Још нема правде за Даду

Данас се навршавају пуне 23 године од убиства новинарке магазина "Дуга" Радиславе Даде Вујасиновић које до данас није расвијетљено, саопштено је из Независног удружења новинара Србије /НУНС/.

Србија 08.04.2017 | 07:43
Још нема правде за Даду
"Убица наше колегинице није идентификован и приведен правди упркос више пута обнављаним истрагама, вештачењима и непрекидним обећањима надлежних државних органа", наводи се у саопштењу НУНС-а.

НУНС захтијева да надлежни државни органи утврде и јавно саопште ко је свих ових година опструисао истрагу, скривао злочинце и дуже од двије деценије држао јавност у заблуди да је новинарка извршила самоубиство.

Ово медијско удружење истиче да 23. пут позива полицију, тужилаштво и правосуђе Србије да расвијетле и процесуирају убиство Даде Вујасиновић и поручује да никада неће престати да на томе инсистира.

Радислава Дада Вујасиновић убијена је 8. априла 1994. године у свом стану у Београду.

Првобитна истрага окончана је тврдњом да се позната новинарка убила из ловачке пушке, што су њена породица и колеге упорно оспоравали.

Послије поновљене истраге јануара 2009. године, Окружно тужилаштво у Београду поднијело је захтјев полицији да прикупи доказе о убиству, уважавајући вјештачење балистичара Владе Костића, који је утврдио да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе ране.

Министарство правде Србије прослиједило је крајем септембра 2015. године доказе у вези са смрћу Даде Вујасиновић Националном форензичком институту у Хагу за потребе супервјештачења.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је у јулу 2016. године да извјештај Холандског форензичког института указује да повреде, које су изазвале смрт Даде Вујасиновић, могу бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја.

Радислава Дада Вујановић била је новинарка магазина "Дуга", позната по врхунским извјештајима са ратиша у Хрватској и БиХ, истраживачким темама и текстовима о организованом криминалу.

Рођена је 10. фебруара 1964. године у Чапљини. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду 1987. године, а највећи дио новинарске каријере провела је у "Дуги".

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

брат Ђуро

08.04.2017 07:52

Па срби су правду ставили у химну и пјесме. Доста је. Посланици и министри се закуну "како радио тако ми Бог помогао". Зар није довољно то.Још да их питамо шта раде. Што ће нам правда кад имамо звезде гранда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

08.04.2017 08:08

Они који несто знају треба да проговоре односно напису анонимно писмо полицији, и указу на налогодавце или изврсиоце.

ОДГОВОРИТЕ