И за ''тацну'' треба факултет?

Рецепционер који треба познавати књиговодство, конобар са средњом школом или факултетом, продавач у радњи који треба да тражи нове купце, неки су од огласа за посао с којима се сусрећу незапослене особе.

Босна и Херцеговина 03.04.2017 | 11:09
И за ''тацну'' треба факултет?
Осим нелогичних огласа, гдје се тражи "два у један" или се под једним занимањем заправо тражи друго, могу се наћи и примјери полне дискриминације, али и добне па се тражи млада особа са искуством.

"Ми смо имали један оглас гдје се тражи возач који зна радити на рачунару, али то је послодавац правдао системом који има у фирми, да у ауту има принтер", казала је Аида Зејчировић, директорица портала "БољиПосао.цом".

Истакла је да се, што се тиче портала који од овога живе, тешко могу наћи примјери као овај гдје се од рецепционера тражи књиговодство, јер је обавезно да клијент мора водити рачуна о правима и обавезама које проистичу из огласа.

"Не дозвољавамо и полно занемаривање. Ми их упозоримо на то. Оно на шта имам примједбу јер стручна спрема. Ту има нелогичности, али ту ми ништа не можемо. Траже се комерцијалисти са високом стручном спремом, а по мом мишљењу, они треба да имају средњу. У 90 одсто случајева се тражи искуство. Због хиперпродукције кадрова ВССа дошли смо у ситуацију да се траже преквалификовани људи", нагласила је Зејчировићева.

Казала је да није непознато да се негдје траже младе особе са искуством, да за посао треба искуство, али с друге стране за искуство треба посао. Свему овоме је, додаје, узрок неуређено тржиште рада.

"Имамо примједбе незапослених да су нереални услови, али има и послопримаца који не желе да се прилагоде. Траже посао да га не нађу", рекла је Зејчировићева.

Ипак, на једном од портала којим се посредује у запошљавању објављен је оглас једног хотела у којем тражи рецепционера чији је задатак, између осталог, учинковито и оперативно обрађивање рачуноводствене документације, затим сортирање, ажурирање, просљеђивање и архивирање документације, односно књиге улазних и књиге излазних фактура, налога за плаћање, те вођење књиге протокола улазних/излазних фактура и поште.

Овим, заправо, оцјена је саговорника, хотел треба комерцијалисту. Уз то тражени рецепционер треба да комуницира и са добављачима, пожељно је да има возачку, иако је осигуран превоз, као и да има способност концентрисаног и професионалног цјелодневног рада мада има "флексибилно радно вријеме".

Има огласа гдје се тражи конобар "пријатног изгледа", за конкурисање за посао собарице и кухара уз ЦВ тражи се обавезно прилагање фотографије, у једном хотелу рецепционер треба да буде спреман бити испомоћ у ресторану, а у једном огласу је наведено да продавачу у продавници не треба да буде тешко помоћи колегама у запримању робе и чишћењу.

Негдје се од продавача тражи да, осим да продаје у радњи, посјећује купце и тражи нове, што је пак посао комерцијалисте, а негдје се од њега тражи "весеље". Посао "резервисан" за жену је козметичарка, како стоји у огласима, а у једном је дискриминиран мушкарац јер се у пицерији тражи "радница за продају на пулту".

Из удружења незапослених протеклих дана нисмо успјели добити саговорнике.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милош

03.04.2017 13:20

Код нас једино на свијету за парламентарца не треба никаква школаУ земљамаЕУ да би дошао на листу за парламентарца мора имати завршен факултет и познавање једног страног језика.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

04.04.2017 07:58

И све за 400 марака социјалне плате, пријављен на четири сата умјесто осам, ради и по дванаест сати дневно, кад треба дан одмора то мора нарадити, за годишњи одмор мора сам наћи замјену, кад потписује уговор о раду мора истовремено потписати и бјанко изјаву да је сагласан на споразумни раскид уговора како би послодавац-криминалац могао са завода за запошљавање узети незапосленог заједно са подстицајем за запошљавање итд. У Сарајевско-романијској регији, тзв.трговински ланци су уз помоћ државе, довели раднике у робовласнички положај. Најизраженије кршење закона је у области уплата доприноса. А инспекција код појединаца, који су заштићени политиком, уопште и не долази.

ОДГОВОРИТЕ