"Партнерство" на штету Срба

Устав Херцеговачко-неретванског кантона никада није провео измјене везане за пресуду Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

Босна и Херцеговина 06.04.2017 | 10:49
"Партнерство" на штету Срба
Иако у скупштини ХНК постоји Клуб Срба, у Уставу ХНК су само Бошњаци и Хрвати конститутивни народи, а Срби потпадају под “остале”.

- Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, заједно са осталима остварујући своја суверена права успостављају Херцеговачко-неретвански кантон – наводи се у 1, члану Устава ХНК. И службени језици су неуставно дефинисани.

- Службени језици Кантона су босански (у верзији Устава ХНК на хрватском језику наводи се да је то 'бошњачки' језик, оп. а.) и хрватски језик. Службено писмо је латиница. Остали језици се могу користити као средства комуникације и наставе, у складу са законом – наводи се у Члану 8. Устава ХНК. Страница Владе ХНК је доступна на босанском и хрватском језику као и Службене новине ХНК док је страница Скупштине ХНК на сва три језика.

У прошлом мандату чак није била попуњена ни позиција замјеника предсједавајућег из реда српског народа иако је било српских посланика. Весна Сараџић, посланица СДП-а БиХ, замјеница предсједавајуће Скупштине ХНК и шефица Клуба Срба, рекла је да је упутила амандмане у процедуру, али да се то још увијек није нашло на дневним реду.

- Очито је да се коалициони партнери, ХДЗ БиХ и СДА, требају о томе усугласити. У међувремену је и Клуб Бошњака упутио своје амандмане који се тичу конститутивности Срба и званичних језика у ХНК. О томе треба одлучити Колегијум Скупштине ХНК. Ако је Клуб Бошњака упутио амандмане, онда је јасно ко кочи те измјене, дакле Клуб Хрвата – рекла је Сараџић за Фактор.

Она каже да су раније упућиване и иницијативе да се направе измјене Устава ХНК и по питању службених језика као и о Закона о Службеним новинама ХНК/Ж како би сва три језика била равноправна, а ове године је поновно упућена та иницијатива.

Амер Загорчић, колега из Скупштине ХНК, подсјетио је да је до сад три-четири пута предлагана измјена Устава ХНК.

- До сад смо имали различите изговоре да се то не усвоји. Поштено је рећи да су програм рада Скупштине и за ову и за прошлу годину договарали ХДЗ БиХ и СДА. Измјена Устава нема ни у програму за ову годину. То је њихова игра, декларативно су 'за', али ништа не чине по том питању. Ипак, мој осјећај је да ће се то ставити на дневни ред и ријешити ове године – казао је Загорчић за Фактор.

Зијат Мушић, посланик СДА у Скупштини ХНК, каже је да ће његова странка подржати измјене Устава ХНК.

- Чим то дође на дневни ред неке од сједница ми ћемо гласати за то. Проблем је што то треба проћи Колегијум Скупштине ХНК. Хоће ли овај пут проћи колегијум не знам. ХДЗ БиХ је то до сад кочио – рекао је Мушић.

Покушали смо добити коментар и од Томислава Мартиновића, посланика ХДЗ-а БиХ и замјеника предсједавајућег у Скупштини ХНК, али он није одговарао на наше позиве.

(Фактор.ба)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

06.04.2017 09:00

ДОК ЈЕ ДОДЕ СРПСКА ОДЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.04.2017 10:34

Ја уопште не контам какве везе има то са Додиком

Name

Стратегиц

06.04.2017 11:30

Миле води Србе који живе од Новог до Брчког ка ХРВ, погледајте само планове за путеве Нови-Приједор-БЛ и БЛ-Млиништа-Ливно...увезујемо Хрватску и западну Херцеговину са Далмацијом. Вучић најављује нову заједницу, која би обухватала Yуг без Словеније и Хрватске а са Албанијом. Значи у плану је подјела Срба до Брчког и од Брчког.

Name

ДЕГОТХИА

06.04.2017 09:03

МИЛЕ РОНХИЛ - ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ВИ СРБИ ОД БИВШЕГ ТРГОВЦА ХРВАТСКИМ ЦИГАРЕТАМА И ХРВАТСКОМ НАФТОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

писац

06.04.2017 09:28

Јесу ли га Хрвати и изабрали за Предсједника РС-а??

Name

БиХ

06.04.2017 09:51

Оцекујемо српско-хрватску "љубав". Знас ону "нема рата без срба и хрвата". :)

Name

Правда

06.04.2017 09:09

Српски језик није службени језик ни у једном хрватском кантону у ФБиХ. Толико о пријетељству, парнерству, одбрани српских интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Правда

06.04.2017 10:17

А у Сарајеву је слузбени, ма немој ме засмијават.У Мостар се и несто Срба вратило ,а из Саррајева се јос исељавају.

Name

Ре ре правда

06.04.2017 11:22

Свјесно или несвјесно износиш погрешне податке! У Са. живи више Срба него на подручју свих кантона са хрватском већином, изузев Дрвара и околине! У ТК (оно што сигурно знам) службени језици су босански, српски и хрватски. Службено писмо латиница и ћирилица, али искрено латиницом пишу сви... Ти шири демагогију коме хоћеш, а ко не насједа на то може све провјерити на нету

Name

з.р.п.

07.04.2017 11:30

У Мостар се вратило несто срба у истоцни дио где су муслимани де кази колико их се вратуло у западни Мостар у улице с називом злоцинаца Будака фрацетица ,степинца и других.срби сами нека казу колико их се тамо вратило.

Name

Дон

06.04.2017 09:18

Шта ће Србима уставно право, кад имају господина Додика на својој страни.Де ми само то објасните.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

06.04.2017 09:30

Како су весели ова двојица. Вјероватно су сабрали лоповлуке, па казу СВЕ СТО ВИСЕ КРАДЕМО СВЕ НАС НАРОД ВИСЕ ВОЛИ. И не само то цовиц се свим Србима смије у брк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

06.04.2017 09:53

Сад се многи у фбих, као брину о уставним правима Срба, а од 1992 до 1995 године су побили и протјерали све Србе, гдје су то успјели. Опљачкали и попалили сву имовину са јединим циљем да Србе сведу на статистичку грешку, максимално 2,5%, што су и успјели. Да не би покварили свој удружени злочиначки подухват, у поратно вријеме су, ти исти ''душебрижници'', срачунато кроз институције на ентитетском и локалном нивоу, спречавали било какав одржив повратак Срба на попољена огњишта. Донације у било којем облику, су најприје додјељиване муслиманима за повратак у Републику Српску, без обзира што су они масовно остајали у урбаним дијеловима фбих. Резултат удруженог злочиначког подухвата тзв. арбих је данас препознатљив у сим мјестима гдје су прије рата живјели Срби, без наде да ће се стање поправити. На излазу из тзв. главног града бих, према Палама, са десне и лијеве стране пута, и данас су видљиви трагови удруженог злочиначког подухвата, гдје зјапе зидине попаљених српских кућа. Једна од десетине таквих је обновљена, уз саму Козију ћуприју, али и њу су, након обнове хтјели срушити јер је кров куће, гледајући из птичије перспективе, сличан крсту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех лијане,лијане

06.04.2017 14:41

Ову твоју писанију да процита неко ко је пао са марса,мозда би ти и повјеровао. Па сви сте ви пред поцетак рата добили информацију да се склоните из градова и то сте и уцинили,мислеци се на бијелом коњу вратити као ослободиоци. Остале је Крајисник пускама натјерао да напусте своје домове. А ста је требало да вам ми правимо куце које сте с брда русили и палили. Засто вам власт Мрске није помогла у обнови,као сто смо ми понагали повратак у исту ту Мрску. Уцинили су све да вас задрзе тамо дају ци вам по комад ливаде. Што продадосте своје станове и куце. Сад када сте потросили паре неко вам крив. Иди лијеци се и не прицај глупости. Ми уцинили све да се наси врате у мањи ентитет,а васи уцинили све да вас задрзе,због тога сте статистичка греска у федерацији.....

Name

ре ех лијане

06.04.2017 15:20

Нисам ни очекивао да ћеш прихватити као истину ово што сам пусао. Ти и теби слични имате своју истину, која је настала као посљедица трајног сљепила на злочине које су починили твоји синародници, у твоје име и име сличних теби. Управо ради тога сам срећан и задовољан што нисам дио слијепих као ти. Отвори очи и признај да су товоји у име тебе и сличних теби, у јуну мјесецу 1992. године до темеља попалили село Ледиће код Трнова и звјерски убили 24-ро цивила, међу којима бебу од осамнаест мјесеци и баку од деведесет година. Скупи ''јуначку''снагу па посјети то мјесто злочина твојих у име тебе, и прогледај напокон, јер у том сљепилу нећеш моћи безбрижно живјети, ако си људско биће. Увјери се да је то село исто онако како су га злотвори оставили тог дана, кад су га у име тебе ''ослобађали''. Ово је само један од примјера удруженог злочиначког подухвата твојих у име тебе и сличних теби. Што се тиче мене и мог статуса, послије идруженог злочиначког подухвата твоји у Сарајеву, не се бринеш, уживам у слободи и миру заједно са својом породицом.

Name

Треба

06.04.2017 10:06

Сви морају прицат своје језике у Босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

06.04.2017 10:30

Ту мозе помоци само крст једно цетири метра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

06.04.2017 10:31

Као да су браћа, гледни обадвојица?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доњи Срез

06.04.2017 10:38

Колико ја знам тај кантон и није у БИХ,мозда на папиру, а у стварности....

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

06.04.2017 11:16

Само увести реципроцитет у РС па ћеш видјети како се проводе договори или це хрвати и босње писати и уцити на Српском или дати србима право у федерацији да би они имали исто овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадан ја

06.04.2017 11:32

ЦОВЕК КОЈИ ГЛЕДА САМО СВОЈ ЛИЦНИ ИНТЕРЕС..САМО ФАЦА МУ ОДАЈЕ ДЈИЛКОС ПОНАСАЊЕ .,,,,.ЈА ИДЕМ КРОЗ МАСУ .,ЈА САМ БАЈА ..КАД МЕ СТИСНУ ..МАЛА СУ МИ ЈАЈА.. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

знасе

06.04.2017 15:42

Све то раде цовиц и додик договором да срби немају права у мостару а хрвати у рес-у,тако це прије отици и једни и други.

ОДГОВОРИТЕ