"Ово је најздравији доручак који можете да поједете"

У последње време расте број научника који заговарају теорију да доручак не само да је беспотребан оброк, већ и да шкоди организму.

Здравље 06.04.2017 | 10:17
"Ово је најздравији доручак који можете да поједете"
Биохемичар Теренс Кили тако у својој најновијој књизи " Бреакфаст ис а Дангероус Меал" тврди да је захваљујући прескакању доручка од 2008. године успео да излечи дијабетес типа 2, док поједини нутриционисти сматрају да доручак једноставно представља начин да нас велике компаније наведу да поједемо један оброк више и на тај начин својим новцем напунимо њихове џепове.

Иако се ови наводи поклапају са резултатима студија који указују на то да стара изрека можда и није тако истинита, тј. да доручак не мора да буде најважнији оброк, свакако би могао да игра велику улогу у одржавању здраве исхране.

"Рекла бих да је доручак једнако важан као ручак и вечера. Бројна истраживања су показала да људи који редовно доручкују брже губе сувишне килограме и касније успешније одржавају оптималну телесну тежину. Код њих је такође смањен ризик од дијабетеса и кардиоваскуларних болести", рекла је Марсела Фуиза, портпарол Британског дијетеског удружења.

Упркос томе што сматра да не постоји савршен доручак, Фуиза је уместо рецепта дала следећи савет: комбинујте намирнице богате протеинима (на пример јаја или грчки јогурт) са намирницама богатим здравим мастима (авокадо) и интегралним житарицама (овас).

"Испробајте различите комбинације и након тога једите оно што вам највише прија", закључила је Фуиза.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар