Кризе се праве из личних интереса

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (СДС) Младен Босић рекао је јутрос да су политичари спремни да се "играју" с тензијама. Кризе се,каже, продукују углавном из личних интереса. . .  

Босна и Херцеговина 05.04.2017 | 11:19
Кризе се праве из личних интереса
Босић је, гостујући у програму телевизје Н1 рекао да у Би стално постоје кризе и да слиједи криза са изборним законом која још није видљива, али она је присутна већ дуже вријеме и биће све примјетнија како се буду избори примицали.

"Ако избора не буде, то је крах система. Ако политички фактори не буду прихватили да учествују у изборима - узимамо кредибилитет демократији. Онда смо у вакууму, нема власти. Овдје постоје фактори који прижељкују крах система. Очекују да добију оно што нису добили Дејтоном. Мислим и на владајуће и на оне који нису. Сви они желе разбијање Дејтона. Није тајна да се с времена на вријеме преговара око територијалних подјела аранжмана, то је рушење конструкције од два ентитета. То је улазак у нешто што не може бити проведено на нормалан начин", оцијенио је Босић.

Према његовим ријечима, бх. политичари спремни су да се играју с тензијама. "Када прођу избори, сликају се као јуче у Мостару. Они који су запалили све, снижавају тензије. Чули сте Додикове изјаве, меке као памук, а човјек је један од главних извора кризе", казао је Босић, додајући да он увијек када му треба продукује кризу...

Тако ће поново посегнути за питањем референдума следеће године, што још увијек стоји у полиитчком програму његове странке", рекао је Босић, додајући да се тако тензије дижу из личних интереса.

Како види БиХ за двије године, он је рекао да је тешко предвидјети будућност.

"Улазимо из кризе у кризу. Избори су озбиљна ствар. Прикирва се озбиљност ствари, а пред крај ове године ће све ескалирати. Надам се да ће криза бити ријешена, тако што ће се договорити политички представници Хрвата и Бошњака. То је суштина око које ће се распаљивати у другој половини године. Чули смо пријетње ако се то не деси - нема избора. Надам се да ће овај пут бити довољно памети у продубљавању тензија", казао је Босић.

Коментаришући стање у БиХ, Босић је рекао да су мјесец дана смртни непријатељи, онда велики пријатељи који рјешавају кризе.

По њему, 2018. године Додик треба спровести референдум о независности Републике Српске, јер му то стоји у политичком програму странке. "Додикове тврдње да неће ићи тим путем вјероваћу му да неће само ако одржи конгрес и избаци то из програма", рекао је Босић.

Коментаришући дећавања у Србији, Босић је рекао да је очекивана побједа Александра Вучића и да постоји страх да Србије не крене путем Републике Српске и да све институције не буду само у рукама једног човјека.

Сматра да уопште није битно ко ће у Србији бити премијер.

"Вучић је очекивано побиједио. С друге стране, политичка опозиција је разједњина у Србији. Имам осјећај да Србија иде путем којим је ишла Република Српска. Личност постане изнад институција. Код нас Додик одлучује аутократски о свему, без обзира гдје се налази", казао је Босић .
(БН/Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

05.04.2017 09:29

Овде не вриједе правила, не призна се професионализам, ако си моралан онда си наивна будала, а тек паметан и иновативан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

05.04.2017 12:11

Здраве ствари сметају за лако управљање наивном масом.

Name

Напријед

05.04.2017 09:47

Главни изазиваци кризе су Бакир и Додик, а Цовиц поткухава преко додика. Потом додик све пребаци на опозицију, ртрс објави, народ прихвати и слави додика. Ту је назалост крај, а цијене расту. Па нека расту, ми имамо свога драгог бају.Да није залосно, било би смијесно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Форза

05.04.2017 13:24

Ваљда је СДС схватио да их и "поштена" медјународна заједница саботира! Толике афере, а ОХР и амбасаде ни А ни Б.

Name

МБ

05.04.2017 10:06

Бакир је своје одсвирао Додик се бори а Цовиц се уз подрску Хрватске дрзи надмено. Али докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.04.2017 11:33

Слажем се! Ваш интерес је долазак на власт, па сте задужили Мектића да спинује и прави раздор. Будући да није урадио ништа конкретно, његово деловање се може гледати само као странчарење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.04.2017 11:56

Спиновање цињеница, омалозавање, замјена теза је особина оних који без икаквог пардона пљацкају властити народ. Доци це и томе крај!

Name

Драган

05.04.2017 16:59

@ре: На које мислиш? Пљачкали су нас сви. Заборављаш ко је пљачлао још док је рат трајао. Тврдиш да СДС није узимао, запошљавао своје у јавна предузећа, ненаменски трошио буџетска средства? Онда ти ништа не знаш!

Name

Ре

05.04.2017 20:39

60%Снсд-а је бивси стари СДС-оваца Тегелтија,Спиро,Васиц итд.

Name

Брзи

06.04.2017 05:44

Зар он није у пензији.