Istoku Srpske "skinute gaće"

Naša draga Republika Srpska prostire se od Novog Grada na sjeverozapadu do Trebinja na krajnjem jugu jedne jedine, nedjeljive, dvodjelne BiH. Nju naseljavaju uglavnom Srbi kojih je sve manje i ostali kojih nema nešto pretjerano. Imamo svog Predsjednika, svoju Narodnu Skupštinu, Vladu koja nije narodna i sve ostale institucije potrebne da bi se zvali Republikom. Politički se dijelimo na crvene, plave i neopredjeljene.

Republika Srpska 04.04.2017 | 15:34
Istoku Srpske "skinute gaće"
Neopredjeljeni su najomraženiji a i njih etiketiraju kad se kome i kako prohtije jer ovo je zemlja u kojoj ne možeš da budeš ni naš ni njihov. Jer ako nisi naš njihov si sigurno. A kad nisi ni naš ni njihov, što je po partijskim shvatanjima nemoguće, onda si milion posto njihov, a to zavisi sa koje se strane stvar posmatra.

Srbi žive na cijeloj teritoriji Republike Srpske ali su nepravilno raspoređeni. Najsrećniji smo mi koji naseljavamo istočne dijelove. Blizu nam je ''majka Srbija'' a bogami i Drina pa ko voli može da je pređe a može, bogami, i da se prepusti talasima pa da ga Drina odnese, što mi je u poslednje vrijeme vrlo primamljiva opcija. Blizu nam je i Sarajevo koje pohode muzičari i glumci iz ''majke Srbije'' pa možemo da odemo da im se divimo kad god oni dođu i kad god se to nama prohtije pod uslovom da su pomenuti umjetnici došli. Svratili bi i kod nas al mi nemamo čuvene i nadaleko poznate ćevabdžinice i tu smo hendikepirani.

Mi, s istoka Republike Srpske, u Narodnoj skupštini imamo i svoje predstavnike ali, proporcionalno broju stanovnika koji je u stalnom opadanju, brojnost naših poslanika je sve manja. Ma koliko galamili i bunili se, kad se dižu ruke nama uvijek fali. U Vladi RS, naprotiv, nemamo svoje predstavnike, jer nismo dovoljno inteligentni, načitani i školovani a zamjera nam se i neadekvatno poznavanje stranih jezika koji su nužni da bi se u Vladu ušlo. Kako se ne bi brukali i padali na prijemnom za ministre, Banja Luka pazi i u prve redove svenarodne borbe za veći budžet, zaduživanje i ostale namjene uništavanja  svoje populacije, gura ljude lokacijski bliže epicentru dešavanja.

Da na Srbe sa istoka Vlada nije zaboravila podsjeća nas redovnim obilaskom kaznenih republičkih inspekcija za sve i svašta i mi tada znamo da se budžet ne puni kako bi trebao i da nam slijedi novi kredit MMF-a ako akcija otimačine od naroda ne uspije u planiranom okviru. Kako pripadnici mog naroda ne bi previše trpjeli pojedinačno, Vlada uvodi akcize koje onda opterete svakog a poznato je da se teret grupno lakše podnosi.

Osim toga, briga Banja Luke evidentna je i po tome što je u Istočnom Sarajevu napravljen Administrativni centar za tričavih 25-6 miliona maraka ali, da mi ne bi prljali unutrašnjost pomenutog reprezentativnog objekta, koriste ga samo predstavnici vlasti kad zalutaju u Sarajevo. Tu spavaju, jedu i rade sve ostalo što je od koristi za narod i njegove potrebe.

Kako se taj isti narod o kome se Vlada brine ne bi osjećao ugroženim i kako radnička klasa u nestajanju ne bi dizala bune i ustanke, radnici kojih ima tu i tamo, organizovani su u sindikate preko kojih mogu pokušati, ali, naravno, samo pokušati, da ostvare svoja prava. Rukovodstva sindikata su, što je i logično, uglavnom iz Banja Luke. Tu se dogovara i pregovara, tu se protestuje i mitinguje i tu se, na kraju krajeva, donose odluke koje nipošto ne smiju da idu kontra vlasti. Na pregovarački sto se bace prava radnika i njihovo umanjenje sa jedne strane i patriotske govorancije o neophodnosti žrtvovanja zarad opstanka i prosperiteta omiljene nam Republike. Sindikat, patriotski nastrojen i nepovratno zaljubljen u vlast sa kojom je u veoma intimnim odnosima, nakon kraćeg prenemaganja zalegne i pristane na sve. A kad gaće spadnu zna se šta slijedi.

Nama na istoku Srpske gaće su davno skinute i male su šanse da će nam ih neko navući. Bili crveni, plavi ili oni treći, etiketirani, podjednako mirno i strpljivo podnosimo teret političkih i ekonomskih eksperimenata koje plaćamo životom, samo što to jedni vide a drugi ne. Kratkovidi kakvi jesmo i podijeljeni u različite srpske tabore, navijamo po onoj staroj, da komšiji crkne krava, iako je jedina u selu. Ipak, živjeti na istoku, kao što rekoh, ima svojih prednosti. Blizu nam je Drina.

(katera.news/Goran Vračar)

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Moda IV

04.04.2017 13:57

Divno napisano, svaka čast. Ko je autor?

ODGOVORITE
Name

Xenom

04.04.2017 18:09

Goran Vračar,pjesnik iz I.Sarajeva

Name

De

05.04.2017 05:26

To je vama vasa borba dalo da imate ......

Name

nino

05.04.2017 16:24

Nije tako,plata profesora je 1000km i u BL i u Foči.A punimo li isto budžet.I sela oko svih gradova u zapadnom dijelu RS se prazne,svi idu u grad ili vani.

Name

R7

05.04.2017 18:15

Kako je plata profesora 1000 majmune jedan?

Name

Ft

05.04.2017 18:16

Objasni mi otkud profesori imaju hiljadu maraka?

Name

Rale

05.04.2017 20:35

Mozda je u Sarajevu plata profesorima 1000KM, a sto se nas tiče mislim da je kod nas 500-600KM.....

Name

Svjetionicar

06.04.2017 09:28

Baja je izgradio Banjaluku i Laktase. Za to vreme Istok gubi ljude i snagu .Kao sto se nekada pjevalo Trepca ra di Beograd se gradi mi na svojoj grbaci osjetimo ELEKTRANE rade Banjluku grade. Jedina pravda je da svoje resurse koristimo za svoje dobro sto znaci Istok nije Bajina prcevina.Otcjepimo se oruzano ako je potrebno . U pravu je Krsmanovic....

Name

dado

06.04.2017 13:24

Pa zar vam je plata preko Drine veća?

Name

Hercegovina

06.04.2017 15:20

Istočni dio je bezrazložno marginalizovan. Sama činjenica da Univerzitet u I Sarajevu ima 17 fakulteta, a banjalučki je prije nekoliko dana dobio tek 17. fakultet, govori o tome da ovdje ima pameti i obrazovanja. Ali sve što se nama radi, jednog dana će se obiti o glavu i BL. Razne administrativne procedure i komisije u BL prilikom liječenja, dovode na pomisao da je bolje odmah umrijeti nego tom procedurom se liječiti. U zadnje vrijeme je zapažena pojava da se iseljavaju porodice u kojima oba supružnika rade. Malo li je za razmišljanje, a ko da razmišlja o tome!?

Name

Saša

06.04.2017 22:32

Plata profesora u srednjoj školi je u cijeloj Republici Srpskoj ista, i ako imate punu normu(18 časova srpski jezik, matematika i strani jezici te 20 časova ostali predmeti) plata je 1000 maraka +minuli rad bilo gdje u Republici Srpskoj da radite. Ako imate 500-600 maraka onda nemate punu normu što postaje problem svuda u Republici Srpskoj, a ne samo na istoku.Radim u prosvjeti i ne želim da se šire neistine i poluistine. A tačno je da svugdje život ima i prednosti i mana, Eto ja sam se zbog posla preselio iz Sarajeva u Prijedor, ima razloga zbog kojih bih rado došao u Istočno Sarajevo ili okolinu(u federalno Sarajevo više nikad da je ne znam kolika plata), ima razloga zbog kojih bi se preselio u Srbiju, a ima razloga i zbog kojih nikad ne bih napustio Prijedor. Jedno je sigurno-jedno tijelo ne može istovremeno biti u dva različita položaja.

Name

re Saša

07.04.2017 16:51

Saša, jeste li razmišljali kako to izgleda u malom mjestu raditi u školi? U jednoj školi( u jednom mjestu) imate samo po jedno odjeljenje, zato idete u drugu školu( koja je udaljena 50 km) i držie nekoliko časova. To još uvijek nije cijele norma, pa idete u treće udaljeno mjesto. A između tih gradova postoji jedna autobuska linija, ili nijedna koja vam odgovara i vi muku mucite da pristignete na vrijeme. A pri tom vam ne plaćaju prevoz. Ima ljudi koji imaju samo onoliko časova sa kojima zarade da plate prevoz i ništa im ne ostane.

Name

hm

04.04.2017 13:59

Moćan objekat, nema se šta dodati ni oduzeti. Kad nema bolnice neka ovog velelepnog zdanja. Zna se ko može ući u ovaj objekat, zaslužni i podobni.

ODGOVORITE
Name

007

04.04.2017 14:38

Krsmanović i Vukanović i dalje nose gače,pardon oni su u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

profa

04.04.2017 14:38

Sve istina...

ODGOVORITE
Name

Srbin

04.04.2017 14:39

Bili ste na vlasti sto niste gradili,svko svoju kucu kuci i svoje dvoriste sredjuje.

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

04.04.2017 15:07

Nisi se trebao potpisati kao Srbin, vjerovatno si dobio posao od stranke pa mozes tako pisati, malo posjeti opština na istoku gdje godisnje seli hiljade ljudi- trbuhom za kruhom, škole se zatvaraju bjela kuga preovladava....

Name

rumunija

04.04.2017 14:41

Zato sam predlozio da vlada bar ove godine preseli u Pale I Lukavicu!

ODGOVORITE
Name

Istočno Nevesinje

04.04.2017 14:44

Mi iz istočnog dijela Republike Srpske smo sami sebi skinuli gaće, odnosno skinuli su nam ih oni koji na lokalnom nivou vladaju sa opštinama. E moj neznani autoru teksta ti dobro znaš ko je u Nevesinju zajedno sa stečajnom mafijom uništio: Preradu drveta, Fabriku namještaja, JUPROM, Fabriku trikotaže, Industriju alata, SOKO, Metalomontažu, Građevinsko preduzeće, Poljoprivredno dobro, Zemljoradničku zadrugu, Trgovačko preduzeće i Ugostiteljsko preduzeće. To nije uradio SNSD već SDS koji je suvereno vladao Nevesinjem od 1992. godine do oktobra 2016. godine na čelu sa Boškom Buhom, lopovom Mikovićem i Momčilom Šiljegovićem. Od kada oni vladaju Nevesinje je izgubilo polovinu stanovništva. Samo da vidite kako ovih dana izgleda Fabrika namještaja i Prerada drveta, koje su zapošljavale preko 400 radnika, to nam ne bi ni teroristi uradili.

ODGOVORITE
Name

Западни Србин

05.04.2017 11:23

Сва ова (сем пар њих) предузећа су била предузећа од интереса за Републику и ништа на њих локална власт није могла утицати нити их уништавати него их је као и сва предузећа у Републици уништила Влада и њени министри накарадном приватизацијом од које су само они имали користи.

Name

Jанко

06.04.2017 06:53

Невесињац, Ти изгледа не знаш гдје живиш и како је уређена Република Српска. СНСД влада непрекидно од 2006. године и сво вријеме за све што не ваља режимска телевизија и штампа критикује опозицију! Република Српска је, морам Те подсјетити, потпуно централизована, простор зас дјеловање локалних власти је миноран, па и ако је било криминала од стране тих локалних власти (јесте не сумљам) сви органи контроле и репресије су у рукама центалних власти (СНСД) што нису ништа урадили да се то спријечи? Овај текст је написан фантастично, реално и духовито. Жао ми је што је тако, али тако је!

Name

Istočno Nevesinje

06.04.2017 11:07

Nisam znao da ima Zapadnih Srba, pa me i ne čudi njihova ovakva pisanija koja nema veze sa zdravim razumom. Ti Zapadni Srbine si domaćin u svojoj kući, a to ne može biti niko drugi pa ni onaj veliki iz Banja Luke. Znao sam da svaki Janko radi naopako, ali da piše naopako, ovo je prvi put. Ima opština u Republici Srpskoj koje su do sada razvile svoju privredu, a neke i dostigle predratni broj zaposlenih. Što nije takav slučaj sa Nevesinjem je zasluga opštinskog rukovodstva koje je gledalo samo kako da ukrade pare i kupuje nekretnine po Beogradu i Novom Sadu.

Name

Milomir

04.04.2017 15:01

Sve tacno!

ODGOVORITE
Name

Istočno Nevesinje

04.04.2017 15:13

Mi iz istočnog dijela Republike Srpske smo sami sebi skinuli gaće, odnosno skinuli su nam ih oni koji na lokalnom nivou vladaju sa opštinama. E moj neznani autoru teksta ti dobro znaš ko je u Nevesinju zajedno sa stečajnom mafijom uništio: Preradu drveta, Fabriku namještaja, JUPROM, Fabriku trikotaže, Industriju alata, SOKO, Metalomontažu, Građevinsko preduzeće, Poljoprivredno dobro, Zemljoradničku zadrugu, Trgovačko preduzeće i Ugostiteljsko preduzeće. To nije uradio SNSD već SDS koji je suvereno vladao Nevesinjem od 1992. godine do oktobra 2016. godine na čelu sa Boškom Buhom, lopovom Mikovićem i Momčilom Šiljegovićem. Od kada oni vladaju Nevesinje je izgubilo polovinu stanovništva. Samo da vidite kako ovih dana izgleda Fabrika namještaja i Prerada drveta, koje su zapošljavale preko 400 radnika, to nam ne bi ni teroristi uradili.

ODGOVORITE
Name

Duel

06.04.2017 06:30

Ne obmanjuj narod kad i sam znaš da je Vlada R.S. radila privatizaciju preduzeća od interesa za Republiku Srpsku.

Name

Klinč

06.04.2017 12:04

"Duelu": Vlada Republike Srpske koju je činio SDS sa koalicionim partnerima je projektovao kakva će biti privatizacija u RS. Nemoj kukavičje jaje poturati drugima, budi iskren i priznaj da je narod, kao i čitava država obmanut. Samo da znaš da je nekadašnje SDS-ovo rukovodstvo otišlo na pregovore u Dejton sa platformom da Nevesinje nije od interesa za RS.

Name

Duel

07.04.2017 10:45

Spinujete gospodo, privatizaciju je provo SNSD i time uradio šta je urado. A to da Nevesinje nije od iteresa za R. Srpsku, e to je tek laž nastala u vašoj kuhinji.

Name

Janko

04.04.2017 15:25

Zato ti ludi narode istoka glasaj za SNSD!?

ODGOVORITE
Name

Narod

04.04.2017 15:41

Mi smo ovce eto zato.

Name

Srpsko Sarajevo

04.04.2017 15:27

Sve istina. Uzece nam dusu i sve pod plastom nacionalne price. A u ratu su bili BG ili se bavili svercom. Budi se Republiko Srpska

ODGOVORITE
Name

Rade

04.04.2017 18:08

Revolucija se sprema. Studenti,nezaposleni ,penzioneri... ustajte

Name

SAO SEMBERIJA

05.04.2017 05:27

Hocemo autonomiju.

Name

re

05.04.2017 11:48

RS treba da ima najmanje tri kantona: banjalučki, semberski i podrinjski.

Name

rasa

04.04.2017 17:35

Zato istok RS treba na izborima glasati suprotno od onih iz BL.A zna se za koga oni glasaju.Mozda ih i preglasamo.

ODGOVORITE
Name

Za KOGA je GLASAO "ISTOK"???!!!!!

05.04.2017 16:25

Pogledajte molim rezultate lokalnih izbora. Pa i opstih. Ovce nemaju pojma o geografskim pojmovima. Njima je bitan Coban i da ima malo trave na ledini. Kad nestane, Ovce u ambis, Coban helikopterom , nakon Prodaje Livade odlazi na zasluženi odmor. Istok , možda Cipar, Ovcama nebitno u ambisu, ako već nisu.

ODGOVORITE
Name

Mujaga

05.04.2017 20:25

I mi sada po njemackom principu,kad budemo ujedinjavali drzavu,moramo sve ovo platit.kad federacija (takozvana)bude sve objedinjavala mora pkrenut proizvodnju,napravit ambijent koji je normalan za zivot.Pa necemo iz govana pitaj boga kad.A lovu ce odnijet lopovi van drzave.Dok se pofataju konci ko je gdje odnio,sve pojela maca.opet po bosnjacima.e bogami skupo cemo platit.

Name

Лија

06.04.2017 11:32

Браво Горане, све си добро написао. Али си заборавио да, управо на Истоку има једна општина која се зове Источни Стари град, која захваљујући несебичном залагању њеног начелника Боја Гашановића, потпомогнутог интелектуално надахнутим савјетником, Малком Короманом, одолијева свим овоземаљским невољама. Општина је од камена направила ћудо. Захваљујући том неисцрпном ресурсу, горе поменути свако јутро пију кафу у етно амбијенту ресторана ''Код Жељка'', заједно са Фоксом и бившим полицајцем Радоњом. Након разбијања мамурлука, одлазе у Доње Булоге, гдје је на помолу отварање још једног каменог привредног објекта, из којег ће поменути црпити капитал за одржавање велелепног теренца у којем се воза начелник. Ако не вјерујеш, близу ти је, провјери.

ODGOVORITE
Name

pera

07.04.2017 07:05

Vi iz istocnog dijela RS zato imate Sarajevo,kao najveci ekonomski centar u kojem radite, a mi iz BL nemamo

ODGOVORITE
Name

re pera

07.04.2017 11:38

Vi ste uvijek više voljeli Zagreb.

Name

Brčko nije u RS, zahvalite Miletu za to

07.04.2017 13:33

Republiku Srpsku je Milorad Dodik presjekao na dva odvojena djela kada je potpisao da Brčko više nije dio Republike. Sjetite se samo referenduma koji je bio organizovan u RS ali nije u Brčkom, pametnom je to dovoljno da shvati ko je i za koga radi Milorad Dodik i SNSD.

ODGOVORITE