Истоку Српске "скинуте гаће"

Наша драга Република Српска простире се од Новог Града на сјеверозападу до Требиња на крајњем југу једне једине, недјељиве, дводјелне БиХ. Њу насељавају углавном Срби којих је све мање и остали којих нема нешто претјерано. Имамо свог Предсједника, своју Народну Скупштину, Владу која није народна и све остале институције потребне да би се звали Републиком. Политички се дијелимо на црвене, плаве и неопредјељене.

Република Српска 04.04.2017 | 15:34
Истоку Српске "скинуте гаће"
Неопредјељени су најомраженији а и њих етикетирају кад се коме и како прохтије јер ово је земља у којој не можеш да будеш ни наш ни њихов. Јер ако ниси наш њихов си сигурно. А кад ниси ни наш ни њихов, што је по партијским схватањима немогуће, онда си милион посто њихов, а то зависи са које се стране ствар посматра.

Срби живе на цијелој територији Републике Српске али су неправилно распоређени. Најсрећнији смо ми који насељавамо источне дијелове. Близу нам је ''мајка Србија'' а богами и Дрина па ко воли може да је пређе а може, богами, и да се препусти таласима па да га Дрина однесе, што ми је у последње вријеме врло примамљива опција. Близу нам је и Сарајево које походе музичари и глумци из ''мајке Србије'' па можемо да одемо да им се дивимо кад год они дођу и кад год се то нама прохтије под условом да су поменути умјетници дошли. Свратили би и код нас ал ми немамо чувене и надалеко познате ћевабџинице и ту смо хендикепирани.

Ми, с истока Републике Српске, у Народној скупштини имамо и своје представнике али, пропорционално броју становника који је у сталном опадању, бројност наших посланика је све мања. Ма колико галамили и бунили се, кад се дижу руке нама увијек фали. У Влади РС, напротив, немамо своје представнике, јер нисмо довољно интелигентни, начитани и школовани а замјера нам се и неадекватно познавање страних језика који су нужни да би се у Владу ушло. Како се не би брукали и падали на пријемном за министре, Бања Лука пази и у прве редове свенародне борбе за већи буџет, задуживање и остале намјене уништавања  своје популације, гура људе локацијски ближе епицентру дешавања.

Да на Србе са истока Влада није заборавила подсјећа нас редовним обиласком казнених републичких инспекција за све и свашта и ми тада знамо да се буџет не пуни како би требао и да нам слиједи нови кредит ММФ-а ако акција отимачине од народа не успије у планираном оквиру. Како припадници мог народа не би превише трпјели појединачно, Влада уводи акцизе које онда оптерете сваког а познато је да се терет групно лакше подноси.

Осим тога, брига Бања Луке евидентна је и по томе што је у Источном Сарајеву направљен Административни центар за тричавих 25-6 милиона марака али, да ми не би прљали унутрашњост поменутог репрезентативног објекта, користе га само представници власти кад залутају у Сарајево. Ту спавају, једу и раде све остало што је од користи за народ и његове потребе.

Како се тај исти народ о коме се Влада брине не би осјећао угроженим и како радничка класа у нестајању не би дизала буне и устанке, радници којих има ту и тамо, организовани су у синдикате преко којих могу покушати, али, наравно, само покушати, да остваре своја права. Руководства синдиката су, што је и логично, углавном из Бања Луке. Ту се договара и преговара, ту се протестује и митингује и ту се, на крају крајева, доносе одлуке које нипошто не смију да иду контра власти. На преговарачки сто се баце права радника и њихово умањење са једне стране и патриотске говоранције о неопходности жртвовања зарад опстанка и просперитета омиљене нам Републике. Синдикат, патриотски настројен и неповратно заљубљен у власт са којом је у веома интимним односима, након краћег пренемагања залегне и пристане на све. А кад гаће спадну зна се шта слиједи.

Нама на истоку Српске гаће су давно скинуте и мале су шансе да ће нам их неко навући. Били црвени, плави или они трећи, етикетирани, подједнако мирно и стрпљиво подносимо терет политичких и економских експеримената које плаћамо животом, само што то једни виде а други не. Кратковиди какви јесмо и подијељени у различите српске таборе, навијамо по оној старој, да комшији цркне крава, иако је једина у селу. Ипак, живјети на истоку, као што рекох, има својих предности. Близу нам је Дрина.

(катера.неwс/Горан Врачар)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Мода ИВ

04.04.2017 13:57

Дивно написано, свака част. Ко је аутор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xеном

04.04.2017 18:09

Горан Врачар,пјесник из И.Сарајева

Name

Де

05.04.2017 05:26

То је вама васа борба дало да имате ......

Name

нино

05.04.2017 16:24

Није тако,плата професора је 1000км и у БЛ и у Фочи.А пунимо ли исто буџет.И села око свих градова у западном дијелу РС се празне,сви иду у град или вани.

Name

Р7

05.04.2017 18:15

Како је плата професора 1000 мајмуне један?

Name

Фт

05.04.2017 18:16

Објасни ми откуд професори имају хиљаду марака?

Name

Рале

05.04.2017 20:35

Мозда је у Сарајеву плата професорима 1000КМ, а сто се нас тиче мислим да је код нас 500-600КМ.....

Name

Свјетионицар

06.04.2017 09:28

Баја је изградио Бањалуку и Лактасе. За то време Исток губи људе и снагу .Као сто се некада пјевало Трепца ра ди Београд се гради ми на својој грбаци осјетимо ЕЛЕКТРАНЕ раде Бањлуку граде. Једина правда је да своје ресурсе користимо за своје добро сто знаци Исток није Бајина прцевина.Отцјепимо се орузано ако је потребно . У праву је Крсмановиц....

Name

дадо

06.04.2017 13:24

Па зар вам је плата преко Дрине већа?

Name

Херцеговина

06.04.2017 15:20

Источни дио је безразложно маргинализован. Сама чињеница да Универзитет у И Сарајеву има 17 факултета, а бањалучки је прије неколико дана добио тек 17. факултет, говори о томе да овдје има памети и образовања. Али све што се нама ради, једног дана ће се обити о главу и БЛ. Разне административне процедуре и комисије у БЛ приликом лијечења, доводе на помисао да је боље одмах умријети него том процедуром се лијечити. У задње вријеме је запажена појава да се исељавају породице у којима оба супружника раде. Мало ли је за размишљање, а ко да размишља о томе!?

Name

Саша

06.04.2017 22:32

Плата професора у средњој школи је у цијелој Републици Српској иста, и ако имате пуну норму(18 часова српски језик, математика и страни језици те 20 часова остали предмети) плата је 1000 марака +минули рад било гдје у Републици Српској да радите. Ако имате 500-600 марака онда немате пуну норму што постаје проблем свуда у Републици Српској, а не само на истоку.Радим у просвјети и не желим да се шире неистине и полуистине. А тачно је да свугдје живот има и предности и мана, Ето ја сам се због посла преселио из Сарајева у Приједор, има разлога због којих бих радо дошао у Источно Сарајево или околину(у федерално Сарајево више никад да је не знам колика плата), има разлога због којих би се преселио у Србију, а има разлога и због којих никад не бих напустио Приједор. Једно је сигурно-једно тијело не може истовремено бити у два различита положаја.

Name

ре Саша

07.04.2017 16:51

Саша, јесте ли размишљали како то изгледа у малом мјесту радити у школи? У једној школи( у једном мјесту) имате само по једно одјељење, зато идете у другу школу( која је удаљена 50 км) и држие неколико часова. То још увијек није цијеле норма, па идете у треће удаљено мјесто. А између тих градова постоји једна аутобуска линија, или ниједна која вам одговара и ви муку муците да пристигнете на вријеме. А при том вам не плаћају превоз. Има људи који имају само онолико часова са којима зараде да плате превоз и ништа им не остане.

Name

хм

04.04.2017 13:59

Моћан објекат, нема се шта додати ни одузети. Кад нема болнице нека овог велелепног здања. Зна се ко може ући у овај објекат, заслужни и подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.04.2017 14:38

Крсмановић и Вукановић и даље носе гаче,пардон они су у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

04.04.2017 14:38

Све истина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

04.04.2017 14:39

Били сте на власти сто нисте градили,свко своју куцу куци и своје двористе средјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

04.04.2017 15:07

Ниси се требао потписати као Србин, вјероватно си добио посао од странке па мозес тако писати, мало посјети општина на истоку гдје годисње сели хиљаде људи- трбухом за крухом, школе се затварају бјела куга преовладава....

Name

румунија

04.04.2017 14:41

Зато сам предлозио да влада бар ове године пресели у Пале И Лукавицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Невесиње

04.04.2017 14:44

Ми из источног дијела Републике Српске смо сами себи скинули гаће, односно скинули су нам их они који на локалном нивоу владају са општинама. Е мој незнани аутору текста ти добро знаш ко је у Невесињу заједно са стечајном мафијом уништио: Прераду дрвета, Фабрику намјештаја, ЈУПРОМ, Фабрику трикотаже, Индустрију алата, СОКО, Металомонтажу, Грађевинско предузеће, Пољопривредно добро, Земљорадничку задругу, Трговачко предузеће и Угоститељско предузеће. То није урадио СНСД већ СДС који је суверено владао Невесињем од 1992. године до октобра 2016. године на челу са Бошком Бухом, лоповом Миковићем и Момчилом Шиљеговићем. Од када они владају Невесиње је изгубило половину становништва. Само да видите како ових дана изгледа Фабрика намјештаја и Прерада дрвета, које су запошљавале преко 400 радника, то нам не би ни терористи урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западни Србин

05.04.2017 11:23

Сва ова (сем пар њих) предузећа су била предузећа од интереса за Републику и ништа на њих локална власт није могла утицати нити их уништавати него их је као и сва предузећа у Републици уништила Влада и њени министри накарадном приватизацијом од које су само они имали користи.

Name

Јанко

06.04.2017 06:53

Невесињац, Ти изгледа не знаш гдје живиш и како је уређена Република Српска. СНСД влада непрекидно од 2006. године и сво вријеме за све што не ваља режимска телевизија и штампа критикује опозицију! Република Српска је, морам Те подсјетити, потпуно централизована, простор зас дјеловање локалних власти је миноран, па и ако је било криминала од стране тих локалних власти (јесте не сумљам) сви органи контроле и репресије су у рукама центалних власти (СНСД) што нису ништа урадили да се то спријечи? Овај текст је написан фантастично, реално и духовито. Жао ми је што је тако, али тако је!

Name

Источно Невесиње

06.04.2017 11:07

Нисам знао да има Западних Срба, па ме и не чуди њихова оваква писанија која нема везе са здравим разумом. Ти Западни Србине си домаћин у својој кући, а то не може бити нико други па ни онај велики из Бања Луке. Знао сам да сваки Јанко ради наопако, али да пише наопако, ово је први пут. Има општина у Републици Српској које су до сада развиле своју привреду, а неке и достигле предратни број запослених. Што није такав случај са Невесињем је заслуга општинског руководства које је гледало само како да украде паре и купује некретнине по Београду и Новом Саду.

Name

Миломир

04.04.2017 15:01

Све тацно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Невесиње

04.04.2017 15:13

Ми из источног дијела Републике Српске смо сами себи скинули гаће, односно скинули су нам их они који на локалном нивоу владају са општинама. Е мој незнани аутору текста ти добро знаш ко је у Невесињу заједно са стечајном мафијом уништио: Прераду дрвета, Фабрику намјештаја, ЈУПРОМ, Фабрику трикотаже, Индустрију алата, СОКО, Металомонтажу, Грађевинско предузеће, Пољопривредно добро, Земљорадничку задругу, Трговачко предузеће и Угоститељско предузеће. То није урадио СНСД већ СДС који је суверено владао Невесињем од 1992. године до октобра 2016. године на челу са Бошком Бухом, лоповом Миковићем и Момчилом Шиљеговићем. Од када они владају Невесиње је изгубило половину становништва. Само да видите како ових дана изгледа Фабрика намјештаја и Прерада дрвета, које су запошљавале преко 400 радника, то нам не би ни терористи урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуел

06.04.2017 06:30

Не обмањуј народ кад и сам знаш да је Влада Р.С. радила приватизацију предузећа од интереса за Републику Српску.

Name

Клинч

06.04.2017 12:04

"Дуелу": Влада Републике Српске коју је чинио СДС са коалиционим партнерима је пројектовао каква ће бити приватизација у РС. Немој кукавичје јаје потурати другима, буди искрен и признај да је народ, као и читава држава обманут. Само да знаш да је некадашње СДС-ово руководство отишло на преговоре у Дејтон са платформом да Невесиње није од интереса за РС.

Name

Дуел

07.04.2017 10:45

Спинујете господо, приватизацију је прово СНСД и тиме урадио шта је урадо. А то да Невесиње није од итереса за Р. Српску, е то је тек лаж настала у вашој кухињи.

Name

Јанко

04.04.2017 15:25

Зато ти луди народе истока гласај за СНСД!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

04.04.2017 15:41

Ми смо овце ето зато.

Name

Српско Сарајево

04.04.2017 15:27

Све истина. Узеце нам дусу и све под пластом националне прице. А у рату су били БГ или се бавили сверцом. Буди се Републико Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

04.04.2017 18:08

Револуција се спрема. Студенти,незапослени ,пензионери... устајте

Name

САО СЕМБЕРИЈА

05.04.2017 05:27

Хоцемо аутономију.

Name

ре

05.04.2017 11:48

РС треба да има најмање три кантона: бањалучки, семберски и подрињски.

Name

раса

04.04.2017 17:35

Зато исток РС треба на изборима гласати супротно од оних из БЛ.А зна се за кога они гласају.Мозда их и прегласамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За КОГА је ГЛАСАО "ИСТОК"???!!!!!

05.04.2017 16:25

Погледајте молим резултате локалних избора. Па и опстих. Овце немају појма о географским појмовима. Њима је битан Цобан и да има мало траве на ледини. Кад нестане, Овце у амбис, Цобан хеликоптером , након Продаје Ливаде одлази на заслужени одмор. Исток , можда Ципар, Овцама небитно у амбису, ако већ нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујага

05.04.2017 20:25

И ми сада по њемацком принципу,кад будемо уједињавали дрзаву,морамо све ово платит.кад федерација (такозвана)буде све обједињавала мора пкренут производњу,направит амбијент који је нормалан за зивот.Па нецемо из гована питај бога кад.А лову це однијет лопови ван дрзаве.Док се пофатају конци ко је гдје однио,све појела маца.опет по босњацима.е богами скупо цемо платит.

Name

Лија

06.04.2017 11:32

Браво Горане, све си добро написао. Али си заборавио да, управо на Истоку има једна општина која се зове Источни Стари град, која захваљујући несебичном залагању њеног начелника Боја Гашановића, потпомогнутог интелектуално надахнутим савјетником, Малком Короманом, одолијева свим овоземаљским невољама. Општина је од камена направила ћудо. Захваљујући том неисцрпном ресурсу, горе поменути свако јутро пију кафу у етно амбијенту ресторана ''Код Жељка'', заједно са Фоксом и бившим полицајцем Радоњом. Након разбијања мамурлука, одлазе у Доње Булоге, гдје је на помолу отварање још једног каменог привредног објекта, из којег ће поменути црпити капитал за одржавање велелепног теренца у којем се воза начелник. Ако не вјерујеш, близу ти је, провјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера

07.04.2017 07:05

Ви из истоцног дијела РС зато имате Сарајево,као највеци економски центар у којем радите, а ми из БЛ немамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пера

07.04.2017 11:38

Ви сте увијек више вољели Загреб.

Name

Брчко није у РС, захвалите Милету за то

07.04.2017 13:33

Републику Српску је Милорад Додик пресјекао на два одвојена дјела када је потписао да Брчко више није дио Републике. Сјетите се само референдума који је био организован у РС али није у Брчком, паметном је то довољно да схвати ко је и за кога ради Милорад Додик и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ