''Што горе у БиХ, боље за Додика''

Савез за промјене остаје привржен реформској агенди. Против закона о акцизама су у државном Парламенту гласали јер је Влада Републике Српске покушала да на један непримјерен начин дисквалификује оне који ће бити најугроженији повећањем акциза, а то су пољопривредници, поручио је потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић, гостујући на ТВ1.

Босна и Херцеговина 07.04.2017 | 07:30
''Што горе у БиХ, боље за Додика''
"Наш услов је био, а то је и прихватио ММФ, плави дизел. Али ентитетска Влада је то стопирала и хтела да настави по старом, да се подигну акцизе, да нафта  повећа цијену, а на тај начин пољопривредници, и онако у тешкој позицији, нађу у још тежој.

Влада Републике Српске се понашала на начин који је непримјерен, безобразан, малтене ниподаштавала Савез за промјене, а вријеђала пољопривреднике и здрав разум. Из тог разлога ми смо против тога. Остајемо на реформском путу, отворени смо за аранжман са ММФ-ом, али не под условима које диктира и Влада и Жељка Цвијановић“, поручио је Крсмановић.

Коментарисао је чињеницу да је СНСД присуствовао сједници, иако су седмицама говорили да неће, те подржао акцизе. Милорад Додик, наводи, прави калкулације како му одговара.

"Отишао је и договорио се са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем да то проведу и да наставе све по старом, а да апсолутно у овом моменту он буде тај који води игру. Хоће да се све он пита, а у суштини да ни за шта не одговара.

Овај пут му то више није могло проћи и мени је драго да је се на овај начин показало јединство Савеза за промене, јединство свих људи који су опредјељени да се не дозволи да се ван институција, негде у Мостару уз неку јагњетину, договара како ће се нешто у парламентарној процедури провести, на неки начин на брзину, без одговарајућег регуларне процедуре“, категоричан је потпредсједник НДП.

Након што хитна процедура није прихваћена у Представничком дому, из СНСД-а су позвали предсједавајућег Вијећа министара Дениса Звиздића да поднесе оставку. Крсмановић то сматра понашањем по рецепту „што горе у БиХ, то боље за Додика“.

"Жели дестабилизацију БиХ. Додик је трговац који покушава себи остварити корист. Нема право Дениса Звиздића позивати на оставку. Оно што је урадило ово Вијеће министара на европском путу, на изградњи добрих односа са сусједима, мислим да је Звиздић направио добар посао. Вијеће министара треба да заврши овај мандат“, поручио је Крсмановић.

Поручио је и да ће коалиција на државном нивоу и поред политичких излета, опстати до 2018. године.

"Треба кренути у измјене Изборног закона. То би дало више демократије. У Мостару немате изборе већ дуже вријеме. То мора бити окончано до 2018, те тако омогућити да се направи прави политички избор. Све друго у овом мандату створило би већу институционалну кризу“, сматра Здравко Крсмановић.

Осврнуо се и на интервју који је дао порталу Вијести.ба, када је говорио о спајању НДП-а и ПДП-а, те могућој кандидатури Младена Иванића за предсједника Републике Српске. Ради се, каже, о прављењу заједничког политичког субјекта.

"За сада ће сачувати идентитете обје странке, назив ће бити ПДП-НДП, изашли би на изборе са јединственом листом, кандидатима и политиком. То је проводив пројекат и прва фаза ће бити готова до краја маја.

Уколико би Иванић био кандидат то би била сигурна побједа. Вјероватно би се послије ишло и на укључивање ДНС-а, који има све мање додирних тачака са Додиковим режимом“, истакао је Крсмановић.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Петар

07.04.2017 05:34

Ја цу гласати за господина Иваница,али мислим да це се Додик кандидовати и побиједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

07.04.2017 06:51

Иванић побјеђује ко год му изађе на црту!

Name

ре петар

07.04.2017 07:08

Ја ћу гласати за Додика само зато јер је овај Крсмановиц против њега

Name

Брат

07.04.2017 05:36

Иванић је најбољи и најзрелији политичар у РС-у. И не само то, он има висок степен културног понашања и опхођења са саговорницима. Никада није вријеђао новинаре због неукусних питања као што то чини актуелни предсједник. Никада није колегама из политике упућивао погрдне ријечи као што то чине многи. Све најбоље о Младену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

07.04.2017 05:46

ПА ОВАЈ ЦОВЈЕК СВОЈИМ ИЗЈАВАМА ДИЗЕ ДОДИКА У ВИСИНЕ -ЊЕГА ТРЕБА СКЛОНИТИ СА СВИХ МЕДИЈА У СРПСКОЈ А У ФЕДЕРАЛНИМ ЈЕ ЗВЈЕЗДА ЈЕР ТРАЗИ САНКЦИЈЕ ДОДИКУ,ГОВОРИ ПРОТИВ ДАНА СРПСКЕ ИЗГУБЉЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

07.04.2017 06:34

А заборавио је рећи и Мићо премијер, кад је већ он мандатар

Name

Козарчанин

07.04.2017 06:00

Додику не вјерујем одавно а теби Крсмане још мање. Он ојадио народ у РС а ти по Фочи. Сви сте исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

07.04.2017 06:01

Нудите ДНС-у да иде у коалицију са вама, а ДНС је за Републику Српску гори од Додика. Због влатитих интереса око рудника Љубија Павиц кокетира са опозицијом како би код Додика изазвао ефекат да се израелска компанија повуце из трке за рудник. А зна се да су Павиц и Додик истомисљеници. Амнестирати ДНС и нудити му коалицију је срамота и за ПДП и НДП и доказ да су све странке исте. Ако ПДП, НДП заједно са СДС-ом не могу побиједити Додика, нека цовјек влада као Јосип Броз, сто и ради вец десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

07.04.2017 10:12

Марко Павиц је само мало културнији од Додика И ту је сва разлика измедју њих двојице а остало је идентик

Name

Србиње

07.04.2017 09:06

Ћути Крсмановићу, како те није стид послије онога што ти је рекла Соња Караџић на Скупштини РС, да се појављујеш игдје у јавном животу. Покриј се обрвама и ушима и не лупетај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет он

07.04.2017 12:53

Ааа не спомиње висе америцку црну листу.Добро га је натрљала Соња Карадзиц на посљедној сједници НСРС по том питању.Крелац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.04.2017 14:08

На велику залост овог народа сви сте ви исти .Ви крали прије Додика ,сад он и његови краду и задузују.Ви сте једна гомила неспособњаковица и лопова из било које странке да сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

12.04.2017 18:31

Ста це вам ДНС ако њих узмете никада нецу висе гласати за вас.

ОДГОВОРИТЕ