njegova kcerka tj. moja nana nije licila na Rome osim sto je imala crnu i gustu kosu. Samo jedan sin lici na Rome tj. tamnoput je. Nikakve slicnosti nemaju sa ostalim Romima. Moja mama je tamnoputa ali ne lici na Rome. Sestra i ja smo na oca i maminog oca. Nama nana k'o da nista ne dodje. Znaci samo pradjed sa mamine strane Rom ali nisam sigurna jesu li njegovi svi Romi ili su izmijesani. Tako da nisam sigurna imam li romske krvi.