Нема новца прије септембра?

Ако остане одлука да Закон о акцизама БиХ иде у редовну парламентарну процедуру, то ће значити да је најреалнији могући термин за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) септембар, сазнају "Независне" од добро информисаног извора.

Босна и Херцеговина 07.04.2017 | 07:51
Нема новца прије септембра?
Како Независне новине сазнају, сви политички актери, осим Савеза за промјене, представницима међународне заједнице укљученим у спровођење Реформске агенде, обавезали да ће усвојити поменути закон, а дио посланика у СДА да ће бити уздржани, што се на крају није обистинило.

Појашњено је да би због насталог застоја са властима требало поново отворити преговоре о писму намјере, као и да ако закон не буде усвојен до засједања Извршног одбора половином априла у Вашингтону неће бити могуће извршити преглед прије исплате наредне транше у складу са Продуженим аранжманом.

Такође, како је речено, пажња јавности је била усмјерена на питање закона о акцизама, али подједнак проблем је и дубинска анализа два телекома у ФБиХ, којом би се припремио пут за њихову приватизацију.

"СДА је на крају ипак пристала да се уради дубинска анализа за БХ Телецом, али ХДЗ никако није хтио пристати да се исто уради са ХТ Еронетом", речено нам је.

Такође, извор  је појаснио да је СНСД јако желио да дође до аранжмана, како би олакшали стање у јавним финансијама Републике Српске.

"Иако нису тачне анализе да је Република Српска пред банкротом јер постоји барем још годину до годину и по времена за продају трезорских записа којима могу крпити мањке, ипак процјењујемо да ће наредни период у том ентитету бити изазован са становишта јавних финансија", навео је он.

Оно што међународну заједницу, ипак, много више брине од потенцијалног раскида аранжмана са ММФ-ом је чињеница да су два парламента потпуно нефункционална, а да и парламент у РС немогућношћу да изгласа новог директора Агенције за банкарство РС, што је такође услов за ММФ, почиње да показује знакове кризе.

Ипак, како се сазнаје, ММФ није претјерано тужан због чињенице да Драган Сердар остаје вршилац дужности директора Агенције, с којим су, како  је рекао извор, до сада добро сарађивали.

Након што је Представнички дом одбацио иницијативу да закон буде усвајан по хитном поступку, други дом бх. парламента ће се данас, по хитном поступку, изјаснити о поменутом закону.

Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, и Халид Гењац, предсједник Клуба делегата бошњачког народа у овом дому, најавили су да ће на дневном реду бити четири законска приједлога чије је усвајање услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом.

Гењац је рекао да је Савјет министара БиХ доставио и Представничком дому и Дому народа захтјев да овај пакет закона буде разматран по хитном поступку и да су и један и други дом дужни да такав захтјев, према пословнику, ставе на дневни ред прве наредне сједнице.

Додао је да, уколико Дом народа усвоји ове законе у хитној процедури, мораће бити формирана комисија од представника оба дома која би усаглашавала коначан текст закона, с обзиром на то да је Представнички дом закон упутио у редовну процедуру. Коментаришући ситуацију у вези с усвајањем ових закона, Гењац је рекао да је чињеница да ту има популистичког приступа и мотивације да се остваре одређени дневнополитички поени, појединачни или групни, занемарујући интересе свих грађана.

Чолак сматра да је штета што законе није усвојио Представнички дом, јер је ријеч о реформским законима.

"Ми више не можемо вербално подржавати реформе, а када дође вријеме да заиста и предузмемо нешто на том реформском путу - закажемо. То се на сједници Представничког дома и догодило", нагласио је Чолак.

Коментаришући чињеницу да у Представничком дому страначке позиције нису подржале хитну процедуру, Чолак је рекао да су вјероватно сви износили своје разлоге за то, али да БиХ "никада неће на зелену грану ако се одједном буде тражило све".

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је да ће неусвајање сета закона о акцизама имати негативне импликације.

"То је више питање за ентитете с обзиром на то да би они користили новац. Уколико не буде аранжмана са ММФ-ом, тражиће се друга рјешења", рекао је Шаровић.

Александра Пандуревић, посланик СДС-а, је оцијенила да је СНСД гласајући за повећање акциза и за Приједлог закона о осигурању депозита у банкама у БиХ показао да код њих све има цијену - и образ и надлежности РС.

"Позивамо лидера СНСД-а Милорада Додика да објасни зашто је подржао пренос надлежности над банкарским сектором с РС на ниво БиХ. Зар смо дотле дошли да је за једну малу траншу ММФ-а спреман РС оставити без оног што је њена изворна надлежност", рекла је она.

ММФ: Неусвајање реформских закона отежава финансирање

Неусвајање амандмана на законе о акцизама и о осигурању депозита имаће посљедице због отежаног финансирања пријеко потребних инфраструктурних пројеката и модернизације банкарског сектора, изјавио је Недим Илахи, шеф Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ.



"Оба ова закона су кључне претпоставке за програм реформи које подржава Продужени аранжман ММФ-а и сада очекујемо значајно кашњење у завршетку првог прегледа програма", истакао је он.

Казао је да су протеклих мјесеци власти постигле значајан напредак у јачању фискалне дисциплине, поправљању пословног амбијента и финансијске стабилности, те да је ММФ и даље спреман да пружи помоћ и да ће одржати дијалог са властима.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да се од изабраних представника БиХ очекује да наставе са напорима да се изнађе пут који ће подржати већина у оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усвајање закона о акцизама и банкарству.

(БН/Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Септембар

07.04.2017 06:02

Није далеко. Издржат ће пензионери сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хит

07.04.2017 06:51

У септембру биће у октобру, у октобру биће у новембру, биће боље што ме више ложе...

Name

анте

07.04.2017 06:23

Какве реформе кад је крајњи исход узимање кредита? Реформе су кад се смањи прегломазна администрација, кад Додик отпусти барем десет савјетника, кад се укину кантони, кад се НЕ потроси 10 млн на аутомобиле функционера и кад им се смање плате. Док то не видим, нема реформе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

07.04.2017 07:09

Дзикани на хапаратима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

07.04.2017 07:39

Сад це Дијаспора добро доци.Па цемо сад видјети колико вам ми знацимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

криза,

07.04.2017 08:01

Цаст делегатима који нису гласали за закон о акцизама,нека види та владајуца мафија да немозе све проци сто се они договоре по ресторанима уз пецење и добро пице.Слозни су у томе кад им затреба пара од ММФА да би могли једно време манипулисати народом и тако у недоглед.Нека мало скину са својих рацуна па убаце у народну касу и то би била добра транса а они неби пуно осјетили али они то цине обратно.

ОДГОВОРИТЕ