Njemački mediji: Vučić kao Tito

Nemački mediji povodom pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji ističu njegovo obećanje da će zemlju i, kao predsednik države voditi putem EU.

Svijet 03.04.2017 | 12:05
Njemački mediji: Vučić kao Tito
Mediji ukazuju da je pobeda Vučića bila trijumfalna, jasna i ostvarena još u prvom krugu izbora.

Tabloid ''Bild'', uticajan i čitan, navodi da je Vučić rekao da će zemlja ostati na kursu EU, ali i da će nastaviti prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom.

''Građani su pokazali u kom pravcu Srbija treba da ide'', prenosi tabloid Vučiceve reči, a nemačka televizija ARD je javila da je Vučić, s muzikom i uz slavlje svojih birača došao u partijsku centralu i da je pobedu odneo "u prvoj rundi".

''Ovo sam postigao teškim i napornim radom, ne populizmom, demagogijom ili šovinizmom'', prenosi ova televizija Vucičheve reči, uz opasku da njegovi protivkandidati ne misle tako.

'Birači su pokazali da je ogromna većina srpskih građana za nastavak reformskog procesa i evropskog puta Srbije - zajedno sa očuvanjem tradicionalnog prijateljstva koje mi imamo sa Rusijom i Kinom'', prenela je ova televiza Vučićeve reči.

Konzervativan i veoma uticajni dnevni list ''Frankfurter algemajne cajtung'' (FAZ) piše o ''trijumfalnoj Vucićevoj pobedi u prvom krugu'' i ocenjuje da su njegovi konkurenti posle jedne ''izuzetno agresivne izborne borbe'', propali bez šansi.

List piše da je Vučić time što su ga "u 'vrućoj' fazi izborne kampanje primili i nemački kancelar Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin" mogao da se predstavi kao političar koji, slično kao Tito, uživa ugled i na Istoku i na Zapadu.

To je, kako navodi FAZ, posebno kod starijih birača, koji se još mogu setiti Jugoslavije, često dobro primljeno.

Osim toga, Vučićeva popularnost se delimično oslanja i na to da je, kako se ističe, on mogao da prezentira određene privredne uspehe.

Ovaj konzervativni dnevnik ipak primećuje da je pad nezaposlenosti između ostalog i posledica odlaska mladih, te ukazuje da srpsko pravosuđe važi i dalje kao korumpirano i politički zavisno.

Politički Magazin ''Špigl'' piše, međutim, da 'mnogi Srbi pripisuju Vučiću da je, od kako je on izabran za predsednika Vlade 2014. godine, privredi krenulo nabolje, da je prošle godine privredni rast iznosio 2,8 odsto, ali da su prosečne plate među najnižim u Evropi.

Za magazin ''Fokus'' ostaje nejasno zašto Vucić želi da bude predsednik, premda će mu ta pozicija doneti manje ovlašćenja, nego funkcija predsednika vlade.

List se poziva na posmatrače koji misle da će Vučić primeniti model bivšeg predsednika Borisa Tadića, koji je na protokolarnoj funkciji predsednika imao stvarnu političku moć, ali naglašava i Vučićevu izjavu da će on poštovati srpski Ustav.

Nemačka televizija ZDF ističe da Vucić ''jasnom pobedom još u prvom izbornom krugu'', može da promeni svoju poziciju i postane predsednik i da je on ''daleko iza sebe ostavio kandidate razjedinjene opozicije''.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Uhh

03.04.2017 10:20

Vučića baš i ne vole ostale etničke grupe i vjerske zajednice (budimo realni), Tito je ujedinio čitav zapadni Balkan, a Vučić samo Srbe. Vučić je Tito za Srbe.

ODGOVORITE
Name

kme

03.04.2017 15:25

Vucic nije nikakav ujedinitelj Srba, on je obican pekmezasti prevarant.

Name

Istina

03.04.2017 17:09

Budalo Tito je rasturio Jugoslaviju stvorio republike koje su se kasnije otcijepile i postale drzave a kralj Aleksandar Karadjordjevic je ujedinitelj Juznih Slovena.Cetnici su se borili za Jugoslaviju svoju otadzbinu,otadzbinu svih Juznih Slovena a Komunjare na celu sa Josipom Brozom Titom odnosno Litom su bili antijugoslovenska ilegalna formacija koja je imala za cilj stvaranje Federalne Jugoslavije i kasnije raspad Jugoslavije

Name

zablude

03.04.2017 10:29

Ni blizu TITA.

ODGOVORITE
Name

Maxo

03.04.2017 10:41

Rezultati Vucica ce se vidjeti za 4 godine i to tek kad bude u EU sledeca ekonomska kriza pa tih par fabrika sto su stigle radi velikih subvencija pocnu otpustati radnike.

ODGOVORITE
Name

rumunija

03.04.2017 11:08

Bravo Maxi,agrokor ce biti mala maca za dramosera!

Name

***

03.04.2017 11:11

Malo je drzavnika kao sto je Vucic; on treba da dobije Nobelovu nagradu za mir...

Name

Integralni Dodikov govor protiv Vucica

03.04.2017 11:20

https://www.youtube.com/watch?v=jThU4Y_OYMk

ODGOVORITE
Name

Ni problem Dodik,

03.04.2017 15:32

Nisu problem ni Tadic, ni dramoser ni traktorista, problem je ovaj narod.

Name

arjfn

03.04.2017 12:20

25% biraca u Srbiji odlucuje sudbinu citave Srbije. 50% nije izaslo na glasanje!. I nemojte Tita da vredjate tim poredjenjem...

ODGOVORITE
Name

Xx

03.04.2017 13:37

Ako bude kao Tito to nevalja Tito nam je ovo i uradio.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

03.04.2017 16:23

Sramotno je Tita porediti sa jednim nacionalistom tipa Vucic.

ODGOVORITE