За лажне вијести казне велике

Њемачка влада одобрила је казне које иду и до 50 милиона евра за друштвене мреже које не реагују и не уклањају споран садржај, "лажне вијести" и говор мржње.

Свијет 05.04.2017 | 13:12
За лажне вијести казне велике
"Злочини мржње против којих се не бори на ефикасан начин представљају велику опасност по отворено, слободно и демократско друштво", саопштила је влада.

Како јављају агенције, казне су предвиђене за онлине платформе као што је Фацебоок и изрицаће се уколико "такви сајтови не реагују довољно брзо и ефикасно на проблематичан садржај".

У питању су законска рјешења којима њемачке власти покушавају да "устроје" компаније које управљају друштвеним мрежама и приморају их да примјењују постојеће њемачке законе које се тичу злочина мржње и других спорних питања.

"Блоомберг" преноси да ће нови закон приморавати компаније да пруже корисницима могућност да означе споран садржај, као и да са својих сајтова бришу такав садржај уколико се испостави да су у питању дјечја порнографија, подстрекивање на тероризам или злочине из мржње, али и тзв. "лажне вијести".

"Они који пружају услугу су одговорни када се њихове платформе злоупотребљавају да промовишу злочине из мржње и лажне вијести. Циљ је да друштвене мреже спроводе постојеће њемачке законе о нелегалном садржају брзо и у цијелости", навео је у саопштењу министар правде Хеико Маас.

Министар је навео да је неопходно да се "мјере за борбу против злочина мржње и лажних вијести подигну на европски ниво како би биле ефикасне", што значи да ће се овим питањем ускоро бавити и Европска унија.

Такође, законским рјешењима је предвиђена и индивидуална одговорност, па ће директори компанија ризиковати казне и до пет милиона еура уколико се не буду повиновали мјерама, наводи АФП.

Закон ће морати да одобре посланици у Бундестагу.

(Вијести.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

густав

05.04.2017 11:30

Овдје да је тако нити једна новина и РТВ неби радио. Нити би било интернета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобалистичке лажи

05.04.2017 19:22

А ко одређује шта су лажне вести? Пошто сада увек имамо прогресивни и конзервативни начин гледања и извештавања вести. Немачка је прогресивна па према томе ће лажне вести вероватно бити све са чиме се политичари не слажу. Ово је први корак ка уништавању слободе говора у Њемачкој

ОДГОВОРИТЕ