Neviđen apsurd u Makedoniji

Sadašnji protesti u Skoplju izražavaju antievropsku i antiameričku politiku, koju posljednjih deset godina promoviše VMRO-DPMNE zajedno sa albanskom partijom DUI. Umjesto da se organizuju protesti koji bi izvršili pritisak na institucije, da se pronađu rješenja da institucije efikasnije funkcionišu i da se obezbijede blagostanje i jednaki uslovi za sve građane Makedonije, mi se suočavamo s neviđenim apsurdom.

Region 04.04.2017 | 22:41
Neviđen apsurd u Makedoniji
Ovde se organizuju protesti sa ciljem da se blokiraju institucije, da se šire mržnja i netrpljivost. Nažalost, postoji i opšteprihvaćen zaključak da je bezobzirnost međunarodne zajednice u odnosu na ozbiljnost problema u Makedoniji dovela do ove situacije. Da smo bili članica EU i NATO, sigurno se ovi problemi ne bi pojavili. To znači da, osim unutrašnje prepirke i unutrašnje greške, postoji međunarodna odgovornost. Građani naše zemlje plaćaju cenu prethodnih neozbiljnih političara, ali i nedosledne međunarodne politike prema Makedoniji.

Izolacija zemlje stvorila je uslove za masovnu korupciju, kršenje ljudskih prava i slobode izražavanja, zloupotrebu države u stranačke svrhe i nacionalističku i antievropsku retoriku, što je zauzvrat doprinelo povećanju evro-skepticizma. Verujem da aktivnije učešcìe međunarodne zajednice u događajima u zemlji može dati veliki doprinos demokratizaciji i učlanjenju u evroatlantske structure - kaže u ekskluzivnom razgovoru za Njuzvik Bilal Kasami, predsednik partije Besa u Makedoniji.

Kasami naglašava i da je zajednička deklaracija albanskih partija objavljena i dostupna javnosti, ništa nije tajna!

-Deklaracija apsolutno nije u vezi s trenutnom situacijom, ona ce se koristiti samo kao izgovor predsednika Ivanova, u koordinaciji sa VMRO-DPMNE koja po svaku cenu želi da spreči formiranje vlade.Na pitanje da li je tačno da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji i da je to predviđeno Tiranskom platformom.

Kasami kaze da platforma nije namenjena osudi nacije, nego osudi počinilaca takvih zločina.

Ona ne krivi običnog građanina, Srbina iz Srbije, ali krivi one koji su dali nalog za progon i istrebljenje Albanaca.Ne radi se o osudi današnje Srbije niti osudi srpskog naroda. Suština je da se osude svi zločini počinjeni nad Albancima u periodu od 1912. do 1956. godine, uključujući i ljude koji su naredili i izvršili tako gnusan čin.O tome će se raspravljati kroz dokazane naučne i istorijske podatke.Ako želimo da gledamo u buducìnost, moramo zajednički osuditi prošlost koja nam je ostavila veoma loše primere.

(newsweek)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rumunija

04.04.2017 20:57

Sta to na Balkanu nije apsurd!!!

ODGOVORITE
Name

Brod

04.04.2017 22:21

Važno da je vas Kiro Gligorov izveo iz Jugoslavije i da ste zabili nož u leđa u Srbiji, a sad će vas šiptari progutati u veliki Albaniju, blago vama dragi moji skopljaci.

ODGOVORITE