"Partnerstvo" na štetu Srba

Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona nikada nije proveo izmjene vezane za presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Bosna i Hercegovina 06.04.2017 | 10:49
"Partnerstvo" na štetu Srba
Iako u skupštini HNK postoji Klub Srba, u Ustavu HNK su samo Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narodi, a Srbi potpadaju pod “ostale”.

- Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima ostvarujući svoja suverena prava uspostavljaju Hercegovačko-neretvanski kanton – navodi se u 1, članu Ustava HNK. I službeni jezici su neustavno definisani.

- Službeni jezici Kantona su bosanski (u verziji Ustava HNK na hrvatskom jeziku navodi se da je to 'bošnjački' jezik, op. a.) i hrvatski jezik. Službeno pismo je latinica. Ostali jezici se mogu koristiti kao sredstva komunikacije i nastave, u skladu sa zakonom – navodi se u Članu 8. Ustava HNK. Stranica Vlade HNK je dostupna na bosanskom i hrvatskom jeziku kao i Službene novine HNK dok je stranica Skupštine HNK na sva tri jezika.

U prošlom mandatu čak nije bila popunjena ni pozicija zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda iako je bilo srpskih poslanika. Vesna Saradžić, poslanica SDP-a BiH, zamjenica predsjedavajuće Skupštine HNK i šefica Kluba Srba, rekla je da je uputila amandmane u proceduru, ali da se to još uvijek nije našlo na dnevnim redu.

- Očito je da se koalicioni partneri, HDZ BiH i SDA, trebaju o tome usuglasiti. U međuvremenu je i Klub Bošnjaka uputio svoje amandmane koji se tiču konstitutivnosti Srba i zvaničnih jezika u HNK. O tome treba odlučiti Kolegijum Skupštine HNK. Ako je Klub Bošnjaka uputio amandmane, onda je jasno ko koči te izmjene, dakle Klub Hrvata – rekla je Saradžić za Faktor.

Ona kaže da su ranije upućivane i inicijative da se naprave izmjene Ustava HNK i po pitanju službenih jezika kao i o Zakona o Službenim novinama HNK/Ž kako bi sva tri jezika bila ravnopravna, a ove godine je ponovno upućena ta inicijativa.

Amer Zagorčić, kolega iz Skupštine HNK, podsjetio je da je do sad tri-četiri puta predlagana izmjena Ustava HNK.

- Do sad smo imali različite izgovore da se to ne usvoji. Pošteno je reći da su program rada Skupštine i za ovu i za prošlu godinu dogovarali HDZ BiH i SDA. Izmjena Ustava nema ni u programu za ovu godinu. To je njihova igra, deklarativno su 'za', ali ništa ne čine po tom pitanju. Ipak, moj osjećaj je da će se to staviti na dnevni red i riješiti ove godine – kazao je Zagorčić za Faktor.

Zijat Mušić, poslanik SDA u Skupštini HNK, kaže je da će njegova stranka podržati izmjene Ustava HNK.

- Čim to dođe na dnevni red neke od sjednica mi ćemo glasati za to. Problem je što to treba proći Kolegijum Skupštine HNK. Hoće li ovaj put proći kolegijum ne znam. HDZ BiH je to do sad kočio – rekao je Mušić.

Pokušali smo dobiti komentar i od Tomislava Martinovića, poslanika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg u Skupštini HNK, ali on nije odgovarao na naše pozive.

(Faktor.ba)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

06.04.2017 09:00

DOK JE DODE SRPSKA ODE?

ODGOVORITE
Name

re

06.04.2017 10:34

Ja uopšte ne kontam kakve veze ima to sa Dodikom

Name

Strategic

06.04.2017 11:30

Mile vodi Srbe koji žive od Novog do Brčkog ka HRV, pogledajte samo planove za puteve Novi-Prijedor-BL i BL-Mliništa-Livno...uvezujemo Hrvatsku i zapadnu Hercegovinu sa Dalmacijom. Vučić najavljuje novu zajednicu, koja bi obuhvatala Yug bez Slovenije i Hrvatske a sa Albanijom. Znači u planu je podjela Srba do Brčkog i od Brčkog.

Name

DEGOTHIA

06.04.2017 09:03

MILE RONHIL - ŠTA OČEKUJETE VI SRBI OD BIVŠEG TRGOVCA HRVATSKIM CIGARETAMA I HRVATSKOM NAFTOM.

ODGOVORITE
Name

pisac

06.04.2017 09:28

Jesu li ga Hrvati i izabrali za Predsjednika RS-a??

Name

BiH

06.04.2017 09:51

Ocekujemo srpsko-hrvatsku "ljubav". Znas onu "nema rata bez srba i hrvata". :)

Name

Pravda

06.04.2017 09:09

Srpski jezik nije službeni jezik ni u jednom hrvatskom kantonu u FBiH. Toliko o prijeteljstvu, parnerstvu, odbrani srpskih interesa.

ODGOVORITE
Name

Re Pravda

06.04.2017 10:17

A u Sarajevu je sluzbeni, ma nemoj me zasmijavat.U Mostar se i nesto Srba vratilo ,a iz Sarrajeva se jos iseljavaju.

Name

Re re pravda

06.04.2017 11:22

Svjesno ili nesvjesno iznosiš pogrešne podatke! U Sa. živi više Srba nego na području svih kantona sa hrvatskom većinom, izuzev Drvara i okoline! U TK (ono što sigurno znam) službeni jezici su bosanski, srpski i hrvatski. Službeno pismo latinica i ćirilica, ali iskreno latinicom pišu svi... Ti širi demagogiju kome hoćeš, a ko ne nasjeda na to može sve provjeriti na netu

Name

z.r.p.

07.04.2017 11:30

U Mostar se vratilo nesto srba u istocni dio gde su muslimani de kazi koliko ih se vratulo u zapadni Mostar u ulice s nazivom zlocinaca Budaka fracetica ,stepinca i drugih.srbi sami neka kazu koliko ih se tamo vratilo.

Name

Don

06.04.2017 09:18

Šta će Srbima ustavno pravo, kad imaju gospodina Dodika na svojoj strani.De mi samo to objasnite.

ODGOVORITE
Name

Naprijed

06.04.2017 09:30

Kako su veseli ova dvojica. Vjerovatno su sabrali lopovluke, pa kazu SVE STO VISE KRADEMO SVE NAS NAROD VISE VOLI. I ne samo to covic se svim Srbima smije u brk.

ODGOVORITE
Name

Лија

06.04.2017 09:53

Сад се многи у фбих, као брину о уставним правима Срба, а од 1992 до 1995 године су побили и протјерали све Србе, гдје су то успјели. Опљачкали и попалили сву имовину са јединим циљем да Србе сведу на статистичку грешку, максимално 2,5%, што су и успјели. Да не би покварили свој удружени злочиначки подухват, у поратно вријеме су, ти исти ''душебрижници'', срачунато кроз институције на ентитетском и локалном нивоу, спречавали било какав одржив повратак Срба на попољена огњишта. Донације у било којем облику, су најприје додјељиване муслиманима за повратак у Републику Српску, без обзира што су они масовно остајали у урбаним дијеловима фбих. Резултат удруженог злочиначког подухвата тзв. арбих је данас препознатљив у сим мјестима гдје су прије рата живјели Срби, без наде да ће се стање поправити. На излазу из тзв. главног града бих, према Палама, са десне и лијеве стране пута, и данас су видљиви трагови удруженог злочиначког подухвата, гдје зјапе зидине попаљених српских кућа. Једна од десетине таквих је обновљена, уз саму Козију ћуприју, али и њу су, након обнове хтјели срушити јер је кров куће, гледајући из птичије перспективе, сличан крсту.

ODGOVORITE
Name

eh lijane,lijane

06.04.2017 14:41

Ovu tvoju pisaniju da procita neko ko je pao sa marsa,mozda bi ti i povjerovao. Pa svi ste vi pred pocetak rata dobili informaciju da se sklonite iz gradova i to ste i ucinili,misleci se na bijelom konju vratiti kao oslobodioci. Ostale je Krajisnik puskama natjerao da napuste svoje domove. A sta je trebalo da vam mi pravimo kuce koje ste s brda rusili i palili. Zasto vam vlast Mrske nije pomogla u obnovi,kao sto smo mi ponagali povratak u istu tu Mrsku. Ucinili su sve da vas zadrze tamo daju ci vam po komad livade. Što prodadoste svoje stanove i kuce. Sad kada ste potrosili pare neko vam kriv. Idi lijeci se i ne pricaj gluposti. Mi ucinili sve da se nasi vrate u manji entitet,a vasi ucinili sve da vas zadrze,zbog toga ste statistička greska u federaciji.....

Name

ре ех лијане

06.04.2017 15:20

Нисам ни очекивао да ћеш прихватити као истину ово што сам пусао. Ти и теби слични имате своју истину, која је настала као посљедица трајног сљепила на злочине које су починили твоји синародници, у твоје име и име сличних теби. Управо ради тога сам срећан и задовољан што нисам дио слијепих као ти. Отвори очи и признај да су товоји у име тебе и сличних теби, у јуну мјесецу 1992. године до темеља попалили село Ледиће код Трнова и звјерски убили 24-ро цивила, међу којима бебу од осамнаест мјесеци и баку од деведесет година. Скупи ''јуначку''снагу па посјети то мјесто злочина твојих у име тебе, и прогледај напокон, јер у том сљепилу нећеш моћи безбрижно живјети, ако си људско биће. Увјери се да је то село исто онако како су га злотвори оставили тог дана, кад су га у име тебе ''ослобађали''. Ово је само један од примјера удруженог злочиначког подухвата твојих у име тебе и сличних теби. Што се тиче мене и мог статуса, послије идруженог злочиначког подухвата твоји у Сарајеву, не се бринеш, уживам у слободи и миру заједно са својом породицом.

Name

Treba

06.04.2017 10:06

Svi moraju pricat svoje jezike u Bosni

ODGOVORITE
Name

TRN

06.04.2017 10:30

Tu moze pomoci samo krst jedno cetiri metra...

ODGOVORITE
Name

nn

06.04.2017 10:31

Kao da su braća, gledni obadvojica?????

ODGOVORITE
Name

Donji Srez

06.04.2017 10:38

Koliko ja znam taj kanton i nije u BIH,mozda na papiru, a u stvarnosti....

ODGOVORITE
Name

cccc

06.04.2017 11:16

Samo uvesti reciprocitet u RS pa ćeš vidjeti kako se provode dogovori ili ce hrvati i bosnje pisati i uciti na Srpskom ili dati srbima pravo u federaciji da bi oni imali isto ovdje.

ODGOVORITE
Name

jadan ja

06.04.2017 11:32

COVEK KOJI GLEDA SAMO SVOJ LICNI INTERES..SAMO FACA MU ODAJE DJILKOS PONASANJE .,,,,.JA IDEM KROZ MASU .,JA SAM BAJA ..KAD ME STISNU ..MALA SU MI JAJA.. .

ODGOVORITE
Name

znase

06.04.2017 15:42

Sve to rade covic i dodik dogovorom da srbi nemaju prava u mostaru a hrvati u res-u,tako ce prije otici i jedni i drugi.

ODGOVORITE