Za lažne vijesti kazne velike

Njemačka vlada odobrila je kazne koje idu i do 50 miliona evra za društvene mreže koje ne reaguju i ne uklanjaju sporan sadržaj, "lažne vijesti" i govor mržnje.

Svijet 05.04.2017 | 13:12
Za lažne vijesti kazne velike
"Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo", saopštila je vlada.

Kako javljaju agencije, kazne su predviđene za online platforme kao što je Facebook i izricaće se ukoliko "takvi sajtovi ne reaguju dovoljno brzo i efikasno na problematičan sadržaj".

U pitanju su zakonska rješenja kojima njemačke vlasti pokušavaju da "ustroje" kompanije koje upravljaju društvenim mrežama i primoraju ih da primjenjuju postojeće njemačke zakone koje se tiču zločina mržnje i drugih spornih pitanja.

"Bloomberg" prenosi da će novi zakon primoravati kompanije da pruže korisnicima mogućnost da označe sporan sadržaj, kao i da sa svojih sajtova brišu takav sadržaj ukoliko se ispostavi da su u pitanju dječja pornografija, podstrekivanje na terorizam ili zločine iz mržnje, ali i tzv. "lažne vijesti".

"Oni koji pružaju uslugu su odgovorni kada se njihove platforme zloupotrebljavaju da promovišu zločine iz mržnje i lažne vijesti. Cilj je da društvene mreže sprovode postojeće njemačke zakone o nelegalnom sadržaju brzo i u cijelosti", naveo je u saopštenju ministar pravde Heiko Maas.

Ministar je naveo da je neophodno da se "mjere za borbu protiv zločina mržnje i lažnih vijesti podignu na evropski nivo kako bi bile efikasne", što znači da će se ovim pitanjem uskoro baviti i Evropska unija.

Takođe, zakonskim rješenjima je predviđena i individualna odgovornost, pa će direktori kompanija rizikovati kazne i do pet miliona eura ukoliko se ne budu povinovali mjerama, navodi AFP.

Zakon će morati da odobre poslanici u Bundestagu.

(Vijesti.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gustav

05.04.2017 11:30

Ovdje da je tako niti jedna novina i RTV nebi radio. Niti bi bilo interneta.

ODGOVORITE
Name

Globalističke laži

05.04.2017 19:22

A ko određuje šta su lažne vesti? Pošto sada uvek imamo progresivni i konzervativni način gledanja i izveštavanja vesti. Nemačka je progresivna pa prema tome će lažne vesti verovatno biti sve sa čime se političari ne slažu. Ovo je prvi korak ka uništavanju slobode govora u Njemačkoj

ODGOVORITE