Србија - посљедње мјесто гдје желите да играте фудбал!

Кажу добар глас далеко се чује, а лош још даље. Тако се у Аустралији сада прича о пропасти српског клупског фудбала, који је некад био елитни.

Фудбал 07.04.2017 | 21:30
Србија - посљедње мјесто гдје желите да играте фудбал!
Аустралијски сајт Неwс.цом доноси причу агенције АФП о двојици страних фудбалера који су потрази за срећом у западној Европи завршили на Балкану.

"Стотине фудбалера из Африке, Азије и Јужне Америке сан о врхунском фудбалу је довео у Источну Европу. Последњем месту на свету на којем желите да играте фудбал", наводи се у репортажи.

Уганђанин Калид Аучо није испунио своје снове доласком у шкотски Абердин, па је на препоруку селектора Уганде Милутина Средојевића, једног од бројних наших стручњака у Африци, стигао до Србије.

Довела га је Црвена звезда, али је Аучо тренутно на позајмици у ОФК Београду, који се бори за опстанак у Првој лиги Србије, другом рангу нашег фудбала.

"Тренер је рекао да ће ми то отворити могућности", објаснио је Аучо свој долазак у Србију, који Међународна унија професионалних фудбалера (ФИФПро) не препоручује играчима као добру опцију.

Дванаест од 16 чланова Суперлиге Србије има само привремене лиценце за такмичење, а четри клуба не могу да доводе појачања због дугова према тренерима и играчима.

Ништа боља ситуација није ни у највећим нашим клубовима, Партизану и Црвеној звезди, који нису желели да коментаришу за стране медије кризу у којој се налазе.

Медији са друге стране планете наглашава да је Звезда била шампион Европе 1991. године, али да је након тога уследио распад Југославије, а с њим и пад српског фудбала.

"Клубови грцају у дуговима, нико не зна ко је чији власник. Трофејне собе су једини подсетник славних времена. Стадиони су празни, представљају рај за хулигане и криминалце. Један од вођа навијача Партизана, позати нарко дилер, убијен је у мафијашком обрачуну у окторбу 2016. Лица жртава насиља красе београдске зидове", наводи се у репортажи.

ФИФПро је ове године упозорила стране играче да не потписују уговоре у Србији, јер касни 68 одсто плата, а већина играча зарађује мање од око 1.000 долара месечно.

Српски клубови имају право да доведу максимално шесторицу страних фудбалера, од којих двојицу из бивших југословенских република. Од следеће сезоне тај лимит ће бити смањен на четири.

Уз 23-годишњег Ауча, у ОФК Београду је и 20-годишњи Јапанац Такуто Јасуока, који такође сања прелазак у неку од најјачих европских лига.

"Услови су добри, али бих радије играо у земљи у којој су бољи", кратко каже Јусока, који је пре Србије играо у Црној Гори, а који се у сновима нада Лондону, Манчестеру или Барселони.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар