Иван Паунић: Фуенлабрада и даље воли Партизан!

Некадашњи репрезентативац Србије каже да се у предграђу Мадрида и 25 година касније негује успомена на тријумф црно-белих у Купу европских шампиона.

Кошарка 08.04.2017 | 13:45
Иван Паунић: Фуенлабрада и даље воли Партизан!
Иван Паунић (30) као млад играч није добио праву шансу у првом тиму Партизана. Лета 2006. прослеђен је Војводини у склопу трансфера Миленка Тепића, а када се 2008. први пут отиснуо у иностранство, више се није враћао у српску клупску кошарку.

Каријера га је водила из Белгије у Грчку, из Грчке у Русију, из Русије у Италију, из Италије у Украјину...

Променио је много клубова, да би у шпанској Фуенлабради, чији је и сада члан, пронашао место где ће се осећати као много више од типичног кошаркашког "легионара".

Наравно, реч је о предграђу Мадрида и дворани у којој је Партизан 1991/92 одиграо све домаће утакмице Купа шампиона (осим једне, четвртфиналне против Кнора из Болоње) и у којој је константно имао "ветар у леђа" на путу до Фајнал фора у Истанбулу и једине титуле првака Европе.

Непуних 25 година касније, искористили смо сјајан меч Фуенлабраде против Реал Мадрида (99:101) уз 17 поена Ивана Паунића, као повод да некадашњег репрезентативца Србије позовемо и упитамо да ли се у Фуенлабради и даље виде трагови Партизановог похода на континентални трон?

"На свакој утакмици у гледалишту можете видети 10-15 људи у Партизановој мајици, дресу или са црно-белим шалом. Деси се да ме позову са трибина, а када се окренем, покажу прстом на дрес или грб. У самој дворани и око ње нема ничега што конкретно подсећа да је Партизан некада играо ту као домаћин, али у клупским канцеларијама има црно-белих заставица и урамљених фотографија са утакмица. Имају и слику из Истанбула, са трофејом", каже Паунић за МОНДО.

Председник клуба Хозе Кинтана у оно време је био градоначелник Фуенлабраде, а шпански "Канал Плус" 2012. је о целој тој авантури снимио документарни филм, под називом "Партизан из Фуенлабраде".

"Председник је и данас у јако добрим односима са Жељком Обрадовићем. Желео је да направи свечаност поводом 25 година од освајања титуле, да поново окупи Жељка, Николу Лончара и још неке играче, али мислим да се то неће десити због текућих обавеза. Не знам да ли ће нешто покушати накнадно".

И Паунић је као Партизаново "дете" имао посебан третман када је први пут дошао у Фуенлабраду, на почетку сезоне 2013/14.

"Фуенлабрада заиста није клуб као сви остали. Овде влада породична атмосфера и мене су прихватили као члана породице, што ми је вероватно помогло да у Фуенлабради одиграм две најбоље сезоне у каријери. Навијачи и људи из клуба невероватно цене Партизан. То што сам поникао међу црно-белима је био разлог више да ме заволе, поред добрих игара које сам пружао".

Ђорђевић, Даниловић и екипа су 1991. имали задовољство да играју у тек отвореној, новој дворани.

"Кажу да се навијало за Партизан као да је овдашњи тим. Дворана није ни изблиза велика као Пионир, али подсећа на њега јер је тешка за гостујуће тимове. Ми смо у недељу водили против Реала 38 минута. Ретко која од озбиљних екипа, које играју у великим аренама, успе овде да се снађе".

Паунић открива и једну животну занимљивост - да је Фуенлабрада место које је Партизан учинио и малом туристичком дестинацијом.

"Људи који дођу у Мадрид из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, кошаркашки фанатици, искористе прилику да пређу додатних 15 километара и посете нашу дворану. Са некима од њих сам се сликао у дресу Партизана, добро им је дошло да употпуне ту причу..."

Иван Паунић је у Фуенлабради провео три од последње четири сезоне. Минуле јесени и зиме играли су Еврокуп, а сада се боре за други узастопни пласман у плеј-оф Ендеса лиге.

На крају сезоне му истиче уговор и са сетом у гласу прича о реалној могућности одласка, али наглашава да ће успомена на време проведено тамо, дуго живети у њему.

Верује да би тако било и сваком другом некадашњем кошаркашу Партизана.

"Кад потпишеш за Фуенлабраду, идеш тамо где је неко писао историју и где те додатно цене због клуба из кога потичеш. То ти је и мотив више да даш све од себе".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар