''Što gore u BiH, bolje za Dodika''

Savez za promjene ostaje privržen reformskoj agendi. Protiv zakona o akcizama su u državnom Parlamentu glasali jer je Vlada Republike Srpske pokušala da na jedan neprimjeren način diskvalifikuje one koji će biti najugroženiji povećanjem akciza, a to su poljoprivrednici, poručio je potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović, gostujući na TV1.

Bosna i Hercegovina 07.04.2017 | 07:30
''Što gore u BiH, bolje za Dodika''
"Naš uslov je bio, a to je i prihvatio MMF, plavi dizel. Ali entitetska Vlada je to stopirala i htela da nastavi po starom, da se podignu akcize, da nafta  poveća cijenu, a na taj način poljoprivrednici, i onako u teškoj poziciji, nađu u još težoj.

Vlada Republike Srpske se ponašala na način koji je neprimjeren, bezobrazan, maltene nipodaštavala Savez za promjene, a vrijeđala poljoprivrednike i zdrav razum. Iz tog razloga mi smo protiv toga. Ostajemo na reformskom putu, otvoreni smo za aranžman sa MMF-om, ali ne pod uslovima koje diktira i Vlada i Željka Cvijanović“, poručio je Krsmanović.

Komentarisao je činjenicu da je SNSD prisustvovao sjednici, iako su sedmicama govorili da neće, te podržao akcize. Milorad Dodik, navodi, pravi kalkulacije kako mu odgovara.

"Otišao je i dogovorio se sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem da to provedu i da nastave sve po starom, a da apsolutno u ovom momentu on bude taj koji vodi igru. Hoće da se sve on pita, a u suštini da ni za šta ne odgovara.

Ovaj put mu to više nije moglo proći i meni je drago da je se na ovaj način pokazalo jedinstvo Saveza za promene, jedinstvo svih ljudi koji su opredjeljeni da se ne dozvoli da se van institucija, negde u Mostaru uz neku jagnjetinu, dogovara kako će se nešto u parlamentarnoj proceduri provesti, na neki način na brzinu, bez odgovarajućeg regularne procedure“, kategoričan je potpredsjednik NDP.

Nakon što hitna procedura nije prihvaćena u Predstavničkom domu, iz SNSD-a su pozvali predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da podnese ostavku. Krsmanović to smatra ponašanjem po receptu „što gore u BiH, to bolje za Dodika“.

"Želi destabilizaciju BiH. Dodik je trgovac koji pokušava sebi ostvariti korist. Nema pravo Denisa Zvizdića pozivati na ostavku. Ono što je uradilo ovo Vijeće ministara na evropskom putu, na izgradnji dobrih odnosa sa susjedima, mislim da je Zvizdić napravio dobar posao. Vijeće ministara treba da završi ovaj mandat“, poručio je Krsmanović.

Poručio je i da će koalicija na državnom nivou i pored političkih izleta, opstati do 2018. godine.

"Treba krenuti u izmjene Izbornog zakona. To bi dalo više demokratije. U Mostaru nemate izbore već duže vrijeme. To mora biti okončano do 2018, te tako omogućiti da se napravi pravi politički izbor. Sve drugo u ovom mandatu stvorilo bi veću institucionalnu krizu“, smatra Zdravko Krsmanović.

Osvrnuo se i na intervju koji je dao portalu Vijesti.ba, kada je govorio o spajanju NDP-a i PDP-a, te mogućoj kandidaturi Mladena Ivanića za predsjednika Republike Srpske. Radi se, kaže, o pravljenju zajedničkog političkog subjekta.

"Za sada će sačuvati identitete obje stranke, naziv će biti PDP-NDP, izašli bi na izbore sa jedinstvenom listom, kandidatima i politikom. To je provodiv projekat i prva faza će biti gotova do kraja maja.

Ukoliko bi Ivanić bio kandidat to bi bila sigurna pobjeda. Vjerovatno bi se poslije išlo i na uključivanje DNS-a, koji ima sve manje dodirnih tačaka sa Dodikovim režimom“, istakao je Krsmanović.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Petar

07.04.2017 07:34

Ja cu glasati za gospodina Ivanica,ali mislim da ce se Dodik kandidovati i pobijediti.

ODGOVORITE
Name

Кобац

07.04.2017 08:51

Иванић побјеђује ко год му изађе на црту!

Name

re petar

07.04.2017 09:08

Ja ću glasati za Dodika samo zato jer je ovaj Krsmanovic protiv njega

Name

Brat

07.04.2017 07:36

Ivanić je najbolji i najzreliji političar u RS-u. I ne samo to, on ima visok stepen kulturnog ponašanja i ophođenja sa sagovornicima. Nikada nije vrijeđao novinare zbog neukusnih pitanja kao što to čini aktuelni predsjednik. Nikada nije kolegama iz politike upućivao pogrdne riječi kao što to čine mnogi. Sve najbolje o Mladenu.

ODGOVORITE
Name

dado

07.04.2017 07:46

PA OVAJ COVJEK SVOJIM IZJAVAMA DIZE DODIKA U VISINE -NJEGA TREBA SKLONITI SA SVIH MEDIJA U SRPSKOJ A U FEDERALNIM JE ZVJEZDA JER TRAZI SANKCIJE DODIKU,GOVORI PROTIV DANA SRPSKE IZGUBLJEN.

ODGOVORITE
Name

Perica

07.04.2017 08:34

A zaboravio je reći i Mićo premijer, kad je već on mandatar

Name

Kozarčanin

07.04.2017 08:00

Dodiku ne vjerujem odavno a tebi Krsmane još manje. On ojadio narod u RS a ti po Foči. Svi ste isti

ODGOVORITE
Name

Drasko

07.04.2017 08:01

Nudite DNS-u da ide u koaliciju sa vama, a DNS je za Republiku Srpsku gori od Dodika. Zbog vlatitih interesa oko rudnika Ljubija Pavic koketira sa opozicijom kako bi kod Dodika izazvao efekat da se izraelska kompanija povuce iz trke za rudnik. A zna se da su Pavic i Dodik istomisljenici. Amnestirati DNS i nuditi mu koaliciju je sramota i za PDP i NDP i dokaz da su sve stranke iste. Ako PDP, NDP zajedno sa SDS-om ne mogu pobijediti Dodika, neka covjek vlada kao Josip Broz, sto i radi vec deset godina.

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

07.04.2017 12:12

Marko Pavic je samo malo kulturniji od Dodika I tu je sva razlika izmedju njih dvojice a ostalo je identik

Name

Srbinje

07.04.2017 11:06

Ćuti Krsmanoviću, kako te nije stid poslije onoga što ti je rekla Sonja Karadžić na Skupštini RS, da se pojavljuješ igdje u javnom životu. Pokrij se obrvama i ušima i ne lupetaj.

ODGOVORITE
Name

Opet on

07.04.2017 14:53

Aaa ne spominje vise americku crnu listu.Dobro ga je natrljala Sonja Karadzic na posljednoj sjednici NSRS po tom pitanju.Krelac!

ODGOVORITE
Name

Boki

07.04.2017 16:08

Na veliku zalost ovog naroda svi ste vi isti .Vi krali prije Dodika ,sad on i njegovi kradu i zaduzuju.Vi ste jedna gomila nesposobnjakovica i lopova iz bilo koje stranke da ste.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

12.04.2017 20:31

Sta ce vam DNS ako njih uzmete nikada necu vise glasati za vas.

ODGOVORITE