Rješavati probleme Agrokora u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da će zatražiti sastanak sa rukovodstvom "Konzuma" u BiH kako bi saznao u kom obimu je kriza zahvatila firme-kćerke "Agrokora" u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.04.2017 | 20:06
Rješavati probleme Agrokora u BiH
Šarović je istakao da je, kada je riječ o krizi u "Agrokoru" i "Konzumu", već imao konsultacije sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

"Riječ je o nekoliko hiljada radnih mjesta i značajnom dugu dobavljačima u BiH. Moje informacie govore da je riječ o najmanje 250 miliona KM, što zaslužuje da se aktiviraju nadležne institucije, kako entitetske tako i sa nivoa Savjeta ministara BiH", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je dodao da su te informacije nezvanične i da se još procjenjuje pravi iznos dugovanja prema dobavljačima, ističući da te podatke očekuje od predstavnika "Konzuma" i drugih kompanija.

Šarović je najavio da će o terminu sastanka sa predstavnicima "Konzuma" odlučiti predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zvizdić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatra da će biti više sastanaka kada je riječ o krizi u "Agrokoru" i "Konzumu" i naglašava da je prvo neophodno sagledati situaciju, posljedice i procese koji mogu da uslijede.

"To će biti vrlo brzo jer je takva situacija da se mora hitno djelovati. Ne treba očekivati da će bilo koji sastanak riješiti situaciju, ali je bitno da strukture vlasti znaju s kojim obimom posljedica može da se izazove krah ove komapanije", dodao je Šarović.

On je napomenuo da je već jedan sastanak održan na margini Sajma u Mostaru, kada je Zvizdić razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Šarović je istakao da Savjet ministara BiH ne raspolaže informacijama da je bilo ko u "Konzumu" u BiH već izgubio radno mjesto zbog krize "Agrokora".

Poreska uprava Hrvatske blokirala je u petak, 31. marta, račune koncerna "Agrokor", te kompanija "Ledo", "Tisak", PIK "Vrbovec" i "Belje".

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca "Agrokora".

Inače, istražni organi u Hrvatskoj vrše istraćne radnje u poslovanju te hrvatske kompanije.

Mljekarski sektor Republike Srpske imaće problema ukoliko se ne riješi novonastala finansijska situacija u “Konzumu”, koji je jedan od većih kupaca proizvoda “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice, upozorio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac.



“Ukoliko bi “Konzum” stao s plaćanjem ili se dugovi nagomilali, može da dođe do ozbiljnog problema, jer ta mljekara ne bi više mogla da prati nas proizvođače mlijeka. Već imamo problem s premijama, a mljekara ako stane jedan mjesec s plaćanjem, taj sav sektor će stati. Biće ugroženi I drugi dobavljači. To vam je kao kad padne atomska bomba I onda se ne zna ko će poginuli, ali većina  gine. A od Agrokora može većina da pogine”, tvrdi Usorac.

Zbog toga je Usorac zatražio da Vlada Republike Srpske održi posebnu sjednicu, a iz Vlade još nisu odgovorili. S druge strane, Vlada Federacije BiH danas je usvojila informaciju o mogućim štetnim posljedicama za taj entitet zbog dubioze u koju je zapao Agrokor. Međutim, ni u toj informaciji se ne navode prijedlozi mjera za saniranje eventualno nastalih šteta poljoprivrednicima i dobavljačima. Najpre , kažu, treba sakupiti sve podatke.

 

(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Soko

06.04.2017 18:29

Nebrini ti o agrokoru Rusi to uz imaju mada tebi neodgovara al kad si duzan onda ode imovina

ODGOVORITE
Name

Semberac

06.04.2017 18:32

Sta cemo mi SA ovim krompirom zarazenim j... nam SE za agrokor.

ODGOVORITE
Name

Zadruga

06.04.2017 18:56

Uvijek iste fore prilikom ,,propadanja,,velikih trgovackih lanaca.Svi budu donji osim par ljudi u vrhu piramide.

ODGOVORITE
Name

Realno

06.04.2017 19:11

Planska i organizovana pljacka Hrvatske, bivsih republika Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

djordje

06.04.2017 19:31

Kad ces tako sta uraditi za REPUBLIKU SRPSKU, sazvati sastanak. Vidimo grebes za BiH, kada za Srpsku...

ODGOVORITE
Name

Re

06.04.2017 20:05

Pa i Republika Srpska je u BiH. Probudi se.

Name

Soko

06.04.2017 19:31

Ovako izgleda stara lopina kad podvije rep da nebi odgovaro za lopovluk.

ODGOVORITE