Невиђен апсурд у Македонији

Садашњи протести у Скопљу изражавају антиевропску и антиамеричку политику, коју посљедњих десет година промовише ВМРО-ДПМНЕ заједно са албанском партијом ДУИ. Умјесто да се организују протести који би извршили притисак на институције, да се пронађу рјешења да институције ефикасније функционишу и да се обезбиједе благостање и једнаки услови за све грађане Македоније, ми се суочавамо с невиђеним апсурдом.

Регион 04.04.2017 | 22:41
Невиђен апсурд у Македонији
Овде се организују протести са циљем да се блокирају институције, да се шире мржња и нетрпљивост. Нажалост, постоји и општеприхваћен закључак да је безобзирност међународне заједнице у односу на озбиљност проблема у Македонији довела до ове ситуације. Да смо били чланица ЕУ и НАТО, сигурно се ови проблеми не би појавили. То значи да, осим унутрашње препирке и унутрашње грешке, постоји међународна одговорност. Грађани наше земље плаћају цену претходних неозбиљних политичара, али и недоследне међународне политике према Македонији.

Изолација земље створила је услове за масовну корупцију, кршење људских права и слободе изражавања, злоупотребу државе у страначке сврхе и националистичку и антиевропску реторику, што је заузврат допринело повећању евро-скептицизма. Верујем да активније учешцìе међународне заједнице у догађајима у земљи може дати велики допринос демократизацији и учлањењу у евроатлантске струцтуре - каже у ексклузивном разговору за Њузвик Билал Касами, председник партије Беса у Македонији.

Касами наглашава и да је заједничка декларација албанских партија објављена и доступна јавности, ништа није тајна!

-Декларација апсолутно није у вези с тренутном ситуацијом, она це се користити само као изговор председника Иванова, у координацији са ВМРО-ДПМНЕ која по сваку цену жели да спречи формирање владе.На питање да ли је тачно да ће нова македонска власт прогласити Србију кривцем за геноцид над Албанцима у Македонији и да је то предвиђено Тиранском платформом.

Касами казе да платформа није намењена осуди нације, него осуди починилаца таквих злочина.

Она не криви обичног грађанина, Србина из Србије, али криви оне који су дали налог за прогон и истребљење Албанаца.Не ради се о осуди данашње Србије нити осуди српског народа. Суштина је да се осуде сви злочини почињени над Албанцима у периоду од 1912. до 1956. године, укључујући и људе који су наредили и извршили тако гнусан чин.О томе ће се расправљати кроз доказане научне и историјске податке.Ако желимо да гледамо у будуцìност, морамо заједнички осудити прошлост која нам је оставила веома лоше примере.

(неwсwеек)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

румунија

04.04.2017 20:57

Ста то на Балкану није апсурд!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

04.04.2017 22:21

Важно да је вас Киро Глигоров извео из Југославије и да сте забили нож у леђа у Србији, а сад ће вас шиптари прогутати у велики Албанију, благо вама драги моји скопљаци.

ОДГОВОРИТЕ