Сјећања, видео - На данашњи дан... Југопластика, 1/3...!

Подсећамо се прве од три везане европске титуле једног од најмоћнијих тимова у историји европске кошарке. . . !

Кошарка 06.04.2017 | 22:20
Сјећања, видео - На данашњи дан... Југопластика, 1/3...!
Мало која екипа у Европи била је доминантна као сплитска Југопластика с краја осамдесетих и почетка деведесетих година, са клупе предвођена Божидаром Маљковићем. У тада најбољој лиги на свету - не рачунајући НБА - југословенској, Југопластика је 1988. године водила тешку борбу с Партизаном, екипом која је са Паспаљем, Дивцем, Даниловићем и Ђорђевићем имала енормну снагу. И ту је препреку Маљковић прескочио са својим момцима - Кукочем, Рађом, Собином, Перасовићем, Сретеновићем…

Ипак, мало је људи чак и у Сплиту веровало да би та екипа могла да направи чудо у тадашњем Купу европских шампиона. Мало-помало, међутим, ствари су се током сезоне окретале у корист Сплићана, а тандем Рађа - Кукоч већ тада је показао врхунски квалитет. На Фајнал фор у Минхену Жути су испраћени тихо, као четврта екипа у групи, али су у полуфиналу шокирали Барселону и њене навијаче.

А онда је дошао финални окршај са великим Макабијем из Тел Авива - 6. април 1989.



Надахнути Сплићани обрисали су патос са Поносом Израела одличном игром у другом полувремену и најавили стварање својеврсне династије која је после тога још две године владала европском клупском кошарком. Мало је рећи да су медији на Старом континенту били шокирани тријмфом "неког тамо" клуба из Сплита.

Дино Рађа био је најефикаснији играч Југопластике са 20 поена, Кукоч је на то додао још 20 и журка у Сплиту могла је да почне. Темпераментни какви су, Сплићани су направили лудницу на дочеку и шпалир од 50.000 навијача од аеродрома у Каштелима до легендарне хале на Грипама.

Шта би тек радили да су могли да претпоставе да то неће бити и последња таква титула Југопластике...

ЈУГОПЛАСТИКА - МАКАБИ 75:69 (35:35)

Олимпијска хала у Минхену.
Гледалаца: 12.000.

Југопластика: Павићевић 4, Ивановић 12, Кукоч 18, Рађа 20, Собин 11, Сретеновић 7, Перасовић 1, Табак 2, Чизмић, Бурић.

Макаби: Липин 2, Ђамши 25, Барлоу 13, Мекги 10, Мерсер 10, Симс 9, Данијел, Коен, Гордон, Кац.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар