Земље у којима бебе највише плачу

Бебе много више плачу у Великој Британији, Канади и Италији него у осталим земљама, док бебе у Данској, Немачкој у Јапану плачу најмање, показују резултати једне недавне студије.

Здравље 05.04.2017 | 11:41
Земље у којима бебе највише плачу
Аутори истраживања упоредили су учесталост колика, стомачног грча који изазива бол стомака код беба а који, као последицу, има чест плач. Они су посматрали плакање беба у току првих 12 недеља живота у различитим земљама света. Као полазну основу за мерење учесталости узели су плакање од више од три сата дневно три дана током недеље, наводи "Педијатријски журнал".

"Бебе су, саме по себи, веома различите по томе колико плачу у првим недељама живота", каже један аутора студије Дитер Волкер. Истраживачки тим је прикупио и податке других студија дужини плакања које су обухватиле скоро 8.700 малишана, рађених на тему превенције колика.

У Британији је 20 одсто беба између једне и две недеље имало колике, док је његова просечна заступљеност у истом узрасту 17,4 одсто. У Канади је 34,1 одсто беба имало колике у узрасту од три до четири недеље, док је укупан просек 18,4 одсто. С друге стране, истраживање је показало да 6,7 одсто беба у Данској у петој и шестој недељи има колике, што је много мање од просека од 25,1 за тај узраст.

Студија није одредила разлоге за варијације у плакању у разичитим државама, али су научници истакли да би рад на томе требало наставити.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

07.04.2017 10:34

Највисе плацу кад се роде у Босни. "Ајој мајко гдје се родих" па онда кмеееееееее.

ОДГОВОРИТЕ