Sjećanja, video - Na današnji dan... Jugoplastika, 1/3...!

Podsećamo se prve od tri vezane evropske titule jednog od najmoćnijih timova u istoriji evropske košarke. . . !

Košarka 06.04.2017 | 22:20
Sjećanja, video - Na današnji dan... Jugoplastika, 1/3...!
Malo koja ekipa u Evropi bila je dominantna kao splitska Jugoplastika s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, sa klupe predvođena Božidarom Maljkovićem. U tada najboljoj ligi na svetu - ne računajući NBA - jugoslovenskoj, Jugoplastika je 1988. godine vodila tešku borbu s Partizanom, ekipom koja je sa Paspaljem, Divcem, Danilovićem i Đorđevićem imala enormnu snagu. I tu je prepreku Maljković preskočio sa svojim momcima - Kukočem, Rađom, Sobinom, Perasovićem, Sretenovićem…

Ipak, malo je ljudi čak i u Splitu verovalo da bi ta ekipa mogla da napravi čudo u tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Malo-pomalo, međutim, stvari su se tokom sezone okretale u korist Splićana, a tandem Rađa - Kukoč već tada je pokazao vrhunski kvalitet. Na Fajnal for u Minhenu Žuti su ispraćeni tiho, kao četvrta ekipa u grupi, ali su u polufinalu šokirali Barselonu i njene navijače.

A onda je došao finalni okršaj sa velikim Makabijem iz Tel Aviva - 6. april 1989.



Nadahnuti Splićani obrisali su patos sa Ponosom Izraela odličnom igrom u drugom poluvremenu i najavili stvaranje svojevrsne dinastije koja je posle toga još dve godine vladala evropskom klupskom košarkom. Malo je reći da su mediji na Starom kontinentu bili šokirani trijmfom "nekog tamo" kluba iz Splita.

Dino Rađa bio je najefikasniji igrač Jugoplastike sa 20 poena, Kukoč je na to dodao još 20 i žurka u Splitu mogla je da počne. Temperamentni kakvi su, Splićani su napravili ludnicu na dočeku i špalir od 50.000 navijača od aerodroma u Kaštelima do legendarne hale na Gripama.

Šta bi tek radili da su mogli da pretpostave da to neće biti i poslednja takva titula Jugoplastike...

JUGOPLASTIKA - MAKABI 75:69 (35:35)

Olimpijska hala u Minhenu.
Gledalaca: 12.000.

Jugoplastika: Pavićević 4, Ivanović 12, Kukoč 18, Rađa 20, Sobin 11, Sretenović 7, Perasović 1, Tabak 2, Čizmić, Burić.

Makabi: Lipin 2, Đamši 25, Barlou 13, Mekgi 10, Merser 10, Sims 9, Danijel, Koen, Gordon, Kac.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar