Matija Bećković o napadu na košarkaše Crne Gore: Tri prsta su progonjena i pozdravom "hajl"!

Protest navijačke grupe "Crnogorci jug", u kojem se osuđuju košarkaši mlade reprezentacije Crne Gore što uspehe proslavljaju sa visoko podignuta tri prsta, naišao je na niz kritika u našem regionu.

Košarka 09.04.2017 | 23:15
Matija Bećković o napadu na košarkaše Crne Gore: Tri prsta su progonjena i pozdravom "hajl"!
Javnost se mahom ne slaže sa skandaloznim saopštenjem grupe "Crnogorci jug", u kojem se od Košarkaškog saveza Crne Gore zahteva "preduzimanje mera povodom nedoličnog ponašanja reprezentativaca". Na njihovu opasku da se pozdravom sa tri prsta brukaju narod i "svetinja Crna Gora", akademik Matija Bećković u razgovoru za "Alo!" im poručuje da "ostave našu decu na miru" i objašnjava situaciju koju preko ovih golobradih mladića neko želi da politizuje.

- Otkad se ne protestuje što se podiže ruka sa svim prstima, došlo je dotle da se u pravoslavnoj Crnoj Gori progone tri prsta, to znači - Otac, Sin i Sveti duh. Tri prsta su progonjena i pozdravom "hajl"! Nadam se da oni koji to podržavaju nemaju pojma, a oni koji ih nagovaraju znaju šta rade. Međutim, pošto tri prsta nisu zabranjivana u Crnoj Gori 2.000 godina, verujem da neće ni sada - kaže Bećković.

Naš akademik, koji uživa u sportskim događajima, objašnjava s kakvim emocijama gleda sve nastupe "orlova" i "sokolova".

- Hvala bogu, ja se radujem uspesima svih selekcija Crne Gore i svih selekcija Srbije, jer i u jednoj i u drugoj reprezentaciji igraju braća. Ovo što se dešava je više dijagnoza nego priča o bilo čemu drugom. Srbija u Crnoj Gori ima veliki broj navijača, a oni najrazumniji ne prave nikakvu razliku. Poruka za te momke je da ne nasedaju kako se posle ne bi kajali. Takvih okupatorskih stvari je bilo i ranije i znamo kako su se završile, tako će završiti i ovi sada. Svaki okupator je prvo zabranjivao ćirilicu i tri prsta i, ako ni zbog čega drugoga, mi bismo zbog toga voleli da sačuvamo i jedno i drugo kao nešto naše i sveto - naglašava Matija Bećković.

Iz KSCG-a već dva dana nema nikakve reakcije, ali kako saznajemo, tamo niko i ne želi da od jednog saopštenja navijačke grupe pravi slučaj. Ovim sjajnim mladićima, koji su Crnoj Gori na terenu podarili veliki uspeh ulaskom u elitno evropsko društvo, za sada niko ni ne pomišlja da daje instrukcije kako će proslavljati pobede. U celoj priči je posebno zbunjujuće to što navijačka grupa "Crnogorci jug" tek sada iznosi primedbe na ovakav način proslavljanja košarkaša Crne Gore, iako je turnir B divizije Evropskog prvenstva u Skoplju održan 2016.

SAOPŠTENJE GRUPE "CRNOGORCI JUG"

"Mi, navijačka grupa ‘Crnogorci jug’, molimo vas da preduzmete mere povodom nedoličnog ponašanja reprezentativaca mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore! Naime, na svim društvenim mrežama, kao i u određenim elektronskim medijima, osvanula je sporna fotografija koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među navijačima naše reprezentacije. Veoma je žalosno da neko ko brani boje naše reprezentacije na ovaj način proslavlja svoje uspehe. Momci koji su izabrani treba da posluže kao primer omladini koja sanja da obuče dres Crne Gore! Ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi, za njih sutra neće imati ko da navija. Na ovaj način brukaju i vas, i nas, i našu svetinju - našu Crnu Goru".

Izvor: blic.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pameti

09.04.2017 21:27

Taj nazovi akademik još nije nešto akademsko izjavio samo se trpa u politiku i velikosrpstvo.

ODGOVORITE
Name

Кобац

10.04.2017 07:20

Мило Ђукановић је Деда Мраз у односу на Ранка Кривокапића и Славка Перовића, имајте браћо Срби то на уму!!