Суд БиХ потврдио оптужницу

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег директора Управе за индиректно опорезивање Кемала Чаушевића за примање дара, прање новца те злоупотребу положаја злоупотребе положаја, као и против Сединета Карића за давање дара.

Босна и Херцеговина 06.04.2017 | 15:29
Суд БиХ потврдио оптужницу
Чаушевић је оптужен за примање дара, прање новца те злоупотребу положаја, док се Карић терети да је као власник фирми "Обитеx" и "КС Обитеx" давао новац Чаушевићу за увоз текстила у периоду од 2007. до 2011. године.

- Карић је за наведени период предао новац у укупном износу од 425.000 конвертибилних марака (КМ) у замјену за фаворизирање фирме као увозника текстила кроз пословање Управе за индиректно опорезивање и одлуке оптуженог Чаушевића -  саопћено је из Суда БиХ.

Чаушевић је оптужен и да је од новембра 2004. до краја 2012. године куповао некретнине у вриједности више од милион КМ, како би новац за који је знао да потиче из кривичних дјела ставио у легалне токове.

Оптужницом се Чаушевићу ставља на терет и да је, након тендера за вршење услуга штампања пореских маркица на вриједносном папиру са заштитом, прекорачио своја овлаштења и правном лицу "Глас Српски – Графика" Бања Лука прибавио противправну имовинску корист у износу од 200.000 КМ.

Одлуком Суда БиХ, одбијена је тачка оптужнице која је теретила Анеса Садиковића за давање дара или других облика користи.

Тужилаштво БиХ је оптужницу подигло у фебруару ове године.

Из Тужилаштва су раније навели да је Чаушевићевим радњама нанесена вишемилионска штета буџету и грађанима БиХ, јер нису наплаћивани стварни износи царине, а Садиковић и Карић су Чаушевићу од 2007. до 2011. године за увоз више од 1.700 камионских испорука текстила дали 1.72 милиона КМ.

Суду БиХ је упућен приједлог за одузимање имовине стечене извршењем кривичних дјела од Чаушевића.

Из Тужилаштва су нагласили да ће оптужницу доказивати позивањем око 50 свједока и стручних вјештака те прилагањем више од 100 доказних материјала. Додали су да настављају истрагу према више осумњичених, међу којима су и званичници Управе за индиректно опорезивање.

(Фактор)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ссс

06.04.2017 15:35

У односу на данасњи криминал у УИО Цаусевиц је мала маца.Ко це одговарати за нестанак 600.000,00 км на Царинском терминалу у ЦИ Груде,а гдје је јос сеф те испоставе наградјен и постављен за сефа ЦИ Бијаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зехрудин

06.04.2017 16:19

Мој народе такви нас унистисе и то су велики срби муслимани и хрвати у цовиц угрозен а направијо вилу додик угрозен а купијо на дедињу касарну изетбеговиц има сто нејма нико удрузте се против такве стоке ко прелетацевиц бели за мене је он права балканска легенда поздрав за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зехрудин

06.04.2017 16:22

Заборавијо да казем они угрозени а народ одлази

ОДГОВОРИТЕ
Name

уио

06.04.2017 17:45

Када је синдикат и мехмедалија осмић причао о корупцији и криминалу правили су га лудим и смијали му се а човјек био у праву ако је њему потврђена шта је са другима и сарадницима није сам радио , гдје су са извршиоци......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доо

06.04.2017 18:29

Тај дозивотни предсједник синдиката се усутио како је добио функцију коју није могао ни сањати само из разлога сто сути о данас вецем криминалу него прије.Ста је са парама синдиката које су испариле јос док му је замјеник био из Мостара и гдје су заједно се експонирали.Цаусевиц казу узимао а гдје су они цариници сто су потписовали царинска документа и узимали добре новце.Ста са корупцијом у цијелом систему рада ове институције гдје тарифа расте сваки дан.Цаст изузецима којих има доста али се несмију огласити.