Sud BiH potvrdio optužnicu

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja zloupotrebe položaja, kao i protiv Sedineta Karića za davanje dara.

Bosna i Hercegovina 06.04.2017 | 15:29
Sud BiH potvrdio optužnicu
Čaušević je optužen za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja, dok se Karić tereti da je kao vlasnik firmi "Obitex" i "KS Obitex" davao novac Čauševiću za uvoz tekstila u periodu od 2007. do 2011. godine.

- Karić je za navedeni period predao novac u ukupnom iznosu od 425.000 konvertibilnih maraka (KM) u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje Uprave za indirektno oporezivanje i odluke optuženog Čauševića -  saopćeno je iz Suda BiH.

Čaušević je optužen i da je od novembra 2004. do kraja 2012. godine kupovao nekretnine u vrijednosti više od milion KM, kako bi novac za koji je znao da potiče iz krivičnih djela stavio u legalne tokove.

Optužnicom se Čauševiću stavlja na teret i da je, nakon tendera za vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, prekoračio svoja ovlaštenja i pravnom licu "Glas Srpski – Grafika" Banja Luka pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM.

Odlukom Suda BiH, odbijena je tačka optužnice koja je teretila Anesa Sadikovića za davanje dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u februaru ove godine.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da je Čauševićevim radnjama nanesena višemilionska šteta budžetu i građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. godine za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali 1.72 miliona KM.

Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela od Čauševića.

Iz Tužilaštva su naglasili da će optužnicu dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 100 dokaznih materijala. Dodali su da nastavljaju istragu prema više osumnjičenih, među kojima su i zvaničnici Uprave za indirektno oporezivanje.

(Faktor)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sss

06.04.2017 15:35

U odnosu na danasnji kriminal u UIO Causevic je mala maca.Ko ce odgovarati za nestanak 600.000,00 km na Carinskom terminalu u CI Grude,a gdje je jos sef te ispostave nagradjen i postavljen za sefa CI Bijaca.

ODGOVORITE
Name

Zehrudin

06.04.2017 16:19

Moj narode takvi nas unistise i to su veliki srbi muslimani i hrvati u covic ugrozen a napravijo vilu dodik ugrozen a kupijo na dedinju kasarnu izetbegovic ima sto nejma niko udruzte se protiv takve stoke ko preletacevic beli za mene je on prava balkanska legenda pozdrav za sve

ODGOVORITE
Name

Zehrudin

06.04.2017 16:22

Zaboravijo da kazem oni ugrozeni a narod odlazi

ODGOVORITE
Name

uio

06.04.2017 17:45

Kada je sindikat i mehmedalija osmić pričao o korupciji i kriminalu pravili su ga ludim i smijali mu se a čovjek bio u pravu ako je njemu potvrđena šta je sa drugima i saradnicima nije sam radio , gdje su sa izvršioci......

ODGOVORITE
Name

Doo

06.04.2017 18:29

Taj dozivotni predsjednik sindikata se usutio kako je dobio funkciju koju nije mogao ni sanjati samo iz razloga sto suti o danas vecem kriminalu nego prije.Sta je sa parama sindikata koje su isparile jos dok mu je zamjenik bio iz Mostara i gdje su zajedno se eksponirali.Causevic kazu uzimao a gdje su oni carinici sto su potpisovali carinska dokumenta i uzimali dobre novce.Sta sa korupcijom u cijelom sistemu rada ove institucije gdje tarifa raste svaki dan.Cast izuzecima kojih ima dosta ali se nesmiju oglasiti.