Анализа: Ко ће у 1/2-финале Дејвис купа...?

Дејвис куп такмичење је ове године једно је од најслабијих у својој историји и нема неку драж, али није искључено да у неком од четири меча видимо драму.

Тенис 07.04.2017 | 12:15
Анализа: Ко ће у 1/2-финале Дејвис купа...?
Након завршеног мартовског лудила и ‘’Сунсхине Доубле’’ који је остварио Роџер Федерер те нас подсјетио да се добар тенис може играти и послије тридесете године, долази нам почетак априла, резервисан за четвртфинала Дејвис купа које ће уједно служити као увертира за сезону шљаке.

За оне који не знају, Дејвис куп је престижно такмичење које има дугогодишњу историју у којем се најбоље државне селекције боре за титулу најбоље. Најбољи играчи бране боје своје државе, али у овом случају то више није тако. За то је у многоме крив ИТФ јер је донио скандалозну одлуку да од ове године Дејвис куп више неће доносити бодове за играче који учествују и самим тим натјерао најбоље играче да одустају од државне селекције.

Злогласни Дејвид Хагерти предсједник ИТФ-а је чак хтио да иде корак даље и да уведе да се полуфинала и финала играју на неутралном терену, али је то изазвало велике протесте и ипак није усвојено, али укидање бодова јесте. Њемачки савез се много бунио и чак пријетио изласком из ИТФ-а, а Новак Ђоковић као предсједник играча се борио да се полуфинала и финала се играју на домаћем и гостујуцем терену, али да се скрате мечеви са пет сетова на три, јер то умногоме тјера најбоље играче да одустају јер се распоред Дејвис купа не мијења и увијек је послије Гренд слема, гдје најбољи играчи често буду преуморни да играју.Сјетите се само прошле године како је Ђоковић у налету снаге послије освајања Аустралијан опена једва у пет сетова добио Казахстанца Кукушкина у Београду. 

Самим тиме овогодишњи Дејвис куп, један је од најслабији у дугогодишњој историји тако да четвртфинални окршаји неће имати неку велику драж иако никада не знамо, у Дејвис купу се увијек дешавају бајке и занимљиви мечеви, па можда тако и овог априла будемо гледали неку драму у једном од ова четири меча.

Почнимо са анализом парова.

БЕЛГИЈА - ИТАЛИЈА

Белгијанци су домаћини и наравно избјегли су шљаку (изабрали брзу тврду подлогу у дворани),  јер је то најбоља подлога за Италијане који су мајстори на тој подлози. Предвођени Давидом Гофаном који игра у доброј форми и са солидном подршком у виду Дарциса који увијек може изненадити, уз додатак Рубена Белеманса и младог и талентованог Јориса Де Лоре, Белгија је фаворит у овом дуелу.  Једина слабост Белгијанца може бити што немају јаку дубл екипу, али помаже им чињеница да и Италија долази ослабљена.

Италију це предводити искусни Паоло Лоренци који проживљава нову младост послије 30-те године и игра као младић, неуморан и упоран може свију довести до лудила. Изостанак народног хероја Фабија Фоњинија ће бољети јер он је управо одиграо историјски меч у првом колу и вратио се, у задњем одлучујућем мечу против Гвида Пеље, послије губитка од 0-2 те преокренуо на 3-2 за коначно побједу Италије.

Њега ће замијенити Андреас Сепи који је у најлошијој форми у протеклих 10 година и ближи се заласку каријере. Сепи не показује константан и јак тенис који га је красио годинама. Његов бљесак ове сезоне је побједа над Кирјосом на Аустралијан опену када је окренуо са 0-2 на 3-2 и то је све од њега. И тај меч није толико добио својом заслугом колико је Аустралијанац нестао са терена послије водства. У екипи су Ђанези, челенџер играч који мало може да понуди, али може да искористи ово као своју шансу да докаже да је спреман за виши ниво и искусни Симоне Болели који у задње вријеме највише игра парове заједно са Фоњинијем.

Први меч требају да играју Дарцис и Лоренци и ту можемо очекивати све,  вјероватно и пет сетова.

Други меч играју Гофан и Сеппи и тај меч би требао да заврши лагано у корист Давида осим ако се Сепи не пробуди и подсјети на неуморног ударача са основне линије који је увијек важио за једног од најтежих противника.

У паровима је предвиђено да играју Белеманс и Де Лоре али ће то вјероватно бити измијењено у зависности од резултата, а за Италију требају да играју Болели и Ђанези што је такође мало вјероватно комбинација.

АУСТРАЛИЈА– САД

На папиру би ово могао да буде најбољи окршај од свих дуела Дејвис купа. Аустралијанци су домаћини и изабрали су тврду подлогу у Бризбејну на отвореном што одговара и гостима. Требали би да нас очекују одлични дуели и моћан тенис.

За Аустралију неће играти Бернард Томић што је више добра ствар него хендикеп, јер Томић није у стању да побиједи више ни играча из првих 300 на свијету, јер очигледно има неких физичких и психичких проблема.

За Американце проблем може представљати изостанак најбољег дубла свих времена, браће Брајан.

Аустралију предводи Кирјос којег је Хјуит поставио за капитена екипе и тиме га сигурно мотивисао да игра тенис свог живота, тако да је он фаворит у оба сингл меча. Америку предводи по први пут Џек Сок са ренкингом каријере (15) те искусни Џон Изнер и Сем Квери.

Дуел ће отворити Томсон и Сок. Томсон је млад и јако неугодан играч којег краси велика брзина и може сигурно направити проблема Соку, којег морају слушати његов форхенд и сервис. Прогноза би требала да буде побједа Сока у четири сета.

Други меч играју Кирјос и Изнер, а овдје може свашта да се деси. Кирјосу из неког разлога одговарају сервери и нема проблема када игра против Изнера или Карловића, тако да је фаворит у овом мечу.

Дубл меч би требао да одлучи много тога у овоме дуелу. Сем Грот (валсник најбржег сервиса) и Џон Пирс, су једна јако добра комбинација. Пирс је други члан Континен/Пирс пара, који је тренутно најбољи дубл свијета (освојили Лондон и Аустралијан опен). Сем Грот увелико важи за доброг дубл играча, јер се ослања на свој сервис и волеје. За САД ће играти Квери и Џонсон. Они често играју заједно и јако су добра комбинација, иако су обојица претежно сингл играчи које краси разоран сервис и јако добар форхенд. У дублу могу бити јако незгодни, те би овај меч могао имати епитет маратона ако обје екипе буду на нивоу.

ФРАНЦУСКА - ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Двије велесиле у тенису улазе у овај дуел јако ослабљени. За Француску неће играти нико од најбољих играча (Цонга, Гаске, Монфис, Симон) те ће бити предвођени Лукасом Пуилом. Са друге странце, Британија долази без Мареја, те би се могло рећи да је ово можда и најслабији дуел. Французи су домаћини и изабрали су наравно шљаку у хали, која неће одговарати Енглезима.

Први дуел играју Лукас Пуил и Кајл Едмунд и то би требао да буде одлучујући меч. Едмунд није у форми као прошле сезоне, али никада не знамо када ће експлодирати. Пуил је имао повреду на почетку сезоне, али сада је опорављен. Он није играч за шљаку, али није ни Едмунд. Едмунд ће се ослањати на своју снагу, а Пуил на разноврсност. Могућ је дуг меч у пет сетова.

Други меч играју Жереми Шарди и Данијел Еванс. Овдје дајемо предност Евансу јер Шарди игра најлошији тенис у својој каријери, а Еванс је доживио велики скок и у великој је форми. Очекујемо лагану побједу Еванса, иако Шардија може да понесе домаћа публика. Прогноза 3-1 за Еванса.

Дубл меч ће бити јако занимљив. За Француску неће играти први француски пар Херберт/Мау, али зато ништа слабија неће бити комбинација Бенето/Махут. Њих двојица су прије јако дуго играли и добро се познају. Са друге стране, Енглезе ће представљати пар Џејми. Мареј/Д. Инглот . Енглези имају своју шансу овдје, те је тешко са сигурношћу рећи ко би могао да изађе као побједник овог пара. Оно што је сигурно је да нас очекује занимљив дубл меч.

СРБИЈА - ШПАНИЈА

Иако смо сви очекивали дуел Надала и Ђоковића, то се ипак неће десити. Шпанија послије тешке побједе против Хрватске, долази у другачијем саставу предвођена Кареном Бустом.

Србија игра у тренутно најјачем саставу, иако без Типсаревића и овдје не вјерујемо да ће бити пуно дилеме око побједника. Шпанци чак нису довели ни Фелисијана Лопеза за дубл окршај, као ни Баутисту Агута, који је у одличној форми. Вердаско није дошао, као ни Ферер, који је завршио репрезентативну каријеру. Мечеви ће се играти на бетону у дворани.

Први меч је дуел Ђоковића и Рамоса и овдје можемо очекивати лагану побједу Ђоковића, иако он није ни приближно у најбољој форми.

Алберт Рамос Винољас је незгодан играч на шљаци и може намучити многе, али против Нолета неће имати шта да тражи. Ђоковић, иако тренира мање него икада раније и налази се у неком другом свијету, апсолутни је фаворит.  Рамоссвоје шансе прије може тражити у реваншу против Троицког, сјетићемо се Вимблдона прошле године.

Други меч је неугодан, јер играју Троицки и Карено Буста. На папиру би то требао да буде дуг и непредвидив меч. Карено је боље рангиран и у одличној форми, али није играч за велике мечеве и није играч који игра најбоље против најбољих.

Он је нешто попут Арсенала у фудбалу. Побјеђује само слабије од себе, а против јачих противника, често не може да се састави. Он марљиво ради, прелијепо игра, али не добија најбоље. Против Троицког има шансу, али вјерујемо да ће Троицког понијети публика. Могући сценарио је пет сетова.

Дубл ће играти Зимоњић капитен/селектор и Троицки, што је одличан пар и недавно су освојили Софију заједно. Шпанију ће представљати Марк Лопез, дубл специјалиста заједно са младим Хаиме Мунаром који је за многе непознаница и не вјерујемо да ће се снаћи у своме првом Дејвис куп наступу (момак је 1997. годиште).

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар