Terorizam stalna opasnost u BiH

U BiH nije bilo terorističkih napada u 2016. godini, ali terorizam i dalje predstavlja veliku prijetnju i opasnost za zemlju, posebno zbog konstantne radikalizacije Bošnjaka, što direktno i ekonomski destabilizuje BiH.

Bosna i Hercegovina 07.04.2017 | 12:36
Terorizam stalna opasnost u BiH
Navedeno je to u mapi rizika od terorizma i političkog nasilja za 2017. godinu, koju su izradili američka kompanija "Aon", vodeća u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika na poslovanje kompanija i osiguranja i istraživačka kompanija "Rubini global ekonomiks", čije je sjedište u Londonu.

Rizik od terorizma i političkog nasilja u BiH pao je sa prošlogodišnjeg visokog na srednji nivo, ali ove kompanije u svom izvještaju naglašavaju da je problem i dalje veoma ozbiljan.

- Oko 300 državljana BiH bore se kao pripadnici terorističkih grupa u Iraku i Siriji, a zapadne vlade i dalje upozoravaju na terorističke prijetnje zbog radikalizacije Bošnjaka u BiH - istaknuto je u izvještaju.

Dodato je da je i dalje visoka opasnost od građanskih nemira, kao i da postoji rizik od političkog nasilja.

- Institucionalni rizici u BiH su umjereno visoki. Vlasti su slabe i nisu u mogućnosti da odgovore na šokove koji potresaju ekonomiju, dok poslovno okruženje ostaje restriktivno - navodi se u analizi.

Dodaje se da je BiH nastavila sa pregovorima za priključenje Evropskoj uniji, što bi moglo da pomogne u njenim naporima za ostvarenje reformi i smanjenje korupcije.

- Iako postoji problem političkog zastoja i podjela po etničkim osnovama, rizik od političkog nasilja je srednjeg nivoa - istaknuto je u analizi.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić ističe da opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego što je to slučaj u regionu i u Evropi.

- Nikad nije bilo 300 ratnika iz BiH u Siriji i Iraku. Sada ih tamo ima 110 - naglasio je Mektić.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da je tačno da opasnost od terorizma ne prestaje i da se terorističke prijetnje stalno povećavaju radikalizacijom bošnjačkog stanovništva.

- Borba protiv terorizma nije na potrebnom nivou. Očigledno je da veću opasnost od boravka državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku predstavlja njihov povratak. Sklapaju se sporazumi o priznanju krivice sa onima koji se vrate u BiH. Blage kazne teroristima dođu kao svojevrsna amnestija i taj problem ne može biti tako riješen - kaže Majkićeva.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ističe da je BiH odavno visokorizična zemlja kad je riječ o terorizmu i vehabizmu, te da je jasno da je mogućnost terorističkog djelovanja u BiH povećana radikalizacijom dijela bošnjačkog stanovništva.

- U analizi se navodi podatak i o mnogo većem broju državljana BiH u terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku nego što to prikazuju bezbjednosne agencije u BiH. Činjenica je i da oni koji se sa stranih ratišta vraćaju u BiH nisu adekvatno kažnjeni - kaže Ćeranić.

Dodao je da opasnost vreba i od velikog broja paradžemata, jer na to do sada nema adekvatne reakcije.

Finansije

U mapi "Aona" navedeno je i da se, uprkos relativno zdravom odnosu između duga i bruto društvenog proizvoda u BiH, vlasti suočavaju sa izazovima u prikupljanju kapitala ili u korišćenju pomoći. Naglašeno je i da dolazi do problema u sistemu nabavki, čime se povećavaju ekonomski rizici.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

007

07.04.2017 13:06

Zato je naš Mektić munja.

ODGOVORITE
Name

Me

07.04.2017 14:36

Ma nema terorista u Bosni,??? Osim Dode.. on ce sravniti Bosnu ,.

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2017 15:18

Ukrao si rijec Mekticu Ali stvarnost je nesto drugo.

Name

Istina

07.04.2017 16:40

Najveci terorista u manjem Bih entitetu je Baja Ali za svoje gradjane koje ih terorizuje da gladuju i idu u propast Ali opet ti isti gradjani mu daju to godinama za pravo.

ODGOVORITE
Name

Istina

07.04.2017 19:39

Ako je Baja najveći terorista u BiH zašto se Mektić ne bori protiv njega. Lako mu se boriti protiv islamskih terorista, sve ih je pohapsio i riješio sve slučajeva terorizma.

Name

Bn

08.04.2017 07:08

Da ima ali onaj politicki i partiski.Sve u ime naroda.

ODGOVORITE
Name

Bn

08.04.2017 07:10

Za istinu gdje su to oni teroristi iz 93-95.Pisi malo o njima.To je nasa istina.

ODGOVORITE