Рјешавати проблеме Агрокора у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најавио је да ће затражити састанак са руководством "Конзума" у БиХ како би сазнао у ком обиму је криза захватила фирме-кћерке "Агрокора" у БиХ.

Босна и Херцеговина 06.04.2017 | 20:06
Рјешавати проблеме Агрокора у БиХ
Шаровић је истакао да је, када је ријеч о кризи у "Агрокору" и "Конзуму", већ имао консултације са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и министром финансија и трезора БиХ Вјекославом Бевандом.

"Ријеч је о неколико хиљада радних мјеста и значајном дугу добављачима у БиХ. Моје информацие говоре да је ријеч о најмање 250 милиона КМ, што заслужује да се активирају надлежне институције, како ентитетске тако и са нивоа Савјета министара БиХ", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он је додао да су те информације незваничне и да се још процјењује прави износ дуговања према добављачима, истичући да те податке очекује од представника "Конзума" и других компанија.

Шаровић је најавио да ће о термину састанка са представницима "Конзума" одлучити предсједавајући Савјета министара БиХ Звиздић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ сматра да ће бити више састанака када је ријеч о кризи у "Агрокору" и "Конзуму" и наглашава да је прво неопходно сагледати ситуацију, посљедице и процесе који могу да услиједе.

"То ће бити врло брзо јер је таква ситуација да се мора хитно дјеловати. Не треба очекивати да ће било који састанак ријешити ситуацију, али је битно да структуре власти знају с којим обимом посљедица може да се изазове крах ове комапаније", додао је Шаровић.

Он је напоменуо да је већ један састанак одржан на маргини Сајма у Мостару, када је Звиздић разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Шаровић је истакао да Савјет министара БиХ не располаже информацијама да је било ко у "Конзуму" у БиХ већ изгубио радно мјесто због кризе "Агрокора".

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна "Агрокор", те компанија "Ледо", "Тисак", ПИК "Врбовец" и "Беље".

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора". Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца "Агрокора".

Иначе, истражни органи у Хрватској врше истраћне радње у пословању те хрватске компаније.

Мљекарски сектор Републике Српске имаће проблема уколико се не ријеши новонастала финансијска ситуација у “Конзуму”, који је један од већих купаца производа “Млијекопродукта” из Козарске Дубице, упозорио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац.



“Уколико би “Конзум” стао с плаћањем или се дугови нагомилали, може да дође до озбиљног проблема, јер та мљекара не би више могла да прати нас произвођаче млијека. Већ имамо проблем с премијама, а мљекара ако стане један мјесец с плаћањем, тај сав сектор ће стати. Биће угрожени И други добављачи. То вам је као кад падне атомска бомба И онда се не зна ко ће погинули, али већина  гине. А од Агрокора може већина да погине”, тврди Усорац.

Због тога је Усорац затражио да Влада Републике Српске одржи посебну сједницу, а из Владе још нису одговорили. С друге стране, Влада Федерације БиХ данас је усвојила информацију о могућим штетним посљедицама за тај ентитет због дубиозе у коју је запао Агрокор. Међутим, ни у тој информацији се не наводе приједлози мјера за санирање евентуално насталих штета пољопривредницима и добављачима. Најпре , кажу, треба сакупити све податке.

 

(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Соко

06.04.2017 18:29

Небрини ти о агрокору Руси то уз имају мада теби неодговара ал кад си дузан онда оде имовина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

06.04.2017 18:32

Ста цемо ми СА овим кромпиром заразеним ј... нам СЕ за агрокор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задруга

06.04.2017 18:56

Увијек исте форе приликом ,,пропадања,,великих трговацких ланаца.Сви буду доњи осим пар људи у врху пирамиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.04.2017 19:11

Планска и организована пљацка Хрватске, бивсих република Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјордје

06.04.2017 19:31

Кад цес тако ста урадити за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, сазвати састанак. Видимо гребес за БиХ, када за Српску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2017 20:05

Па и Република Српска је у БиХ. Пробуди се.

Name

Соко

06.04.2017 19:31

Овако изгледа стара лопина кад подвије реп да неби одговаро за лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ