Analiza: Ko će u 1/2-finale Dejvis kupa...?

Dejvis kup takmičenje je ove godine jedno je od najslabijih u svojoj istoriji i nema neku draž, ali nije isključeno da u nekom od četiri meča vidimo dramu.

Tenis 07.04.2017 | 12:15
Analiza: Ko će u 1/2-finale Dejvis kupa...?
Nakon završenog martovskog ludila i ‘’Sunshine Double’’ koji je ostvario Rodžer Federer te nas podsjetio da se dobar tenis može igrati i poslije tridesete godine, dolazi nam početak aprila, rezervisan za četvrtfinala Dejvis kupa koje će ujedno služiti kao uvertira za sezonu šljake.

Za one koji ne znaju, Dejvis kup je prestižno takmičenje koje ima dugogodišnju istoriju u kojem se najbolje državne selekcije bore za titulu najbolje. Najbolji igrači brane boje svoje države, ali u ovom slučaju to više nije tako. Za to je u mnogome kriv ITF jer je donio skandaloznu odluku da od ove godine Dejvis kup više neće donositi bodove za igrače koji učestvuju i samim tim natjerao najbolje igrače da odustaju od državne selekcije.

Zloglasni Dejvid Hagerti predsjednik ITF-a je čak htio da ide korak dalje i da uvede da se polufinala i finala igraju na neutralnom terenu, ali je to izazvalo velike proteste i ipak nije usvojeno, ali ukidanje bodova jeste. Njemački savez se mnogo bunio i čak prijetio izlaskom iz ITF-a, a Novak Đoković kao predsjednik igrača se borio da se polufinala i finala se igraju na domaćem i gostujucem terenu, ali da se skrate mečevi sa pet setova na tri, jer to umnogome tjera najbolje igrače da odustaju jer se raspored Dejvis kupa ne mijenja i uvijek je poslije Grend slema, gdje najbolji igrači često budu preumorni da igraju.Sjetite se samo prošle godine kako je Đoković u naletu snage poslije osvajanja Australijan opena jedva u pet setova dobio Kazahstanca Kukuškina u Beogradu. 

Samim time ovogodišnji Dejvis kup, jedan je od najslabiji u dugogodišnjoj istoriji tako da četvrtfinalni okršaji neće imati neku veliku draž iako nikada ne znamo, u Dejvis kupu se uvijek dešavaju bajke i zanimljivi mečevi, pa možda tako i ovog aprila budemo gledali neku dramu u jednom od ova četiri meča.

Počnimo sa analizom parova.

BELGIJA - ITALIJA

Belgijanci su domaćini i naravno izbjegli su šljaku (izabrali brzu tvrdu podlogu u dvorani),  jer je to najbolja podloga za Italijane koji su majstori na toj podlozi. Predvođeni Davidom Gofanom koji igra u dobroj formi i sa solidnom podrškom u vidu Darcisa koji uvijek može iznenaditi, uz dodatak Rubena Belemansa i mladog i talentovanog Jorisa De Lore, Belgija je favorit u ovom duelu.  Jedina slabost Belgijanca može biti što nemaju jaku dubl ekipu, ali pomaže im činjenica da i Italija dolazi oslabljena.

Italiju ce predvoditi iskusni Paolo Lorenci koji proživljava novu mladost poslije 30-te godine i igra kao mladić, neumoran i uporan može sviju dovesti do ludila. Izostanak narodnog heroja Fabija Fonjinija će boljeti jer on je upravo odigrao istorijski meč u prvom kolu i vratio se, u zadnjem odlučujućem meču protiv Gvida Pelje, poslije gubitka od 0-2 te preokrenuo na 3-2 za konačno pobjedu Italije.

Njega će zamijeniti Andreas Sepi koji je u najlošijoj formi u proteklih 10 godina i bliži se zalasku karijere. Sepi ne pokazuje konstantan i jak tenis koji ga je krasio godinama. Njegov bljesak ove sezone je pobjeda nad Kirjosom na Australijan openu kada je okrenuo sa 0-2 na 3-2 i to je sve od njega. I taj meč nije toliko dobio svojom zaslugom koliko je Australijanac nestao sa terena poslije vodstva. U ekipi su Đanezi, čelendžer igrač koji malo može da ponudi, ali može da iskoristi ovo kao svoju šansu da dokaže da je spreman za viši nivo i iskusni Simone Boleli koji u zadnje vrijeme najviše igra parove zajedno sa Fonjinijem.

Prvi meč trebaju da igraju Darcis i Lorenci i tu možemo očekivati sve,  vjerovatno i pet setova.

Drugi meč igraju Gofan i Seppi i taj meč bi trebao da završi lagano u korist Davida osim ako se Sepi ne probudi i podsjeti na neumornog udarača sa osnovne linije koji je uvijek važio za jednog od najtežih protivnika.

U parovima je predviđeno da igraju Belemans i De Lore ali će to vjerovatno biti izmijenjeno u zavisnosti od rezultata, a za Italiju trebaju da igraju Boleli i Đanezi što je takođe malo vjerovatno kombinacija.

AUSTRALIJA– SAD

Na papiru bi ovo mogao da bude najbolji okršaj od svih duela Dejvis kupa. Australijanci su domaćini i izabrali su tvrdu podlogu u Brizbejnu na otvorenom što odgovara i gostima. Trebali bi da nas očekuju odlični dueli i moćan tenis.

Za Australiju neće igrati Bernard Tomić što je više dobra stvar nego hendikep, jer Tomić nije u stanju da pobijedi više ni igrača iz prvih 300 na svijetu, jer očigledno ima nekih fizičkih i psihičkih problema.

Za Amerikance problem može predstavljati izostanak najboljeg dubla svih vremena, braće Brajan.

Australiju predvodi Kirjos kojeg je Hjuit postavio za kapitena ekipe i time ga sigurno motivisao da igra tenis svog života, tako da je on favorit u oba singl meča. Ameriku predvodi po prvi put Džek Sok sa renkingom karijere (15) te iskusni Džon Izner i Sem Kveri.

Duel će otvoriti Tomson i Sok. Tomson je mlad i jako neugodan igrač kojeg krasi velika brzina i može sigurno napraviti problema Soku, kojeg moraju slušati njegov forhend i servis. Prognoza bi trebala da bude pobjeda Soka u četiri seta.

Drugi meč igraju Kirjos i Izner, a ovdje može svašta da se desi. Kirjosu iz nekog razloga odgovaraju serveri i nema problema kada igra protiv Iznera ili Karlovića, tako da je favorit u ovom meču.

Dubl meč bi trebao da odluči mnogo toga u ovome duelu. Sem Grot (valsnik najbržeg servisa) i Džon Pirs, su jedna jako dobra kombinacija. Pirs je drugi član Kontinen/Pirs para, koji je trenutno najbolji dubl svijeta (osvojili London i Australijan open). Sem Grot uveliko važi za dobrog dubl igrača, jer se oslanja na svoj servis i voleje. Za SAD će igrati Kveri i Džonson. Oni često igraju zajedno i jako su dobra kombinacija, iako su obojica pretežno singl igrači koje krasi razoran servis i jako dobar forhend. U dublu mogu biti jako nezgodni, te bi ovaj meč mogao imati epitet maratona ako obje ekipe budu na nivou.

FRANCUSKA - VELIKA BRITANIJA

Dvije velesile u tenisu ulaze u ovaj duel jako oslabljeni. Za Francusku neće igrati niko od najboljih igrača (Conga, Gaske, Monfis, Simon) te će biti predvođeni Lukasom Puilom. Sa druge strance, Britanija dolazi bez Mareja, te bi se moglo reći da je ovo možda i najslabiji duel. Francuzi su domaćini i izabrali su naravno šljaku u hali, koja neće odgovarati Englezima.

Prvi duel igraju Lukas Puil i Kajl Edmund i to bi trebao da bude odlučujući meč. Edmund nije u formi kao prošle sezone, ali nikada ne znamo kada će eksplodirati. Puil je imao povredu na početku sezone, ali sada je oporavljen. On nije igrač za šljaku, ali nije ni Edmund. Edmund će se oslanjati na svoju snagu, a Puil na raznovrsnost. Moguć je dug meč u pet setova.

Drugi meč igraju Žeremi Šardi i Danijel Evans. Ovdje dajemo prednost Evansu jer Šardi igra najlošiji tenis u svojoj karijeri, a Evans je doživio veliki skok i u velikoj je formi. Očekujemo laganu pobjedu Evansa, iako Šardija može da ponese domaća publika. Prognoza 3-1 za Evansa.

Dubl meč će biti jako zanimljiv. Za Francusku neće igrati prvi francuski par Herbert/Mau, ali zato ništa slabija neće biti kombinacija Beneto/Mahut. Njih dvojica su prije jako dugo igrali i dobro se poznaju. Sa druge strane, Engleze će predstavljati par Džejmi. Marej/D. Inglot . Englezi imaju svoju šansu ovdje, te je teško sa sigurnošću reći ko bi mogao da izađe kao pobjednik ovog para. Ono što je sigurno je da nas očekuje zanimljiv dubl meč.

SRBIJA - ŠPANIJA

Iako smo svi očekivali duel Nadala i Đokovića, to se ipak neće desiti. Španija poslije teške pobjede protiv Hrvatske, dolazi u drugačijem sastavu predvođena Karenom Bustom.

Srbija igra u trenutno najjačem sastavu, iako bez Tipsarevića i ovdje ne vjerujemo da će biti puno dileme oko pobjednika. Španci čak nisu doveli ni Felisijana Lopeza za dubl okršaj, kao ni Bautistu Aguta, koji je u odličnoj formi. Verdasko nije došao, kao ni Ferer, koji je završio reprezentativnu karijeru. Mečevi će se igrati na betonu u dvorani.

Prvi meč je duel Đokovića i Ramosa i ovdje možemo očekivati laganu pobjedu Đokovića, iako on nije ni približno u najboljoj formi.

Albert Ramos Vinoljas je nezgodan igrač na šljaci i može namučiti mnoge, ali protiv Noleta neće imati šta da traži. Đoković, iako trenira manje nego ikada ranije i nalazi se u nekom drugom svijetu, apsolutni je favorit.  Ramossvoje šanse prije može tražiti u revanšu protiv Troickog, sjetićemo se Vimbldona prošle godine.

Drugi meč je neugodan, jer igraju Troicki i Kareno Busta. Na papiru bi to trebao da bude dug i nepredvidiv meč. Kareno je bolje rangiran i u odličnoj formi, ali nije igrač za velike mečeve i nije igrač koji igra najbolje protiv najboljih.

On je nešto poput Arsenala u fudbalu. Pobjeđuje samo slabije od sebe, a protiv jačih protivnika, često ne može da se sastavi. On marljivo radi, prelijepo igra, ali ne dobija najbolje. Protiv Troickog ima šansu, ali vjerujemo da će Troickog ponijeti publika. Mogući scenario je pet setova.

Dubl će igrati Zimonjić kapiten/selektor i Troicki, što je odličan par i nedavno su osvojili Sofiju zajedno. Španiju će predstavljati Mark Lopez, dubl specijalista zajedno sa mladim Haime Munarom koji je za mnoge nepoznanica i ne vjerujemo da će se snaći u svome prvom Dejvis kup nastupu (momak je 1997. godište).

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar