Њемачки медији: Вучић као Тито

Немачки медији поводом победе Александра Вучића на председничким изборима у Србији истичу његово обећање да ће земљу и, као председник државе водити путем ЕУ.

Свијет 03.04.2017 | 12:05
Њемачки медији: Вучић као Тито
Медији указују да је победа Вучића била тријумфална, јасна и остварена још у првом кругу избора.

Таблоид ''Билд'', утицајан и читан, наводи да је Вучић рекао да ће земља остати на курсу ЕУ, али и да ће наставити пријатељске односе са Русијом и Кином.

''Грађани су показали у ком правцу Србија треба да иде'', преноси таблоид Вучицеве речи, а немачка телевизија АРД је јавила да је Вучић, с музиком и уз славље својих бирача дошао у партијску централу и да је победу однео "у првој рунди".

''Ово сам постигао тешким и напорним радом, не популизмом, демагогијом или шовинизмом'', преноси ова телевизија Вуцичхеве речи, уз опаску да његови противкандидати не мисле тако.

'Бирачи су показали да је огромна већина српских грађана за наставак реформског процеса и европског пута Србије - заједно са очувањем традиционалног пријатељства које ми имамо са Русијом и Кином'', пренела је ова телевиза Вучићеве речи.

Конзервативан и веома утицајни дневни лист ''Франкфуртер алгемајне цајтунг'' (ФАЗ) пише о ''тријумфалној Вуцићевој победи у првом кругу'' и оцењује да су његови конкуренти после једне ''изузетно агресивне изборне борбе'', пропали без шанси.

Лист пише да је Вучић тиме што су га "у 'врућој' фази изборне кампање примили и немачки канцелар Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин" могао да се представи као политичар који, слично као Тито, ужива углед и на Истоку и на Западу.

То је, како наводи ФАЗ, посебно код старијих бирача, који се још могу сетити Југославије, често добро примљено.

Осим тога, Вучићева популарност се делимично ослања и на то да је, како се истиче, он могао да презентира одређене привредне успехе.

Овај конзервативни дневник ипак примећује да је пад незапослености између осталог и последица одласка младих, те указује да српско правосуђе важи и даље као корумпирано и политички зависно.

Политички Магазин ''Шпигл'' пише, међутим, да 'многи Срби приписују Вучићу да је, од како је он изабран за председника Владе 2014. године, привреди кренуло набоље, да је прошле године привредни раст износио 2,8 одсто, али да су просечне плате међу најнижим у Европи.

За магазин ''Фокус'' остаје нејасно зашто Вуцић жели да буде председник, премда ће му та позиција донети мање овлашћења, него функција председника владе.

Лист се позива на посматраче који мисле да ће Вучић применити модел бившег председника Бориса Тадића, који је на протоколарној функцији председника имао стварну политичку моћ, али наглашава и Вучићеву изјаву да ће он поштовати српски Устав.

Немачка телевизија ЗДФ истиче да Вуцић ''јасном победом још у првом изборном кругу'', може да промени своју позицију и постане председник и да је он ''далеко иза себе оставио кандидате разједињене опозиције''.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ухх

03.04.2017 10:20

Вучића баш и не воле остале етничке групе и вјерске заједнице (будимо реални), Тито је ујединио читав западни Балкан, а Вучић само Србе. Вучић је Тито за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кме

03.04.2017 15:25

Вуциц није никакав ујединитељ Срба, он је обицан пекмезасти преварант.

Name

Истина

03.04.2017 17:09

Будало Тито је растурио Југославију створио републике које су се касније отцијепиле и постале дрзаве а краљ Александар Карадјордјевиц је ујединитељ Јузних Словена.Цетници су се борили за Југославију своју отадзбину,отадзбину свих Јузних Словена а Комуњаре на целу са Јосипом Брозом Титом односно Литом су били антијугословенска илегална формација која је имала за циљ стварање Федералне Југославије и касније распад Југославије

Name

заблуде

03.04.2017 10:29

Ни близу ТИТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

03.04.2017 10:41

Резултати Вуцица це се видјети за 4 године и то тек кад буде у ЕУ следеца економска криза па тих пар фабрика сто су стигле ради великих субвенција поцну отпустати раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

румунија

03.04.2017 11:08

Браво Маxи,агрокор це бити мала маца за драмосера!

Name

***

03.04.2017 11:11

Мало је дрзавника као сто је Вуциц; он треба да добије Нобелову награду за мир...

Name

Интегрални Додиков говор против Вуцица

03.04.2017 11:20

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=јТхУ4Y_ОYМк

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни проблем Додик,

03.04.2017 15:32

Нису проблем ни Тадиц, ни драмосер ни тракториста, проблем је овај народ.

Name

арјфн

03.04.2017 12:20

25% бираца у Србији одлуцује судбину цитаве Србије. 50% није изасло на гласање!. И немојте Тита да вредјате тим поредјењем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

03.04.2017 13:37

Ако буде као Тито то неваља Тито нам је ово и урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

03.04.2017 16:23

Срамотно је Тита поредити са једним националистом типа Вуциц.

ОДГОВОРИТЕ