Srbija - posljednje mjesto gdje želite da igrate fudbal!

Kažu dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje. Tako se u Australiji sada priča o propasti srpskog klupskog fudbala, koji je nekad bio elitni.

Fudbal 07.04.2017 | 21:30
Srbija - posljednje mjesto gdje želite da igrate fudbal!
Australijski sajt News.com donosi priču agencije AFP o dvojici stranih fudbalera koji su potrazi za srećom u zapadnoj Evropi završili na Balkanu.

"Stotine fudbalera iz Afrike, Azije i Južne Amerike san o vrhunskom fudbalu je doveo u Istočnu Evropu. Poslednjem mestu na svetu na kojem želite da igrate fudbal", navodi se u reportaži.

Uganđanin Kalid Aučo nije ispunio svoje snove dolaskom u škotski Aberdin, pa je na preporuku selektora Ugande Milutina Sredojevića, jednog od brojnih naših stručnjaka u Africi, stigao do Srbije.

Dovela ga je Crvena zvezda, ali je Aučo trenutno na pozajmici u OFK Beogradu, koji se bori za opstanak u Prvoj ligi Srbije, drugom rangu našeg fudbala.

"Trener je rekao da će mi to otvoriti mogućnosti", objasnio je Aučo svoj dolazak u Srbiju, koji Međunarodna unija profesionalnih fudbalera (FIFPro) ne preporučuje igračima kao dobru opciju.

Dvanaest od 16 članova Superlige Srbije ima samo privremene licence za takmičenje, a četri kluba ne mogu da dovode pojačanja zbog dugova prema trenerima i igračima.

Ništa bolja situacija nije ni u najvećim našim klubovima, Partizanu i Crvenoj zvezdi, koji nisu želeli da komentarišu za strane medije krizu u kojoj se nalaze.

Mediji sa druge strane planete naglašava da je Zvezda bila šampion Evrope 1991. godine, ali da je nakon toga usledio raspad Jugoslavije, a s njim i pad srpskog fudbala.

"Klubovi grcaju u dugovima, niko ne zna ko je čiji vlasnik. Trofejne sobe su jedini podsetnik slavnih vremena. Stadioni su prazni, predstavljaju raj za huligane i kriminalce. Jedan od vođa navijača Partizana, pozati narko diler, ubijen je u mafijaškom obračunu u oktorbu 2016. Lica žrtava nasilja krase beogradske zidove", navodi se u reportaži.

FIFPro je ove godine upozorila strane igrače da ne potpisuju ugovore u Srbiji, jer kasni 68 odsto plata, a većina igrača zarađuje manje od oko 1.000 dolara mesečno.

Srpski klubovi imaju pravo da dovedu maksimalno šestoricu stranih fudbalera, od kojih dvojicu iz bivših jugoslovenskih republika. Od sledeće sezone taj limit će biti smanjen na četiri.

Uz 23-godišnjeg Auča, u OFK Beogradu je i 20-godišnji Japanac Takuto Jasuoka, koji takođe sanja prelazak u neku od najjačih evropskih liga.

"Uslovi su dobri, ali bih radije igrao u zemlji u kojoj su bolji", kratko kaže Jusoka, koji je pre Srbije igrao u Crnoj Gori, a koji se u snovima nada Londonu, Mančesteru ili Barseloni.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar