Матија Бећковић о нападу на кошаркаше Црне Горе: Три прста су прогоњена и поздравом "хајл"!

Протест навијачке групе "Црногорци југ", у којем се осуђују кошаркаши младе репрезентације Црне Горе што успехе прослављају са високо подигнута три прста, наишао је на низ критика у нашем региону.

Кошарка 09.04.2017 | 23:15
Матија Бећковић о нападу на кошаркаше Црне Горе: Три прста су прогоњена и поздравом "хајл"!
Јавност се махом не слаже са скандалозним саопштењем групе "Црногорци југ", у којем се од Кошаркашког савеза Црне Горе захтева "предузимање мера поводом недоличног понашања репрезентативаца". На њихову опаску да се поздравом са три прста брукају народ и "светиња Црна Гора", академик Матија Бећковић у разговору за "Ало!" им поручује да "оставе нашу децу на миру" и објашњава ситуацију коју преко ових голобрадих младића неко жели да политизује.

- Откад се не протестује што се подиже рука са свим прстима, дошло је дотле да се у православној Црној Гори прогоне три прста, то значи - Отац, Син и Свети дух. Три прста су прогоњена и поздравом "хајл"! Надам се да они који то подржавају немају појма, а они који их наговарају знају шта раде. Међутим, пошто три прста нису забрањивана у Црној Гори 2.000 година, верујем да неће ни сада - каже Бећковић.

Наш академик, који ужива у спортским догађајима, објашњава с каквим емоцијама гледа све наступе "орлова" и "соколова".

- Хвала богу, ја се радујем успесима свих селекција Црне Горе и свих селекција Србије, јер и у једној и у другој репрезентацији играју браћа. Ово што се дешава је више дијагноза него прича о било чему другом. Србија у Црној Гори има велики број навијача, а они најразумнији не праве никакву разлику. Порука за те момке је да не наседају како се после не би кајали. Таквих окупаторских ствари је било и раније и знамо како су се завршиле, тако ће завршити и ови сада. Сваки окупатор је прво забрањивао ћирилицу и три прста и, ако ни због чега другога, ми бисмо због тога волели да сачувамо и једно и друго као нешто наше и свето - наглашава Матија Бећковић.

Из КСЦГ-а већ два дана нема никакве реакције, али како сазнајемо, тамо нико и не жели да од једног саопштења навијачке групе прави случај. Овим сјајним младићима, који су Црној Гори на терену подарили велики успех уласком у елитно европско друштво, за сада нико ни не помишља да даје инструкције како ће прослављати победе. У целој причи је посебно збуњујуће то што навијачка група "Црногорци југ" тек сада износи примедбе на овакав начин прослављања кошаркаша Црне Горе, иако је турнир Б дивизије Европског првенства у Скопљу одржан 2016.

САОПШТЕЊЕ ГРУПЕ "ЦРНОГОРЦИ ЈУГ"

"Ми, навијачка група ‘Црногорци југ’, молимо вас да предузмете мере поводом недоличног понашања репрезентативаца младе кошаркашке репрезентације Црне Горе! Наиме, на свим друштвеним мрежама, као и у одређеним електронским медијима, осванула је спорна фотографија која је изазвала велико незадовољство међу навијачима наше репрезентације. Веома је жалосно да неко ко брани боје наше репрезентације на овај начин прославља своје успехе. Момци који су изабрани треба да послуже као пример омладини која сања да обуче дрес Црне Горе! Уколико се овакво понашање настави, за њих сутра неће имати ко да навија. На овај начин брукају и вас, и нас, и нашу светињу - нашу Црну Гору".

Извор: блиц.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Памети

09.04.2017 21:27

Тај назови академик још није нешто академско изјавио само се трпа у политику и великосрпство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

10.04.2017 07:20

Мило Ђукановић је Деда Мраз у односу на Ранка Кривокапића и Славка Перовића, имајте браћо Срби то на уму!!