Тероризам стална опасност у БиХ

У БиХ није било терористичких напада у 2016. години, али тероризам и даље представља велику пријетњу и опасност за земљу, посебно због константне радикализације Бошњака, што директно и економски дестабилизује БиХ.

Босна и Херцеговина 07.04.2017 | 12:36
Тероризам стална опасност у БиХ
Наведено је то у мапи ризика од тероризма и политичког насиља за 2017. годину, коју су израдили америчка компанија "Аон", водећа у свијету у области процјене глобалног ризика на пословање компанија и осигурања и истраживачка компанија "Рубини глобал економикс", чије је сједиште у Лондону.

Ризик од тероризма и политичког насиља у БиХ пао је са прошлогодишњег високог на средњи ниво, али ове компаније у свом извјештају наглашавају да је проблем и даље веома озбиљан.

- Око 300 држављана БиХ боре се као припадници терористичких група у Ираку и Сирији, а западне владе и даље упозоравају на терористичке пријетње због радикализације Бошњака у БиХ - истакнуто је у извјештају.

Додато је да је и даље висока опасност од грађанских немира, као и да постоји ризик од политичког насиља.

- Институционални ризици у БиХ су умјерено високи. Власти су слабе и нису у могућности да одговоре на шокове који потресају економију, док пословно окружење остаје рестриктивно - наводи се у анализи.

Додаје се да је БиХ наставила са преговорима за прикључење Европској унији, што би могло да помогне у њеним напорима за остварење реформи и смањење корупције.

- Иако постоји проблем политичког застоја и подјела по етничким основама, ризик од политичког насиља је средњег нивоа - истакнуто је у анализи.

Министар безбједности Драган Мектић истиче да опасност од тероризма у БиХ није ништа већа него што је то случај у региону и у Европи.

- Никад није било 300 ратника из БиХ у Сирији и Ираку. Сада их тамо има 110 - нагласио је Мектић.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да је тачно да опасност од тероризма не престаје и да се терористичке пријетње стално повећавају радикализацијом бошњачког становништва.

- Борба против тероризма није на потребном нивоу. Очигледно је да већу опасност од боравка држављана БиХ на ратиштима у Сирији и Ираку представља њихов повратак. Склапају се споразуми о признању кривице са онима који се врате у БиХ. Благе казне терористима дођу као својеврсна амнестија и тај проблем не може бити тако ријешен - каже Мајкићева.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић истиче да је БиХ одавно високоризична земља кад је ријеч о тероризму и вехабизму, те да је јасно да је могућност терористичког дјеловања у БиХ повећана радикализацијом дијела бошњачког становништва.

- У анализи се наводи податак и о много већем броју држављана БиХ у терористичким организацијама у Сирији и Ираку него што то приказују безбједносне агенције у БиХ. Чињеница је и да они који се са страних ратишта враћају у БиХ нису адекватно кажњени - каже Ћеранић.

Додао је да опасност вреба и од великог броја параџемата, јер на то до сада нема адекватне реакције.

Финансије

У мапи "Аона" наведено је и да се, упркос релативно здравом односу између дуга и бруто друштвеног производа у БиХ, власти суочавају са изазовима у прикупљању капитала или у коришћењу помоћи. Наглашено је и да долази до проблема у систему набавки, чиме се повећавају економски ризици.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

007

07.04.2017 11:06

Зато је наш Мектић муња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

07.04.2017 12:36

Ма нема терориста у Босни,??? Осим Доде.. он це сравнити Босну ,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2017 13:18

Украо си ријец Мектицу Али стварност је несто друго.

Name

Истина

07.04.2017 14:40

Највеци терориста у мањем Бих ентитету је Баја Али за своје градјане које их тероризује да гладују и иду у пропаст Али опет ти исти градјани му дају то годинама за право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.04.2017 17:39

Ако је Баја највећи терориста у БиХ зашто се Мектић не бори против њега. Лако му се борити против исламских терориста, све их је похапсио и ријешио све случајева тероризма.

Name

Бн

08.04.2017 05:08

Да има али онај политицки и партиски.Све у име народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

08.04.2017 05:10

За истину гдје су то они терористи из 93-95.Писи мало о њима.То је наса истина.

ОДГОВОРИТЕ