Još nema pravde za Dadu

Danas se navršavaju pune 23 godine od ubistva novinarke magazina "Duga" Radislave Dade Vujasinović koje do danas nije rasvijetljeno, saopšteno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije /NUNS/.

Srbija 08.04.2017 | 07:43
Još nema pravde za Dadu
"Ubica naše koleginice nije identifikovan i priveden pravdi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i neprekidnim obećanjima nadležnih državnih organa", navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS zahtijeva da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruisao istragu, skrivao zločince i duže od dvije decenije držao javnost u zabludi da je novinarka izvršila samoubistvo.

Ovo medijsko udruženje ističe da 23. put poziva policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvijetle i procesuiraju ubistvo Dade Vujasinović i poručuje da nikada neće prestati da na tome insistira.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu.

Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Poslije ponovljene istrage januara 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je zahtjev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući vještačenje balističara Vlade Kostića, koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Ministarstvo pravde Srbije proslijedilo je krajem septembra 2015. godine dokaze u vezi sa smrću Dade Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe supervještačenja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u julu 2016. godine da izvještaj Holandskog forenzičkog instituta ukazuje da povrede, koje su izazvale smrt Dade Vujasinović, mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Radislava Dada Vujanović bila je novinarka magazina "Duga", poznata po vrhunskim izvještajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu.

Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine, a najveći dio novinarske karijere provela je u "Dugi".

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

brat Đuro

08.04.2017 09:52

Pa srbi su pravdu stavili u himnu i pjesme. Dosta je. Poslanici i ministri se zakunu "kako radio tako mi Bog pomogao". Zar nije dovoljno to.Još da ih pitamo šta rade. Što će nam pravda kad imamo zvezde granda.

ODGOVORITE
Name

vaga

08.04.2017 10:08

Oni koji nesto znaju treba da progovore odnosno napisu anonimno pismo policiji, i ukazu na nalogodavce ili izvrsioce.

ODGOVORITE